SSL zakodira povezavo, zato zlonamerne osebe ali programi ne morejo prestreči podatkov, ki se prenašajo med spletno stranjo in obiskovalcem.

SSL - prikaz delovanja
ALI STE VEDELI:
 • Vsak peti kupec zapusti košarico na spletni strani, ki ne uporablja SSL certifikata.
 • Če je SSL certifikat neveljaven, brskalnik obiskovalcem vaše strani prikaže napako.

Vrste SSL certifikatov

DOMENSKI
SSL CERTIFIKATI

Domenski SSL certifikati so osnovna oblika cerfifikatov. Aktivirani so v nekaj minutah, so tudi cenovno ugodni. Nudijo osnovno varnostno enkripcijo, ki pa kljub temu zadošča za večino spletnih strani in trgovin.

POSLOVNI
SSL CERTIFIKATI

Poslovni SSL certifikat vključuje tudi preverjanje podjetja, ki je lastnik domene, za katero se certifikat naroča. S tem svojim uporabnikom (kupcem) sporočate, da ste vredni zaupanja in da so njihovi osebni podatki na varnem.

RAZŠIRJENI
SSL CERTIFIKATI (EV)

Razširjeni SSL certifikati vašim obiskovalcem zagotavljajo najvišji standard varnosti. Je tudi najbolj opazen, saj spletna stran s tem certifikatom dobi zelen okvirček v naslovni vrstici spletnega brskalnika.

Zakaj naročiti SSL certifikat pri
Najmočnejša
enkripcija
Višje rangiranje v iskalnikih
Deluje v vseh brskalnikih
Brezplačna* namestitev certifikata
24 / 7
podpora

10 najpogostejših vprašanja o SSL certifikatih

 • Kaj je SSL certifikat?

  SSL (Secure Socket Layer) certifikat je digitalno varnostno potrdilo, ki zagotavlja pristnost identitete spletnega mesta, hkrati pa z uporabo SSL tehnologije šifrira vse podatke, ki se prenašajo med spletno stranjo in njenimi obiskovalci. SSL certifikat torej poskrbi za varnost prenosa podatkov.

 • Na katerih spletnih straneh je smiselno uporabljati SSL certifikat?

  SSL certifikate je najbolj smiselno uporabljati na spletnih straneh, pri katerih prihaja do prenosa občutljivih podatkov (osebni podatki, gesla, bančni podatki, …), ki nikakor ne smejo končati v nepravih rokah. Do prenosa občutljivih podatkov največkrat prihaja v primeru spletne trgovine.

  SSL certifikat je smiselno namestiti tudi na spletne strani, kjer prenosa občutljivih podatkov ni. Razlog za to je v iskalniku Googlu, ki spletne strani z nameščenim varnostnim certifikatom nagradi z višjo pozicijo.

 • Kateri SSL certifikat izbrati?

  Večina naših naročnikov se odloči za domenski certifikat, saj je cenovno najbolj ugoden, obenem pa nudi visok nivo varnosti. Priporočamo vam, da si pred nakupom preberete več o posameznih vrstah certifikatov: Domenski SSL certifikati, Poslovni SSL certifikati in Razširjeni SSL certifikati. V primeru dodatnih vprašanj pa se obrnite na našo podporo.

 • Kateri so glavni razlogi za namestitev SSL certifikata?

  Glavni razlogi so trije:

  Prvi je varnostni, saj se na spletni strani, na katero je nameščen varnostni certifikat, vsi podatki prenašajo prek zavarovane HTTPS povezave.

  Drugi razlog je prodajni, saj so spletni uporabniki vse bolj pozorni na ikono varnostne ključavnice ter HTTPS povezave, kar se najbolj vidno izraža v povečani prodaji varnih spletnih trgovin.

  Tretji razlog pa je tesno povezan z obiskanostjo spletnega mesta oz. z njegovo vidnostjo v iskalniku Google. Za iskalnik Google je SSL certifikat pozitiven signal, ki prispeva k višjim uvrstitvam spletnega mesta za posamezne iskalne poizvedbe.

 • Imam spletno trgovino. Je SSL certifikat zame obvezen?

  Če nameravate v svoji spletni trgovini podpreti tudi možnost plačila s plačilno kartico, potem si boste morali najprej priskrbeti SSL certifikat, saj je v tem primeru obvezen.

 • Ima uporaba SSL certifikata lahko kakšne negativne posledice za mojo spletno stran?

  Namestitev SSL certifikata na vašo spletno mesto bo povzročila, da bo slednje dostopno na varni HTTPS povezavi. Če želite zadržati oz. izboljšati pozicije v iskalniku Google, morate ustrezno urediti ''301'' preusmeritve, da bodo s starih HTTP povezav kazale na nove HTTPS.

 • Ali SSL certifikat zares vpliva na uvrščanje spletne strani v iskalniku Google?

  Google je 6. avgusta 2014 na svojem uradnem blogu objavil, da bodo spletne strani, dostopne prek protokola HTTPS, deležne vidnejših pozicij v spletnem iskalniku. Najlepši primer za to, da so napoved resno vzeli tudi največji igralci, je zagotovo Wikipedia, ki je z uporabo SSL certifikata kmalu zatem svojo celotno domeno preselila na varno HTTPS povezavo.

  Če torej s svojo spletno stranjo želite napredovati v iskalniku Google, vam priporočamo namestitev SSL certifikata.

 • Kako prepoznam spletno stran, ki ima nameščen SSL certifikat?

  Najhitreje jo prepoznate po spletnem naslovu, ki se prične z varno povezavo HTTPS, poleg nje pa je v večini spletnih brskalnikov prikazana tudi zelena ikona varnostne ključavnice. Če na ikono kliknete, se vam prikažejo dodatne informacije o spletni strani, vrsti certifikata ter organizaciji, ki je certifikat izdala.

 • Ali lahko SSL certifikat podaljšam pred potekom veljavnosti?

  SSL certifikat se lahko obnovi 30 pred datumom poteka veljavnosti. Če je bil novi certifikat podaljšan pred potekom starega, se preostanek trajanja starega certifikata doda trajanju novega.

 • * Koliko stane namestitev SSL certifikata?

  V kolikor imate pri nas zakupljen paket deljenega gostovanja, vam SSL certifikat namestimo brezplačno. V nekaterih primerih so za 100-odstotno pravilno delovanje certifikata potrebne prilagoditve na spletni strani, pri katerih vam z veseljem pomagamo. Strošek prilagoditev je odvisen od posamezne spletne strani. Najbolje, da nas za oceno napora kontaktirate, mi pa bomo preverili vašo stran.