Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Joomla je brezplačen in izredno priljubljen sistem za izdelavo spletnih strani. Na njem deluje 5 % vseh strani, kar se morda sliši malo, a vseeno gre za drugi najbolj priljubljen CMS sistem, takoj za WordPressom. Uporabljajo ga različne korporacije, agencije, vladne organizacije, podjetja in tudi lastniki manjših, osebnih spletnih strani.

V tokratni objavi razkrivamo, kako sistem Joomla pohitrite v sedmih korakih. S tem boste zagotovili hitro delovanje svoje strani in odlično uporabniško izkušnjo za spletne obiskovalce.

Preden se lotite pohitritve sistema Joomla, poskrbite za varnostne kopije svoje stran. Na ta način boste v primeru težav v delovanju lahko svojo stran povrnili na delujoče stanje.

Kaj je Joomla?

Joomla je na voljo od leta 2005 in spada med najpogosteje uporabljene CMS sisteme (Content Management Systems) za izdelavo spletnih strani. Najpogostejši razlogi, zakaj se uporabniki odločajo za sistem Joomla, so:

  1. Večjezičnost. Za razliko od WordPressa ima Joomla vgrajeno možnost za ustvarjanje večjezične spletne strani. Za prevajanje spletnega mesta ni treba namestiti dodatnih vtičnikov in komponent.
  2. Skupnost. Ustvarjanje spletne skupnosti z Joomla je povsem preprosto. Sistem namreč podpira registracijo novih članov, objavo novic, člankov in prispevkov zunanjih avtorjev, postavitev foruma ipd.
  3. Baza razširitev. Joomla ponuja nekaj več kot 7.000 razširitev, kar pomeni organiziran imenik razširitev. WordPress ima na primer bazo razširitev, ki vsebuje več kot 40.000 vtičnikov. Med njimi je veliko neposodobljenih ali neuporabnih vtičnikov, kot je na primer ruleta za odjavo.
  4. Vgrajeno predpomnjenje. Za razliko od WordPressa je Joomla opremljena z vgrajenimi možnostmi predpomnjenja in dodatnimi razširitvami za predpomnjenje.
  5. Enostavna uporaba. Joomla ne zahteva prisotnosti spletnega razvijalca za polni delovni čas.

Pohitrite sistem Joomla v sedmih korakih

Zelo pomembno je, da poskrbite, da bo vaša spletna stran Joomla delovala hitro. Hitrost namreč vpliva na obisk vaše strani, konverzije, prihodke in celo na uvrstitve spletne strani med rezultati iskanj v iskalniku Google.

Agencija Radware je izvedla zanimivo analizo, ki je pokazala, kako pomemben je čas nalaganja strani:

  • Spletna trgovina Shopzilla je dosegla 12-odstotno povečanje prihodkov, potem ko je zmanjšala čas nalaganja strani s 6 sekund na 1,2 sekunde.
  • Yahoo je z vsako 400 ms pohitritvijo spletne strani promet povečal za 9 % .
  • Amazon je povečal prihodke za 1 % z vsakim 100 ms hitrejšim nalaganjem spletne trgovine.
  • Google izgubi 20 % prometa za vsakih dodatnih 100 ms, ki so potrebne za nalaganje strani.

Hitrost je torej zelo pomembna. Kako dolgo pa traja, da se naloži vaša Joomla spletna stran? Uporabite katero izmed spodnji orodij in preverite:

V primeru, da so rezultati pokazali oceno, ki je slabša od odlične, sledite spodnjim nasvetom o tem, kako pospešiti sistem Joomla.

1. Gostovanje

Preden se lotite pohitritve samega sistema Joomla, je vsekakor pomembno, da izberete ustrezno gostovanje za svojo Joomla stran. Pri NEOSERV vam nudimo gostovanje po konkurenčnih cenah na izjemno hitrih in zanesljivih SSD strežnikih. Naročite svoj paket že danes in naredite prvi korak k hitremu delovanju svoje strani.

2. Posodobitve

Zelo pomembno je, da vedno uporabljate najnovejšo različico sistema, saj običajno vsebuje popravke, kot so izboljšave kode, hitrosti in varnosti. Prav tako poskrbite, da bodo posodobljene tudi vse vaše aktivne razširitve.

a. Posodobite sistem Joomla

Če želite posodobiti Joomlo na najnovejšo različico, lahko kliknete na obvestilo »Posodobi zdaj!«, ki se prikaže na nadzorni plošči, ali pa ročno posodobite tako, da se pomaknete na Komponente (ang. Components) -> Joomla! Posodobitev (ang. Joomla! Update). Ne pozabite varnostno kopirati svoje spletne strani, zlasti preden izvedete večje posodobitve.

