Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Če redno spremljate naš blog, vam je zagotovo že povsem jasno, da je SSL certifikat postal »obvezna oprema« vsake spletne strani. Naj za vse tiste, ki o varnostnem certifikatu še ne veste veliko, na kratko predstavimo njegove prednosti uporabe:

  1. Varna HTTPS povezava. Med spletno stranjo in njenimi obiskovalci se vzpostavi varna HTTPS povezava, prek katere je prenos podatkov šifriran. Podatke lahko razbere le tisti, komur so ti namenjeni, zato je možnost zlorabe občutljivih podatkov mnogo manjša.
  2. Grajenje zaupanja obiskovalcev. Ker obiskovalci nameščen SSL certifikat prepoznajo po HTTPS povezavi, se na spletnem mestu počutijo varno. Prav tako lahko certifikat prepoznajo po ikoni ključavnice, ki se prikaže levo od URL naslova spletne strani.
  3. Višja uvrstitev v iskalniku Google. Spletne strani z nameščenim SSL certifikatom se v spletnem iskalniku uvrščajo višje, saj se Google močno zavzema za spodbujanje varne uporabe interneta. Višje uvrstitve v iskalniku pomenijo večjo obiskanost spletnega mesta.
  4. Brez varnostnih opozoril brskalnikov. Vsi pomembnejši spletni brskalniki (Chrome, Firefox, Opera, Safari) na straneh, dostopnih prek HTTP protokola, opozarjajo o nezavarovani povezavi in možnosti zlorabe podatkov. Takšna obvestila obiskovalce spletnih strani odganjajo.
  5. Možnost uporabe HTTP/2 in AMP. Vse več ponudnikov gostovanja omogoča uporabo hitrega protokola HTTP/2, ki zahteva predhodno namestitev SSL certifikata. Enako velja tudi za AMP, torej za pospešene strani za mobilne naprave.

Je vaša spletna stran še vedno dostopna na povezavi, ki se prične s http://? Svetujemo vam, da se čim prej odločite za namestitev SSL certifikata, saj povsem po nepotrebnem izgubljate obiskovalce. To je lahko še posebej usodno v primeru spletnih mest podjetij, predvsem spletnih trgovin.

Razlogov za namestitev SSL certifikata je vsekakor več kot dovolj. Vprašanje pa je, ali se odločiti za brezplačen ali plačljiv certifikat. Glede na to, da šifriranje pri obeh poteka na enak način, s tem pa je poskrbljeno tudi za enak nivo varnosti zaščite podatkov, se marsikdo vpraša:

Zakaj bi za SSL certifikat plačeval, če si lahko namesto plačljivega priskrbim brezplačnega?

Povsem samoumevno je, da med brezplačnimi in plačljivimi SSL certifikati obstajajo razlike. Pa si jih kar poglejmo.

Primerjava med brezplačnim in plačljivim SSL certifikatom

1. Vrste SSL certifikatov

Brezplačen SSL certifikat je na voljo samo kot domenski certifikat (DV SSL), pri katerem se preveri le lastništvo domene. Ker gre zgolj za osnovno preverjanje pristnosti, se domenski certifikati uporabljajo za preproste spletne strani in bloge, kjer ni potrebe po izdatnejši verifikaciji.

Plačljiv SSL certifikat pa je lahko tudi poslovni (OV SSL) ali razširjeni (EV SSL). Pri obeh se poleg domenske verifikacije s strani izdajatelja certifikata opravi tudi preverba podjetja oziroma organizacije. Če SSL potrebujete za poslovno spletno stran, priporočamo poslovni ali razširjeni certifikat.

2. Stopnja verifikacije

Ker je brezplačen SSL certifikat na voljo le kot domenski certifikat, se pred njegovo izdajo opravi le avtomatizirana preverba lastništva domene. Če je na spletno stran nameščen brezplačen SSL certifikat, še ne pomeni, da je stran zagotovo varna za uporabo.

Pri poslovnih in razširjenih certifikatih pa izdajatelj ročno preveri tudi samo podjetje, ki stoji za domeno. Tako je izdajatelju potrebno posredovati ustrezno dokumentacijo, s katero se potrdi, da gre za legitimno podjetje ali organizacijo.

Izdaja poslovnih in razširjenih certifikatov fizičnim osebam ni mogoča.

3. Stopnja zaupanja

Vse več uporabnikov interneta se zaveda pomembnosti s SSL certifikatom zaščitenih spletnih strani. Kako visoka je stopnja zaupanja, je odvisno od tega, v kolikšni meri je na strani vidna prisotnost certifikata. Ta pa je zopet odvisna od vrste certifikata.

BREZPLAČEN SSL DOMENSKI SSL POSLOVNI SSL RAZŠIRJENI SSL
https:// povezava https:// povezava https:// povezava https:// povezava
ikona ključavnice ikona ključavnice ikona ključavnice ikona ključavnice
statičen pečat dinamičen pečat dinamičen pečat

Stopnja zaupanja je izjemno pomembna. Namreč, bolj kot bodo obiskovalci spletnemu mestu zaupali, dlje časa se bodo na njem zadržali, v primeru spletne trgovine pa se bodo tudi hitreje odločili za nakup.

