Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Vsak dan je ustvarjenih ogromno spletnih trgovin z namenom oškodovanja obiskovalcev na strani. Od vas želijo pridobiti kontaktne, osebne ali finančne podatke. Zaradi zlorabe podatkov lahko pride tudi do kraje identitete ali do izpraznitve vašega bančnega računa. Obstaja kar 13 pokazateljev, ki izdajajo lažno spletno trgovino.

1. Cenen videz strani

Že prvi pogled vam lahko pove, ali gre za zaupanja vredno spletno trgovino. Če gre za odlično oblikovano stran, pomeni, da je bilo vanjo vloženo veliko truda in denarja. Škodljive strani pa na prvi pogled delujejo zastarelo in brez uporabne funkcije. Elementi na strani so brez posebne vrednosti. Polno je tudi oglasnih pasic, ki vas vabijo na druge strani, ki od vas zahtevajo osebne podatke.

Ponarejena spletna trgovina

A pozor, vedno več je tudi izjem, ki želijo z grafičnim videzom dajati vtis zaupanja. Zgornja spletna trgovina deluje popolnoma pristno. Berite dalje in ugotovili boste, da gre za lažno trgovino.

2. Slaba slovnica

Tudi to je ena od hitrih metod za preverjanje verodostojnosti spletne strani. Preberite nekaj vsebine in preverite napake. S tem ne mislimo na manjše slovnične napake. Pozorni bodite na večje napake, kot so mešanje spolov, sklonov, neprimerna raba dvojine in podobno. To so lahko jasni znaki, da je bila spletna stran narejena hitro in površno, samo z namenom, da vas oškoduje.

Verjetno ste kdaj že dobili kakšno neželeno (spam) pošto, v kateri je bilo precej napačne rabe slovenščine. To naj vam bo vodilo za primer slovničnih napak, ki jih iščete tudi na spletnih straneh.

3. Sumljive povezave na spletni strani

S klikom nanje boste preusmerjeni na strani z nepovezano ali sumljivo vsebino. Verjetno gre za spletno stran, ki se ukvarja s preprodajo povezav.

4. Prekomerno število oglasov na strani

Običajno oglasi na spletni strani ne predstavljajo težav. Imajo jih spletne strani z veliko obiska, ki želijo z oglasi na svoji strani še dodatno zaslužiti.

Pop-up oglasi

Težavo predstavljajo pojavni oglasi (pop-up), ki se odpirajo za vašim brskalnikom, v novem oknu. S tem vas želijo zvabiti na plačljive vsebine, zato priporočamo, da takšne strani zapustite.

5. Neaktualne in nekakovostne vsebine

To najlažje preverite, če ima stran objavljene novice, spletni dnevnik ali članke. Po datumih vsebin lahko vidite, ali gre za stran, ki skrbi za ažurnost podatkov. To pomeni, da nudijo kakovostne vsebine za obiskovalce.

6. Ni kontaktnih podatkov

Vsaka spletna stran mora vsebovati podatke o podjetju in kontaktne podatke. Še dodaten plus je, če so navedene ključne osebe, ki so zaposlene v podjetju. Če teh podatkov ne najdete na strani oz. ne morete preveriti njihove verodostojnosti, vam priporočamo, da zapustite spletno stran.

Večinoma je na zlonamernih straneh samo kontaktni obrazec, kamor vpišete svoj e-poštni naslov. Spletna stran ga potem proda podjetjem, ki razpošiljajo nezaželeno (spam) pošto.

Ni kontaktnih podatkov

V zgornjem primeru vidite, da ni nikjer kontaktnih podatkov. Pri straneh, kjer vpisujete osebne podatke, morajo biti vedno dostopni. Preverite tudi splošne pogoje ali pogoje poslovanja. V njih mora biti navedeno podjetje in vsi pomembni kontaktni podatki.

7. Spletna trgovina nima SSL certifikata

Če se URL naslov spletne strani začne s https, potem ima stran SSL certifikat. V tem primeru gre za zaupanja vredno stran. Če niste prepričani, ali ima certifikat, lahko kliknete tudi na simbol pred URL naslovom. Izpišejo se vam vsi pomembni podatki o spletni strani. Več o SSL certifikatih si lahko preberete TUKAJ.

SSL certifikat

Ko kupujete izdelke preko spleta, mora stran vedno imeti najmanj domenski SSL certifikat.

8. Sumljiva domena

Domena je naslov spletne strani in včasih še en od kazalnikov varnosti. Na spletni strani preveri.si lahko preverite vse zasedene in proste domene. Dobili boste podatke, kdo je registrar domene, DNS strežnike, do kdaj je registrirana domena itn. Tudi ti podatki vam lahko povedo, ali gre za varno spletno stran.

Pristna / ponarejena FB stran

Pri straneh blagovnih znamk lahko že po domeni vidite, ali gre za legitimno stran. Zgornji primer jasno kaže, kako vas lahko spletna stran zavede. Na prvi pogled strani delujeta popolnoma identično. Izurjeno oko bo takoj opazilo vsaj nekaj znakov, ki kažejo na ponarejeno spletno stran. Vsak uporabnik pa lahko že samo s pogledom na URL naslov opazi očitno razliko. Originalna spletna stran uporablja SSL certifikat in tudi spletni naslov je pravi. Pri strani z naslovom fulzersbooks.com pa se že takoj vidi, da ne gre za pristno stran.

