Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Je nastopil čas, da postavite novo spletno stran? Ste se odločili za platformo WordPress? Super, odločitve zagotovo ne boste obžalovali, saj gre za zelo priljubljen sistem, ki omogoča izjemno fleksibilnost.

Postavitev WordPress spletne strani je povsem preprosta, prav tako pa tudi uporaba samega CMS sistema, prek katerega lahko dodajate in urejate vsebine, slike in vse druge elemente spletne strani.

Ena izmed prvih stvari, ki vas čaka po namestitvi sistema na paket gostovanja, je izbira grafične predloge (ang. theme / template). Zelo si boste olajšali delo, če boste že na samem začetku izbrali ustrezno predlogo. Morda se vam bo neka tema zdela zelo lepa, kasneje pa se bo izkazalo, da za vaš projekt sploh ni primerna, da zaradi velike uporabe skript ali slabe programske kode deluje zelo počasi ali pa, da ni prilagodljiva za mobilne telefone in tablice.

Responsive grafična predloga

Marsikdo izbere grafično predlogo, za katero se kasneje izkaže, da za spletni projekt ni primerna. Prehod na novo predlogo je lahko precej zahteven, še posebej, če gre za obsežno spletno stran ali spletno trgovino. Težave so najpogosteje povezane s slikami, saj je le-te potrebno pripraviti v novih, pravilnih dimenzijah.

Da ne boste izbrali slabe grafične predloge, vam v današnjem članku podajam nekaj nasvetov, kako že na samem začetku izbrati kar najboljšo.

Kaj želite na spletni strani predstaviti?

Preden se lotite iskanja ustrezne teme, morate jasno določiti, kakšne narave bo vaša spletna stran. Imate namen postaviti blog, novičarski portal, stran z recepti, predstavitveno stran podjetja, forum, spletno trgovino ali morda kaj drugega?

Vsaka spletna stran ima svoje lastnosti in zahteve. Denimo, da želite postaviti spletno trgovino. V tem primeru je dobro izbrati grafično predlogo, ki jasno prikazuje produkte, ima dobro vidne CTA gumbe in dovolj velike slike. Če postavljate blog, vam bo morda odgovarjala preprosta grafična predloga s stranskim stolpcem, v katerem bo zapisano nekaj o avtorju bloga, prikazane bodo zadnje objave in morda kakšen banner. Za predstavitveno stran podjetja pa je najbolje izbrati »resno« predlogo, ki obiskovalcem vliva zaupanje, verodostojnost in varnost.

Naj se vam pri izbiranju grafične predloge nikamor ne mudi. Veliko bolje bo, da na začetku namenite nekaj več časa iskanju, kot da kasneje ugotovite, da predloga ni ustrezna.

Izbrati brezplačno ali plačljivo grafično predlogo?

Naslednja odločitev je povezana s stroški. Odločite se lahko za brezplačno ali plačljivo grafično predlogo, nikakor pa ni rečeno, da boste z brezplačno imeli manj stroškov. Marsikdo se odloči za brezplačno predlogo, za katero se izkaže, da ima vrsto pomanjkljivosti. Njihovo odpravljanje terja svoj čas, včasih pa tudi denar – na primer za programerja ali grafičnega oblikovalca.

Pomanjkljivosti brezplačne teme

Danes je na voljo praktično neomejeno tako brezplačnih kot plačljivih predlog. Večina se pri svojem prvem spletnem projektu odloči za brezplačno, vendar se pogosto izkaže, da je bila odločitev napačna. Veliko bolje bi si bilo vzeti čas, pregledati plačljive predloge in se odločiti za eno izmed njih. Plačljive predloge imajo namreč precej več funkcionalnosti in so nasploh bolj dodelane.

Če imate namen postaviti blog ali preprosto spletno stran zgolj za hobi, bo brezplačna grafična predloga povsem zadoščala. Z nekaj dodatnimi vtičniki boste lahko dosegli povsem dovolj, da bo spletno mesto služilo svojemu namenu. V kolikor pa je vaš plan postaviti resen spletni portal, stran za podjetje ali spletno trgovino, pa se vsekakor raje odločite za plačljivo temo.

Kje poiskati brezplačne in kje plačljive teme?

Največ brezplačnih tem boste našli na uradni strani WordPress.org. Na vrhu boste videli zavihke »Predstavljene«, »Priljubljene« in »Najnovejše«. Zavedati se morate, da v kolikor boste izbrali temo iz kategorije priljubljenih, bo vaša stran precej manj unikatna, kot če bi jo izbrali iz kategorije najnovejših. Pri iskanju si lahko pomagate s filtri.

Preverite tudi stran ekipe Colorlib, kjer je predstavljenih več kot 50 brezplačnih grafičnih predlog za WordPress. Nekatere izmed njih so zares izjemne.

Če si katero izmed grafičnih predlog želite pogledati pobliže, kliknite na gumb DEMO, ki ga boste našli pod posamezno predlogo.

Izdelava grafičnih predlog za WordPress je izjemno razširjena dejavnost. Na srečo obstajajo spletni direktoriji, namenjeni promociji in prodaji predlog. Ker je prag za vključitev teme v direktorij zelo visok, so sprejete le najboljše, najbolj dovršene in unikatne teme.

Priporočam vam, da plačljivo temo poiščete na spletni strani ThemeForest.net. Tu je trenutno dodanih kar 7.413 grafičnih predlog, tako da boste zagotovo našli pravo za svoj projekt. Pri iskanju si pomagajte s filtri na levi strani.

