Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Navade ljudi so različne, kar lahko hitro opazimo tudi pri poimenovanju datotek. Nekateri pri imenih datotek uporabljajo le male črke, spet drugi uporabljajo veliko začetnico, včasih pa se najde tudi kdo, ki uporablja samo velike črke. Poleg tega določeni posamezniki v imena datotek zapisujejo še vezaje, podčrtaje, presledke, pike, vejice, šumnike ali druge posebne znake.

Ker niso vsi sistemi in naprave enaki, lahko zaradi tako raznovrstnega poimenovanja datotek včasih pride do težav. Te se največkrat pojavijo ob migraciji spletne strani z enega strežnika na drugega, saj je na različnih strežnikih lahko nastavljeno različno kodiranje posebnih znakov.

Standardna vrsta kodiranja znakov je ASCII (ang. American Standard Code for Information Interchange). V računalništvu se uporablja za shranjevanje in nalaganje znakov kot bitnih vzorcev. Razvoj tehnologije po svetu je privedel do več različic kodiranja, med katerimi se na spletu najpogosteje uporablja UTF-8 (ang. Unicode Transformation Format – 8-bit).

Zaradi različnih postopkov kodiranja in dekodiranja znakov se težave pojavljajo predvsem pri datotekah, ki v svojih imenih vključujejo posebne znake. Sem sodijo simboli, šumniki in druge črke, ki niso del angleške abecede.

Težave s slikami po migraciji na drug strežnik

Najbolj opazna težava, do katere ob migraciji strani na drug strežnik sicer pride le v redkih primerih, je povezana s slikami. Tiste slike, ki v svojih imenih datotek vsebujejo posebne znake (npr. šumnike), se lahko zaradi neustreznega (de)kodiranja ne prikazujejo. Običajno se na mestu, kjer bi morala biti vstavljena slika, prikažeta le ikona nedelujoče slike in njen naslov (ang. Image Title).

Slika s šumnikom v imenu datoteke

Opisanim težavam se izognete tako, da v imena datotek ne vključujete šumnikov in drugih posebnih znakov. Prav tako se izogibajte rabi presledkov. Dodatne nasvete za ustrezno poimenovanje datotek si preberite v nadaljevanju.

Uporabni napotki za poimenovanje datotek

Napotke, omenjene v nadaljevanju, velja upoštevati tako pri poimenovanju map kot vseh vrst datotek (slike, besedila, tabele, PDF, …).

  1. Ne uporabljajte šumnikov in posebnih znakov, prikazanih v tabeli.
č š ž # % & {
} \ < > * ? /
$ ! : ; @
  1. Ne uporabljajte drugih črk, ki niso del angleške latinice (ü, ö, á, …).
  2. Ne začnite ali končajte imena datoteke s presledkom, piko, vezajem ali podčrtajem.
  3. Namesto presledka in podčrtaja raje uporabljajte vezaj.
  4. Imena datotek naj ne bodo predolga. Uporabljajte imena, krajša od 31 znakov.
  5. Ker večina operacijskih sistemov razlikuje med velikimi in malimi črkami, vedno uporabljajte samo male črke.

Najbolje torej bo, da uporabljate le črke in številke klasične latinice ter vezaj namesto presledka.

Za konec navajamo še nekaj ustreznih in neustreznih primerov poimenovanja datotek.

  • Ustrezno: sola.jpg, rdeca-denarnica.jpeg, ziga-kavcic.jpg, ozadje.png
  • Neustrezno: Šola.JPG, rdeča denarnica.jpeg, žiga_kavčič.jpg, OZADJE.PNG

Z upoštevanjem napotkov in dobrih primerov iz prakse se boste zagotovo izognili težavam, do katerih bi sicer lahko prišlo po prenosu spletne strani na drug strežnik.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.