Številne spletne raziskave so dokazale, da se možnosti nakupa v spletni trgovini bistveno povečajo, če se obiskovalci zavedajo uporabe SSL certifikata. Rezultate tako lahko še dodatno izboljša na vidno mesto umeščen pečat (ang. site seal).

4. Čas veljavnosti

Najbolj znani izdajatelji brezplačnih certifikatov le-te izdajajo za obdobje od 30 do 90 dni. To pomeni, da morajo lastniki spletnih strani po pretečenem obdobju svoj certifikat obnoviti. Če na podaljšanje pozabijo, spletna stran prek varne HTTPS povezave ni več dostopna. Ob tem se lahko pojavijo tudi težave pri vidnosti spletne strani v spletnih iskalnikih (npr. v Google).

Plačljivi SSL certifikati so izdani za daljše obdobje, in sicer za obdobje od 1 do 2 leti. Kupci so o poteku dovolj zgodaj obveščeni prek e-pošte, zato je verjetnost, da se na podaljšanje certifikata pozabi, mnogo manjša. Poleg tega proces obnovitve izvede ponudnik certifikata.

5. Podpora

V kolikor se boste odločili za nakup plačljivega SSL certifikata, vam bo vedno na razpolago ekipa za podporo naročnikom. Nanjo se boste lahko obrnili v primeru kakršnihkoli težav, vprašanj in dodatnih razlag. Skratka, prek telefona ali e-pošte vam bo vedno na voljo pomoč.

Žal to ne velja za brezplačne certifikate, saj si njihovi izdajatelji enostavno ne morejo privoščiti, da bi odgovarjali na vsa vprašanja in rešili vse težave. Če vas bo zanimalo karkoli v povezavi z brezplačnimi certifikati, boste odgovore še najlažje našli na raznih forumih in v blog prispevkih.

6. Garancija izdajatelja

Velika večina plačljivih SSL certifikatov vključuje visoko garancijo za primere, če bi bilo z izdanim certifikatom karkoli narobe, posledično pa bi prišlo do finančne škode. Za primer si poglejmo certifikate najbolj priznanega svetovnega izdajatelja Sectigo (prej znan kot Comodo):

Ali garancijo ponujajo tudi izdajatelji brezplačnih certifikatov? Pri njih kakršnakoli garancija seveda ne pride v poštev.

Ne varčujte tam, kjer ne bi smeli …

Spletna varnost postaja iz leta v leto pomembnejša. Tega se še kako dobro zavedajo vodilna IT podjetja, ki narekujejo trende tudi na tem področju. Predvsem Google je z različnimi ukrepi v zadnjih letih dosegel, da se svetovni splet pospešeno seli na zavarovan HTTPS protokol, ki ga omogoča SSL certifikat.

Spletne strani, na katere je nameščen SSL certifikat, se v iskalniku Google uvrščajo višje.

Vsak lastnik spletnega mesta lahko izbira med brezplačnim in plačljivim SSL certifikatom. Čeprav brezplačen certifikat na prvi pogled izgleda kot odlična izbira, pa se je potrebno zavedati, da ima kar nekaj omejitev.

Brezplačni SSL certifikati predstavljajo idealno izbiro za tiste, ki upravljajo z blogom ali manjšo osebno spletno stranjo. Takrat res ni potrebe po plačljivem certifikatu, saj med spletno stranjo in obiskovalci niti ne prihaja do pretoka občutljivih podatkov.

Povsem drugače pa je pri spletnih straneh in spletnih trgovinah podjetij. Če bi bili zanje primerni brezplačni SSL certifikati, bi jih uporabljale vse vodilne e-trgovine. Seveda pa jih ne, za kar obstajajo zelo dobri razlogi.

Preveri ponudbo SSL certifikatov

Dokazano je, da plačljivi SSL certifikati pozitivno vplivajo na uspešnost poslovanja na spletu. Predvsem obiskovalci spletnih trgovin se ob vse večjem številu internetnih prevar zavedajo pomembnosti varnega nakupovanja.

Za SSL certifikat priznanega izdajatelja boste sicer morali odšteti nekaj evrov, vendar lahko zaradi višje stopnje zaupanja obiskovalcev pričakujete boljše poslovne rezultate. Konec koncev, nobena prav dobra stvar ni brezplačna, kajne?

Pri NEOSERV vam nudimo certifikate največjega in najbolj priznanega izdajatelja na svetu – Sectigo. Po ugodnih cenah so vam na voljo tako domenski kot tudi poslovni in razširjeni SSL certifikati. Preverite našo ponudbo, v primeru dodatnih vprašanj pa se obrnite na našo ekipo.

 

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.