Tudi v primeru, da iščete plačljivo temo, si lahko ogledate ponudbo Colorlib. Izdelali so ogromno tem, marsikatero izmed njih pa je možno kupiti prek prej omenjenega direktorija ThemeForest.net.

Pomembnost podpore s strani avtorjev predloge

Velika prednost plačljivih grafičnih predlog je v tem, da je v ceno vključena tudi podpora strankam. Tisti, ki je temo že kdaj kupil, dobro ve, kako prav pride pomoč. Sicer naj bi bilo vse zapisano v dokumentaciji posamezne teme, vendar včasih ta ne zadošča ali pa se celo izkaže, da se v izvorni kodi predloge nahaja kakšna manjša napaka.

Podpora strankam

Če se boste odločili za nakup grafične predloge na ThemeForest.net, boste imeli na voljo 6 mesecev brezplačne podpore. Za manjši znesek lahko dokupite še dodatnih 6 mesecev podpore. V tem času torej preizkusite čim več funkcionalnosti, ki vam jih tema ponuja, v primeru kakršnih koli vprašanj ali težav pa kontaktirajte podporno ekipo.

Priporočljivo je, da pred nakupom preverite oceno grafične predloge, prav tako pa na hitro preglejte tudi komentarje. Tako boste takoj videli, katere težave se v povezavi s temo pojavljajo, kako hitro jih razvijalci odpravljajo in kako odzivni so s svojimi odgovori.

Ne pozabite, da pri brezplačnih grafičnih predlogah ne boste deležni pomoči razvijalcev. Če niste vešči programiranja ali vsaj prilagajanja CSS elementov, se raje odločite za plačljivo temo.

Preverite odzivnost grafične predloge

Nekatere grafične predloge imajo izvorno kodo zelo optimizirano, hkrati pa ne vključujejo prevelikega števila skript, ki bi upočasnjevale delovanje. Pred izbiro je zelo dobro preveriti, kako odzivna je posamezna tema. To lahko storite na kar nekaj načinov:

1. Oglejte si demo temo in klikajte na povezave, da dobite občutek, kako hitro se vam nalagajo strani.

2. Poiščite spletne strani, ki uporabljajo izbrano temo. Pri iskanju si lahko pomagate tako, da v Google vpišete ime teme ter besedilo v nogi spletišča, kjer je ponavadi omenjen tudi avtor (npr. nekaj v smislu »Designed by Tielabs«). Zaključkov o hitrosti grafične predloge ne delajte na podlagi zgolj ene spletne strani, saj ta morda gostuje na počasnem strežniku.

3. Hitrost demo grafične predloge testirajte z Googlovim brezplačnim orodjem PageSpeed Insights. Pri tem velja poudariti, da ko boste na strani ThemeForest.net pri posamezni temi kliknili na gumb »Live Preview«, morate na demo strani najprej zapreti zgornjo vrstico (klik na »Remove Frame«).

ThemeForest.net - Remove Frame

Če se bo tema na testu hitrosti odrezala zelo slabo, bo najbolje, da poiščete drugo. Lahko pa se obrnete kar na avtorja teme in ga povprašate, zakaj se tema na testu odreže slabo. Morda boste dobili nasvet, kako hitrost spletne strani spraviti v zelene številke.

Naj vaša WordPress stran deluje kar se da hitro!

Namen današnjega prispevka ni, da bi vas odvrnil od namestitve brezplačne WordPress predloge. Za osebne projekte, pa tudi za preproste poslovne, se zagotovo najde odlična brezplačna predloga, ki bo zadostila vašim zahtevam.

Vsekakor pa je res, da plačljive predloge nudijo mnogo več funkcionalnosti, razširitev in možnosti prilagajanja. Prezreti ne gre tudi podpore, ki v samem začetku uporabe grafične predloge zna priti še kako prav.

Paketi gostovanja NEOSERVNe glede na odločitev, ali boste izbrali brezplačno ali plačljivo temo, zagotovo velja eno. Ni dovolj, da je spletna stran všečna, zanimiva in uporabna. Delovati mora kar se da hitro, saj je to eden izmed osnovnih pogojev, da so obiskovalci deležni prijetne uporabniške izkušnje. To je nujno, saj se obiskovalci na spletni strani zadržijo dlje časa, pri spletnih trgovinah pa odzivnost precej doprinese tudi k številu izvedenih nakupov.

Če želite, da bi vaša spletna stran delovala kar najhitreje, si boste poleg kakovostne grafične predloge morali priskrbeti še hitro spletno gostovanje. V podjetju NEOSERV imamo pripravljene pakete, ki so posebej optimizirani za WordPress strani. Za gostovanje zgolj ene spletne strani bo kot nalašč Oranžni paket, če imate namen postaviti več strani, pa bo za vas pravi Zeleni paket.

Na sodobnih Dell strežnikih z vgrajenimi SSD diskovnimi enotami bo vaša WordPress spletna stran delovala kot blisk.

Naj za konec zapišem le še to, da je namestitev sistema WordPress na paket gostovanja povsem enostavna. Ker boste ob naročilu prejeli dostop do nadzorne plošče cPanel, si boste lahko WordPress namestili z le nekaj kliki. Podrobna navodila za namestitev si lahko ogledate tukaj.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.