Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Eno izmed pogostih vprašanj, ki si jih zastavljajo uporabniki WordPressa, je tudi: “Ali naj uporabljam vtičnik Jetpack?“. Razvili so ga isti ljudje kot sistem WordPress in morda ima zato tudi ta vtičnik podobne lastnosti kot sistem, na katerem deluje: je brezplačen in ponuja številne funkcionalnosti. In prav slednja lastnost poraja največ dvomov o njegovi uporabi.

Preden namestite ta vtičnik, si odgovorite na naslednja vprašanja:

  • Ali potrebujem vtičnik Jetpack?
  • Ali obstajajo alternative vtičniku Jetpack?
  • Kaj so slabosti tega vtičnika?
  • Bo vplival na hitrost delovanja moje strani?

Na ta vprašanja vam bomo pomagali odgovoriti v današnji objavi.

Jetpack namestitev

Ali potrebujem vtičnik Jetpack?

Večina vtičnikov pokriva eno funkcijo WordPress strani. Jetpack pa pokriva več kot 30 funkcij in če izpostavimo samo nekatere izmed najpomembnejših:

  1. Image CDN – omogoča, da naložite slike svoje strani na strežnik vtičnika in s tem razbremenite prostor na svojem paketu gostovanja.
  2. Statistika – Jetpack spremlja obisk na vaši strani in beleži statistiko, s katero lahko ugotovite, katere podstrani so najbolj obiskane in katere objave so najbolj brane.
  3. Avtomatično objavljanje – Jetpack omogoča avtomatično objavljanje novih blog objav na družabnih omrežjih (Facebook, LinkedIn in Twitter).
  4. XML zemljevid strani – Jetpack generira zemljevid strani, da se spletna stran prej uvrsti med rezultate iskanj v iskalniku Google.
  5. CSS po meri – Jetpack omogoča, da enostavno dodajate CSS prilagoditve na svojo WordPress grafično predlogo.
  6. Kontaktni obrazci – enostavno ustvarjajte kontaktne obrazce na svoji strani.

Jetpack funkcije

Ali obstajajo alternative vtičniku Jetpack?

Za vsako od funkcij, ki jih ponuja Jetpack, so na voljo številni – brezplačni in plačljivi vtičniki. Vtičnikov, ki bi združevali več funkcij hkrati kot Jetpack je malo, a v tem dejstvu se skriva dober razlog. Bolj učinkoviti so namreč tisti, ki so namenjeni specifični funkciji in ne celemu spektru le-teh.

Če za funkcije, ki jih ponuja Jetpack, želite ločen vtičnik, imate številne možnost, na primer: Ninja Forms za kontaktne obrazce, WordFence za zaščito strani, Google Analytics za beleženje obiska, Imagify za optimizacijo slik, Yoast za SEO itn.

Kaj so slabosti vtičnika Jetpack?

Če uporavljate brezplačno verzijo tega vtičnika, potem do številnih funkcij niti nimate dostopa in je potrebna nadgradnja na plačljivo verzijo. Zakaj bi recimo plačevali za dodatne funkcije, ki jih lahko dobite z uporabo namenskih, brezplačnih vtičnikov, ki smo jih omenili v prejšnjem poglavju? V nadaljevanju preverite še druge slabosti tega vtičnika.

1. Potrebna je povezljivost z wordpress.com

Za uporabo tega vtičnika je potrebna registracija na strani wordpress.com. Zakaj bi se registrirali na spletno stran, zaradi katere vaša stran ne bo delovala nič bolje? Argument razvijalcev vtičnika Jetpack je v tem, da boste s tem povezani z wordpress.com strežniki, zaradi katerih bo vaša stran delovala hitreje. To v večini primerov ne drži. Če imate gostovanje za svojo WordPress stran na primer urejeno pri NEOSERV, bo vaša stran delovala enako hitro, kot če bi imeli svojo stran povezano z wordrpress.com.

Wordpress.com nastavitve

2. Premalo poglobljene funkcije

Večina Jetpack funkcij ima zgolj osnovne nastavitve. Na primer funkcija za deljenje vsebin ima samo nekaj možnosti prilagajanja in spreminjanja oblikovanja. Prav tako pri funkcijah “Izjave” in “Portfolio” ni na voljo polj po meri, s katerimi bi lahko pridobili dodatne informacije od uporabnikov.

3. Neprijazen administratorski vmesnik

Administracija sicer deluje hitro, a je razporeditev nekaterih elementov in nastavitev precej nepregledna. Predvsem če uporabljate večje število funkcij, bo njihova uporaba zaradi neprijaznega vmesnika pogosto zahtevala nekaj dodatne energije.

4. Prisilna namestitev vtičnika

Če želite postaviti spletno trgovino, ki deluje na sistemu WordPress, skupaj z vtičnikom WooCommerce, potem se hitro lahko zgodi, da boste nevede namestili tudi Jetpack. Med samo namestitvijo WooCommerce vtičnika le-ta priporoča namestitev Jetpacka. Prednastavljeno je izbrano, da želite namestiti tudi ta vtičnik, kar je seveda sporno.

Ali bo Jetpack upočasnil mojo stran?

Večkrat smo že pisali o tem, da je hitrost nalaganja eden izmed najpomembnejših kriterijev, ki vplivajo na uspešnost spletne strani. Na hitrost vpliva tudi to, koliko in katere vtičnike imate nameščene. Jetpack je pravzaprav vtičnik, ki vsebuje številne funkcije in razširitve. Ali lahko le-te negativno vplivajo na hitrost nalaganja vaše strani?

Glede na teste vtičnik Jetpack po namestitvi ne bo upočasnil delovanja strani. Vendar pa, več funkcij in razširitev kot boste vklopili, večja verjetnost obstaja, da bo zaradi njih vaša stran začela delovati počasneje.

Upamo, da ste z odgovori na vprašanja o uporabi vtičnika Jetpack dobili jasno sliko o tem, ali vaša stran potrebuje ta vtičnik ali ne. Če ga boste namestili, bodite pozorni pri tem, katere funkcije boste aktivirali, da svoji spletni strani ne boste povzročili več škode kot koristi.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.