Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Za WordPress spletno stran potrebujete tudi ustrezno gostovanje. Izbira ni preprosta, zato vam ponujamo nekaj uporabnih nasvetov. Izbirate lahko med vsaj štirimi vrstami gostovanja: na wordpress.com, v Sloveniji, v tujini ali specializirano.

Pri gostovanju WordPress strani je vredno upoštevati tudi dodatne dejavnike, kot so:

  • registracija domene,
  • grafična predloga (tema) za vašo stran,
  • vtičniki,
  • varnostne storitve,
  • hramba podatkov in varnostno kopiranje,
  • vaš čas (čas = denar).

Poglejmo podrobneje, katere prednosti in slabosti prinaša posamezna vrsta gostovanja.

1. Gostovanje na wordpress.com

Če vaša stran gostuje na wordpress.com, bo URL naslov strani videti takole: www.vasa-stran.wordpress.com. Za profesionalno predstavitev na spletu to ni najbolj priporočljivo. V primeru, da imate svojo domeno, bo strošek pripojitve 13 €. Lahko jo tudi zakupite preko wordpress.com za 18 € (za 1 leto).

Izberete lahko tudi nadgradnjo na Premium ali Business paket. Premium vam omogoča dodaten prostor na strežniku in možnosti nastavitev grafične predloge (teme), Business paket pa ponuja več kot 150 dodatnih premium grafičnih predlog. Dobili boste tudi neomejen prostor na strežniku in pomoč v živo (v angleškem jeziku). Pri obeh paketih bo poskrbljeno za varnost vaše strani. Za to bo poskrbel wordpress.com, preko partnerskega podjetja.

Na voljo so tudi plačljive grafične predloge. Cene se gibljejo od 19 € od 150 €. Pozor: ni jih možno prenesti na drugo gostovanje, če se boste zanj kasneje odločili.

Primerjava WordPress paketov

Letni strošek za Premium paket znaša 99 €, za Business paket pa 299 €.

Vsi trije paketi so primerni za priložnostne ustvarjalce vsebin. Imeli boste nekaj omejitev pri nastavitvah, grafičnih predlogah, vtičnikih in ostalih možnostih, kot so:

  • povezovanje z vašim ciljnim občinstvom,
  • ustvarjanje mreže naročnikov,
  • rast sledilcev na družabnih omrežjih,
  • izboljšanje vaše optimizacije,
  • ponujanje osnovnih dodatkov, kot so članstva, spletni tečaji, razni komunikacijski kanali itn.,
  • ustvarjanje dobička na spletni strani.

Strošek gostovanja in domene za 1. leto: od 117 € do 317 €.

2. Gostovanje v Sloveniji

Pri NEOSERV dobite primerno gostovanje za 29,94 € (za 1. leto), domeno pa od 5,49 € (na leto).

Uporabili boste lahko različne grafične predloge: brezplačne, plačljive in lastne. S tem boste bistveno popravili uporabniško izkušnjo.

Kaj pa varnost?

NEOSERV vam nudi redno varnostno kopiranje podatkov. Dobili boste tudi napredno zaščito (WAF), antivirusno, antispam zaščito in strokovno pomoč. Na voljo je tudi ogromno dodatnih vtičnikov, s katerimi boste lahko nadgradili svojo stran.

Zeleni paket gostovanja

Prednost gostovanja v Sloveniji je tudi ta, da je pomoč v slovenskem jeziku in dosegljiva takoj.

Strošek gostovanja in domene za 1. leto: cca. 35 €*.

* V ponudbo je zajeta domena .EU.

3. Gostovanje v tujini

Cene ponudb so enake ali celo nižje kot v Sloveniji. Uveljavljeni ponudniki vam ponujajo gostovanje za približno 50 € / leto. Letni strošek domene .COM znaša okoli 10 €. Pri izbiri grafične predloge (teme) ne boste imeli omejitev.

Največja slabost pri gostovanju v tujini je, da pomoč ne bo na voljo v slovenskem jeziku. Tudi spletna stran se bo zaradi oddaljenosti strežnika nalagala počasneje.

Večina tujih ponudnikov ne ponuja brezplačnih varnostnih storitev. Priporočljivo je, da dokupite varnostni paket (177 €) in paket rezervne kopije vaših podatkov (89 €).

Strošek gostovanja in domene za 1. leto: od 60 € do 326 €**.

** Za izračun smo vzeli cene priljubljenega ponudnika gostovanj iz tujine – HostGator.

4. Specializirano gostovanje za WordPress strani

To gostovanje je primerno za spletne strani, ki imajo vsaj 10.000 obiskovalcev na dan in več kot 2 TB mesečnega prenosa podatkov. Dobili boste napredni varnostni paket, spletni prostor na lastnem strežniku in orodja za optimizacijo. Pomembna prednost je tudi v vrhunski podpori (v angleškem jeziku).

Stroški gostovanja WordPress strani

Manj prijeten del tovrstnega gostovanja pa predstavljajo stroški. Stroški za standardni paket gostovanja za 1. leto znašajo okoli 500 €, za napredni paket pa okoli 1.560 €. Dodati je potrebno še letni strošek domene (10 € za .COM domeno).

Strošek gostovanja in domene za 1. leto: od 510 € do 1570 €***.

*** Za izračun smo vzeli cene priljubljenega ponudnika specializiranih gostovanj – Synthesis.

To je kratek pregled, kako lahko uredite gostovanje za svojo WordPress stran. Razmislite, kaj najbolj potrebujete. Na podlagi tega potem izberite najboljšo možnost zase.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.