Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

V tokratnem prispevku vam predstavljamo domeno .io, pisano na kožo mladim oziroma start-up podjetjem, ki delujejo v tehnični stroki. Prav tako se nad njo navdušuje vse večje število IT-jevcev, saj domena pred klasičnimi .com in .net domenami nudi pomembno prednost. Ker je njena priljubljenost šele dobro pričela naraščati, je namreč na voljo mnogo več zanimivih domenskih imen.

Izbira dobrega domenskega imena za novo nastala podjetja predstavlja enega izmed ključnih korakov, ki lahko bistveno doprinese k preboju in uspešnosti podjetja. Marsikdo si pred registracijo domene ne vzame dovolj časa, da bi poiskal primerno domeno. Dovolj mu je, da je domensko ime solidno in da domena vsebuje eno izmed dveh najpopularnejših končnic.

Če spadate med tiste, ki so zadovoljni le z najboljšim, nam dovolite, da vam podrobneje predstavimo domeno .io. Morda boste prepoznali izjemno priložnost in se odločili za registracijo domene, po kateri je vse več povpraševanja.

Kaj imata skupnega .io domena in Britansko otočje v Indijskem oceanu?

Ste vedeli, da so prav vse nacionalne domene sestavljene iz le dveh črk? Nič drugače ni z domeno .io. Gre torej za nacionalno domeno, ki pripada Britanskemu otočju v Indijskem oceanu. Odvisno ozemlje Združenega kraljestva se nahaja približno na pol poti med Tanzanijo in Indonezijo, njegova površina pa znaša 54.400 kvadratnih kilometrov.

Britansko otočje v Indijskem oceanu

Britansko otočje v Indijskem oceanu obsega sedem otokov arhipelaga Chaos z več kot 1000 majhnimi otočki. Kopnega je le za 60 kvadratnih kilometrov, zanimiv podatek pa je tudi, da geografsko področje nima stalnih prebivalcev. Mednje bi lahko šteli le ameriško in britansko vojaško osebje, katerih je v povprečju okoli 2.500.

Zakaj domena .io postaja vse bolj priljubljena?

Verjetno se sprašujete, kaj je pri domenski končnici .io tako posebnega, da je prepričala množice IT-jevcev in start-up podjetij. Čeprav je domeno možno registrirati že od leta 1997, pa se je pričela uveljavljati šele pred nekaj leti.

Njen vzpon se je pričel, ko je nek računalničar omenil, da bi kratica IO lahko zastopala zapis »input/output«. Slednji se pogosto uporablja v računalništvu, predvsem pri programiranju. Dobra ideja se je na svetovnem spletu pričela širiti zelo hitro in bilo je le vprašanje časa, kdaj bodo IT-jevci in podjetniki .io domeno vzeli za svojo.

.io domene - statistika

Po statističnih podatkih w3techs.com je na .io domeni postavljenih približno 0,15 % vseh spletnih strani. Za lažjo primerjavo navajamo še podatka za .com in .net domeno. Prvih naj bi bilo kar 48,7 %, medtem ko naj bi bilo na .net domeni postavljenih 4,6 % spletnih strani. Zdaj si lahko bolje predstavljate, koliko lažje je v primerjavi s .com poiskati prosto .io domeno.

7 razlogov za registracijo .io domene

1. Če delujete v IT dejavnosti ali ravno ustanavljate perspektivno podjetje, se vam z registracijo domene .io ponuja odlična priložnost za večjo prepoznavnost in hiter prodor na trg.

2. Ker je priljubljenost domenske končnice .io pričela naraščati šele pred letom ali dvema, je na voljo mnogo več prostih domen, kot to velja za najbolj popularno domeno .com.

3. Domenska končnica .io je zelo zanimiva, saj je sestavljena iz dveh samoglasnikov, ki lahko predstavljata začetnici za »input/output«. V kolikor se boste zanjo odločili, boste na svetovnem spletu nedvomno izstopali.

4. Domeno .io lahko registrira kdorkoli. Ni pomembno, ali ste fizična ali pravna oseba, prav tako pa pri registraciji ne igra vloge država stalnega prebivališča. Domena je dostopna vsem.

5. Z nekaj izvirnosti lahko domensko končnico učinkovito združite z domenskim imenom. Domene, kot so rad.io, stud.io, scenar.io, pistach.io in portfol.io, so žal že zasedene, a zagotovo se najde še kakšna posrečena kombinacija.

6. Na domenah .io so postavljene številne avtoritativne spletne strani, kot so denimo wise.io, fusion.io, import.io, kraken.io … Zanje se odloča tudi vse več podjetnikov, ki želijo uspeti na svetovni platformi za pridobivanje zagonskih sredstev Kickstarter. Ravno zaradi tega domena .io med spletnimi uporabniki dandanes uživa veliko zaupanje.

7. Pri NEOSERV vam registracijo domene .io nudimo po najcenejši ceni v Sloveniji. Če se vam domena dopade in če mislite, da bi jo lahko odlično izkoristili za svojo spletno predstavitev, se nikar ne obotavljajte. Prepričani smo, da boste z izbiro več kot zadovoljni!

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.