Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

IDN je kratica za Internationalized Domain Names, kar v prevodu pomeni “internacionalizirane domene”. V praksi se najpogosteje uporablja izraz “domene s šumniki” in prav o tovrstnih domenah bo govora v tokratni objavi. Pogledali bomo, kaj so njihove prednosti in slabosti ter kako izgleda njihova uporaba v praksi.

Kaj so IDN domene?

To so tiste domene, ki v imenu poleg črk od a do z, številk od 0 do 9 ali vezaja uporabljajo tudi druge znake. Pri slovenskih imenih domen lahko uporabljate šumnike č, š, ž in preglase. IDN domene pa poleg latinskih znakov podpirajo še kitajske pismenke, znake cirilice in drugih pisav.

Vendar pozor, nekatere domenske končnice podpirajo samo določene, nekatere pa nobenih IDN znakov v imenu domene. Med najbolj priljubljene, ki podpirajo IDN znake, spadajo: .COM, .NET, .ORG, .SI, .EU, .DE itn. Ali vaša domena podpira IDN znake, boste izvedeli na naši spletni strani. Preverite cenik domen in na seznamu v stranskem meniju izberite želeno domeno.

Slovenska nacionalna domena .SI od leta 2010 podpira IDN znake. Ko je 20. oktobra tega leta stopila v veljavo možnost registracije domene .SI s šumniki, je bilo že v prvi uri registriranih skoraj 2000 takšnih domen. Celoten seznam IDN znakov, ki jih podpira .SI domena, je na voljo na strani vrhovnega registrarja.

Kako so IDN domene videti v praksi?

DNS gostovanje skrbi za pretvorbo domene v IP naslov in obratno. Tovrstno gostovanje prepozna samo ASCII znake, med katere ne spadajo šumniki, kar pomeni, da neposredna uporaba IDN domen ni možna. IDN domene je zato potrebno pretvoriti v ACE niz (ASCII Compatible Encoding). Postopek se izvede s pomočjo sistema Punycode, kjer domene dobijo predznak “xn--“. Poglejmo nekaj primerov IDN domen v praksi:

DOMENA PUNYCODE
račuanje.si xn--raunanje-lbb.si
müller.de xn--mller-kva.de
maškara.net xn--makara-ckb.net
测试假域名.com xn--sxqv5g23dyr3a428a.com

Kaj so prednosti registracije IDN domene?

Z uporabo IDN znakov se lahko na izviren način predstavite spletnim uporabnikom, ki za primarni jezik ne uporabljajo angleščine. Za primer vzemimo domeno, s katero se želite predstaviti na lokalnem trgu:

računanje.si  racunanje.si

Za slovensko govoreče prebivalce je prva domena bolj zapomljiva. Prav tako jo boste sogovorniku lažje povedali po telefonu kot domeno brez uporabe šumnika.

Prednost je tudi ta, da je domen z IDN znaki registriranih bistveno manj kot tistih, ki teh znakov ne uporabljajo. Zato obstaja večja verjetnost, da je vaša želena domena še prosta.

Kaj so slabosti registracije IDN domene?

Prva težava se pojavi, ko želi vašo spletno stran obiskati nekdo iz tujine. Pogosto se zatakne z naborom znakov na tipkovnici, saj brez ustreznih šumnikov npr. obiskovalec iz Nemčije težko dostopi do vaše strani z vpisom URL naslova.

Kljub temu, da je uporaba IDN znakov na voljo že dolgo časa, pa se spletni uporabniki v večini primerov niso navadili nanje. Če bi sogovorniku povedali, da je vaša domena “računanje.si”, obstaja velika verjetnost, da bo uporabnik v spletni brskalnik vpisal domeno “racunanje.si”.

Starejše različice brskalnikov v nekaterih primerih pretvorijo IDN domene v ACE niz, tako bo domena “računanje.si” v iskalniku videti “xn--raunanje-lbb.si”.

Včasih e-poštni strežniki ne prepoznajo IDN domen, zato je njihova uporaba neustrezna za ustvarjanje e-poštnih predalov. V nadaljevanju preverite, kateri e-poštni programi podpirajo oz. ne podpirajo uporabo IDN domen.

E-poštni programi, ki podpirajo uporabo iDN domen:

  • Microsoft Outlook 2007 in novejše različice,
  • Apple Mail (na operacijskem sistemu MacOS 10.5 Leopard in novejše različice),
  • Mozilla Thunderbird 24 in novejše različice,
  • iPhone Mail,
  • Opera 9 in novejše različice.

programi, ki ne podpirajo uporabe IDN domen:

  • Windows Mail na operacijskem sistemu Microsoft Vista,
  • Windows Live Mail na operacijskem sistemu Microsoft XP in Vista,
  • Windows Live Hotmail,
  • Samsung Galaxy na operacijskem sistemu Android,
  • Microsoft Entourage.

Pri programih, ki ne podpirajo uporabe IDN domen, je potrebno le-te pretvoriti v ACE niz.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.