Posodobitev sistema Joomla

b. Posodobite razširitve

Za uspešno posodobitev Joomla razširitev v meniju poiščite rubriko Razširitve (ang. Extensions) in izberite Upravljaj (ang. Manage) -> Posodobi (ang. Update).

Posodobitev razširitev Joomla

3. CDN

CDN je kratica za Content Delivery Network, kar v prevodu pomeni omrežje za dostavo vsebin. Z uporabo te funkcije se bo vaša spletna stran enako hitro nalagala, ne glede na to iz katerega konca sveta prihaja njen uporabnik.

S pomočjo razširitve KeyCDN boste v sedmih korakih dosegli, da se bo tudi vaša Joomla stran enako hitro nalagala po celem svetu.

Natančna navodila, kako vklopite to funkcijo, so opisana v objavi Joomla CDN Integration.

4. Predpomnjenje

Predpomnjenje učinkovito pripomore k hitrejšemu delovanju strani. Joomla že v osnovi ponuja predpomnjenje, ki ga vključite v petih korakih:

V rubriki Sistem (ang. System) kliknite na Globalne nastavitve (ang. Global Configuration) in izberite Sistem (ang. System).

V novo odprtem oknu omogočite funkcijo predpomnjenja. Izbirate lahko med dvema možnostima:

  • konzervativno predpomnjenje (ang. Conservative Caching): predpomnjenje vsebine za vsakega unikatnega obiskovalca,
  • progresivno predpomnjenje (ang. Progressive Caching): predpomnjenje in dostava enake predpomnjene vsebine za vse obiskovalce.

Joomla predpomnenje

Dodatno vklopite še Joomla razširitev za predpomnjenje strani.

  1. V rubriki Razširitve (ang. Extensions) izberite Vtičniki (ang. Plugins).
  2. V iskalno okno vpišite »cache«.
  3. Od izbranih obkljukajte vtičnik System – Page Cache.

Joomla vtičnik za predpomnjenje

5. Optimizacija slik

Slike pogosto predstavljajo več kot 50 % kapacitete celotne spletne strani. Slednje lahko bistveno podaljšajo nalaganje strani, zato je pomembno, da izvedemo tudi ustrezno optimizacijo slik.

Žal Joomla ne ponuja prednaložene opcije za to dejanje, lahko pa namestite razširitve, ki so temu namenjene. Ena izmed priljubljenih je EIR – Easy Image Resizer. Za učinkovite pa se izkažejo tudi vtičniki: Imgen, Prizm Image, ImageRecycle image optimizer itn.

6. Kompresija sistema Joomla

S kompresijo sistema lahko še dodatno pohitrite delovanje Joomla strani. Aktivirate jo v treh enostavnih korakih:

  1. V zavihku Sistem (ang. System) izberite Globalne nastavitve (ang. Global Configuration) in Strežnik (ang. Server).
  2. Omogočite možnost Gzip Page compression s klikom na gumb “Da (ang. Yes).Joomla kompresija
  1. Kliknite na gumb Shrani (ang. Save).

7. Predpomnilnik brskalnika

Vključite lahko še predpomnilnik brskalnika. S to funkcijo brskalniku poveste, ali naj naloži datoteke strani s strežnika ali iz predpomnilnika brskalnika.

  1. To funkcijo vklopite tako, da najprej v zavihku Razširitve izberete Vtičniki (ang. Extensions -> Plugins).
  2. V naslednjem koraku v rubriki System – Page Cache, v polju Use Browser Caching izberite “Da” (ang. Yes).

Joomla predpomnilnik brskalnika

  1. Na koncu kliknite še na gumb Shrani (ang. Save).

Razširitve za hitrostno optimizacijo

Če želite še dodatno izboljšati hitrost delovanja Joomla strani, uporabite še katerega od naslednjih vtičnikov: JavaScript Async and Defer, jQuery Easy ali LLFJ.

Zaključek

Kot lahko vidite, obstaja vsaj sedem korakov, s katerimi lahko učinkovito pohitrite svojo Joomla stran. Ste pred hitrostno optimizacijo naredili test, ki smo vam ga svetovali v prvem delu objave? Ko opravite vseh sedem korakov pohitritve, ponovno zaženite test. Verjamemo, da ste uspešno pohitrili svojo Joomla stran.

Če svojo stran še ne gostujete pri NEOSERV, to lahko storite v nekaj enostavnih korakih in še dodatno pohitrite svojo stran. Brez skrbi, spletno stran bomo od vašega obstoječega ponudnika k nam prenesli brezplačno.

Bliskovito hitro SSD gostovanje NEOSERV

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.