9. Nerazumljiv e-poštni naslov

Prevaranti se velikokrat skrivajo za brezplačnimi e-poštnimi storitvami, kot so gmail.com, proton.me, yahoo.com itn. Večina zaupanja vrednih podjetij uporablja e-poštna naslove, ki so vezane na njihovo domeno.

Primer: spletna stran imepodjetja.si uporablja e-naslov info@imepodjetja.si. Če ste opazili že katerega od prej omenjenih znakov za lažno stran, potem je tudi e-poštni naslov resno opozorilo.

Nekaj primerov sumljivih e-poštnih naslovov:

  • westernunion1233@yahoo.fr
  • lottowinnerrewards@gmail.com
  • foreignexchangedept1@yahoo.com.hk
  • bancoposta-loansfactors@outlook.com
  • frankcartercashflowinvestment@yahoo.com

Vsem zgornjim e-naslovom je skupno to, da v imenu predstavljajo neko finančno institucijo (banko, posojilnico, loterijo). Vidite lahko, da vsi e-naslovi uporabljajo storitev, ki omogoča brezplačno uporabo e-pošte. Večina organizacij v teh primerih je tudi izmišljena. Če katerega od zgornjih e-naslovov vpišete v iskalnik, vam rezultati iskanja povedo, da gre za sporne e-naslove.

10. Sumljivi rezultati v iskalnikih

Najpreprostejši način za preverjanje spletne trgovine je, da jo vpišete v spletni iskalnik. Že rezultati na prvi strani lahko hitro povedo, za kakšno trgovino gre. Če dobite rezultate, ki kažejo na nezaupanje, takšne trgovine ne obiskujte.

Če niste povsem prepričani, ali gre za zaupanja vredno trgovino, jo lahko dodatno preverite z naslednjimi orodji:

Zakaj scamadviser.com pogosto ni relevanten?

Poznamo številna orodja za preverjanje legitimnosti spletnih strani in trgovin. Med slednjimi se pogosto pojavila stran scamadviser.com, ki pa ne pokaže relevantnih rezultatov o kakovosti posamezne spletne strani. Če na primer testirate svojo, lahko dobite slabo oceno, kljub temu da vaša stran ustreza vsem spletnim varnostnim standardom.

Kot lahko vidite v spodnjem primeru, ScamAdviser v svoji oceni upošteva tudi dejavnike, ki nimajo povezave z varnostjo ali legitimnostjo spletne strani (kontaktni e-naslov lastnika domene ter tehnični in administrativni kontakt). V tem primeru lastnik domene uporablja brezplačen e-poštni naslov storitve Google, kar ScamAdviser vrednoti z nižjo skupno oceno strani.

Scamadviser ocene

O tem, da ScamAdviser prikazuje netočne podatke, so pisali tudi tuji mediji:

Za preverjanje spletnih strani ali trgovin zato bolj priporočamo uporabo orodij, ki so omenjena v prejšnji točki.

11. Sumljive povezave do spletne trgovine

Ali ste na določeno stran vstopili prek povezave, ki ste jo dobili na svoj e-poštni naslov? Tudi če gre za znanega pošiljatelja, se lahko zgodi, da vam je nenamerno poslal povezavo na škodljivo spletno stran. Če gre za e-naslov neznanega pošiljatelja, vam klikanja na povezave ne priporočamo.

Težava se lahko pojavi tudi pri plačljivih zadetkih v iskalnikih, zato vedno preverite, kako ste prišli na stran. Večina teh strani se poskuša prebiti na vrh rezultatov iskanja s tem, da ponavlja ključne besede. Kupujejo tudi povezave in včasih še vedno uporabljajo nevidno besedilo na strani. Googlovi algoritmi zaznajo večino nezaželene vsebine, a vseeno previdnost ni odveč.

12. Nezaupanja vredni načini plačila

Kadar plačujete preko spleta, morate biti vedno previdni. Če je možno samo plačilo preko sistema Western Union ali MoneyGram, potem nemudoma zapustite stran. Pri plačevanju z omenjenima metodama sledenje transakciji ni možno, zato v primeru zlorabe nikoli več ne boste prišli do svojega denarja. Uporabljajte samo varne načine plačevanja, kot sta na primer PayPal in kreditne kartice. Plačilo pa vedno izvedite preko šifriranega prenosa.

13. Prenizke cene

Stari rek pravi, če se nekaj sliši preveč lepo, da bi bilo res … potem to tudi drži. Zato bodite pozorni in ne nasedajte sumljivim ponudbam. Izogibajte se spletnim trgovinam, ki ponujajo izdelke priznanih blagovnih znamk po sumljivo nizkih cenah.

Ponaredek Ray-Ban

Osnovno načelo je, da če so cene v povprečju nižje za vsaj 50 %, je velika možnost, da gre za ponarejeno blago. V primeru zgornje spletne trgovine je pri izdelkih več kot 85 % popust. Tako stran takoj zapustite in jo prijavite pri projektu Varni na internetu.

Zaključek

Tudi v Slovenji žal trend spletnih prevar narašča. Upoštevajte zgornje načine, kako prepoznati lažno spletno trgovino, in ne postanite žrtev spletnega nakupovanja.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.