Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

V preteklosti, ko sem bil še manj vešč “informatike” in vsega, kar je z njo povezano, so se mi zdela nekatera gesla naravnost bizarna. Sprva sem mislil, da gre zgolj za kakšno tekmovanje geekov v tem, kdo si lahko izmisli in sestavi čim bolj čudno geslo. To so bila gesla z nevsakdanjimi znaki, poleg malih črk so vsebovala tudi naključno nametane velike črke, seveda pa niso smele izostajati niti številke.

Kakšno geslo je varno?

In prav takšno je varno geslo! Oglejmo si primer: “BLQgK%)K,ww!“. Da, točno takšno. Vključno z znakom %, z vejico, celo klicaj je na koncu. Če bi tole geslo vrgli v naključni tekst, ki ne bi govoril o varnem geslu, bi verjetno tudi vi pomislili, da gre za nekakšno kletvico, kajne?

Podobnih gesel je neomejeno. Naj vam jih naštejemo še nekaj:

  • mHu#l-Knx3PP
  • RV*&aDPbp/7L
  • I~GgJbNI=l/$
  • Yes9FQnPjQ:,
  • C(&n-9D7qF@*

Kako ustvariti varno geslo za dostop do strežnika?

Pojdimo lepo po vrsti in korake ponazorimo tudi z zaslonskimi slikami.

1. Po prijavi v cPanel poiščemo zavihek Files in kliknemo na ikono FTP Accounts.

cPanel (Jupiter) - FTP Accounts

Odpre se nam obrazec za ustvarjanje novega FTP računa. V prvo okence vnesemo uporabniško ime, v drugem izberemo domeno, v tretjem pa sistem od nas zahteva varno geslo.

cPanel (Jupiter) - Add FTP Account

Pomagali si bomo s klikom na gumb Password Generator. Odprlo se nam bo novo okence z že ponujenim geslom. Opcijsko lahko izberemo tudi napredne možnosti (ang. Advanced Options):

  • Length (dolžina gesla)
  • Uppercase (velike črke)
  • Lowercase (male črke)
  • Numbers (številke)
  • Symbols (posebni znaki)

Če želimo ponovno generirati geslo po svojem okusu, kliknemo gumb Generate Password.

Katere nastavitve in kakšno dolžino gesla izbrati?

Seveda si je varno in močno geslo, ki nam ga ponuja ta programček, praktično nemogoče zapomniti. In to je tudi namen. Priporočamo vam, da si ga zapišete in shranite na varno. Geslo naj bo dolgo, čim daljše, recimo priporočenih 12 znakov.

Če pa želite takšno geslo, da si ga vseeno lahko zapomnite (kar je seveda v praksi večkrat tudi zahteva), potem vam toplo priporočamo, da v geslo vključite vsaj še številke in velike črke. Že s tem ste naredili ogromno za varno gostovanje na strežniku in se zavarovali pred morebitnimi hekerskimi napadi v smislu kraje gesla.

Ko ste uspešno ustvarili geslo in ste ga shranili na varno mesto, označite polje I have copied this password in a safe place. ter kliknite gumb Use Password. Okence se bo zaprlo, vaše geslo pa bo vneseno v obe polji za geslo.

cPanel - uporabi generirano geslo

Kot lahko vidite, je zdaj vaše geslo že vneseno, ob tem pa tudi barvna skala, ki označuje, kako varno in močno je geslo v resnici. V našem primeru nam pozitivna in polna zelena skala (100/100) pove, da je geslo izjemno močno.

In takšna gesla za varno spletno gostovanje izbirajte tudi vi ter se na ta način zavarujte pred nezaželenimi vdori!

Za dokončanje novega FTP računa vnesete še kvoto, ki je lahko zelo visoka. Naši paketi gostovanja so namreč tako veliki in ugodni, da vam s prostorom ne bo treba nikoli varčevati.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.