Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

V množici kratic iz sveta interneta smo se tokrat odločili, da podrobneje opišemo, kaj pomenita DNS in DDNS gostovanje. Naj vam že takoj na začetku povemo, da DNS in DDNS gostovanje predstavljata različni vrsti gostovanja.

Kaj je DNS gostovanje?

DNS (Domain Name System) gostovanje omogoča, da ročno urejate DNS zapise za svojo domeno. S tovrstnim gostovanjem lahko domeno usmerite na različne strežnike in storitve, ki jih vaša domena uporablja.

Če imate domeno registrirano pri nas, lahko DNS gostovanje aktivirate in urejate prek naročniškega centra Moj NEOSERV. Podrobna navodila so vam na voljo v objavi Kaj je DNS gostovanje?

Kaj je DDNS gostovanje?

DDNS je kratica za dinamično DNS gostovanje (ang. Dynamic DNS). Za razliko od DNS gostovanja, DDNS samodejno osvežuje DNS zapise, ko se IP naslov spremeni. DDNS se torej uporablja v povezavi z dinamičnimi IP naslovi.

Vzemimo za primer, da strežnik, kjer gostuje vaše spletišče, deluje na statičnem IP naslovu 45.653.67.21. V tem primeru zadošča DNS gostovanje. Kaj pa če ponudnik interneta (ISP – Internet Service Provider) ponuja dinamičen IP naslov? V tem primeru ne moramo uporabljati statičnega IP naslova.

V primeru dinamičnega IP naslova si mora le-tega strežnik zapomniti. Ker se IP naslov redno spreminja, moramo periodično posodabljajti zapis DNS. Tukaj svojo vlogo prevzame DDNS, ki poskrbi, da je DNS zapis vedno usklajen z dinamičnim IP naslovom.

Za razliko od DNS gostovanja, ki ga ponujamo tudi pri NEOSERV, gre pri DDNS za storitev, ki je na voljo pri drugih ponudnikih. Med najbolj priljubljene (plačljive) spada DynDNS gostovanje.

Za aktivacijo DynDNS gostovanja so potrebni štirje koraki:

  1. Registracija na strani in nakup storitve DynDNS.
  2. Po uspešni registraciji in vpisu v uporabniški vmesnik je potrebno dodati ime gostitelja in domeno.
  3. Testirajte, če ime gostitelja deluje. To storite tako, da v spletni brskalnik vpišete svoj DDNS naslov, na primer mojadomena.dyndns.org. Če se stran naloži, potem je vzpostavitev DDNS gostovanja uspela.
  4. Namestite in nastavite program za posodabljanje DDNS gostovanja. Podrobna navodila najdete na uradni spletni strani.

V kolikor želite uporabiti brezplačno DDNS gostovanje, so vam na voljo ponudniki: CloudDNS, Securepoint, Dynu itn.

DDNS gostovanje je torej namenjeno tistim, ki uporabljate dinamičen IP naslov, DNS gostovanje pa vsem, ki uporabljate statičen IP naslov.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.