Zelo preprosto. Priporočimo vam lahko brezplačen FTP program Filezilla. Prav tako brezplačni in tudi povsem v redu so npr. še CoreFTP, GoFTP, za potrebe FTP protokola lahko uporabite celo kakšen Firefox vtičnik.

Kako naložim FTP program Filezilla?

Odklikajte na spletno stran programa Filezilla. Nato kliknite na velik gumb “Download FileZilla Client“. Potrebujete namreč zgolj ti. “client” oz. odjemalec, ne pa tudi strežnika.

Brezplačen FTP program Filezilla
FileZilla je brezplačen FTP program.

Delo s FTP programom Filezilla

Ko ste uspešno prenesli inštalacijsko datoteko in namestili svoj novi FTP program Filezilla, ga hitro odprite. Kajti, sledi ti. “crash course” ali, kot bi dejali naši severni sosedje, “schnellkurs“.

Predlagam vam, da si FTP podatke oz. podatke za dostop do FTP strežnika vedno shranite. Zato najprej iz menija zgoraj izberimo “Datoteka -> Upravljanje strežnikov” ali uporabimo bližnjico CTRL + S. Odpre se nam novo okence, kjer lahko urejamo vse podatke o posamezni povezavi na strežnik.

Za začetek lahko dodamo povezavo s klikom na gumb “Nov strežnik”. V levem delu se nam bo prikazala nova vrstica, v katero vpišemo nekakšen naziv, po katerem si bomo zapomnili, za kateri strežnik gre. Predlagam, da uporabite kar svojo domeno, npr. “mojadomena.si”. Nato pa v desnem delu izpolnimo podatke o pravkar ustvarjeni povezavi. V polje “Gostitelj” vpišemo FTP naslov, ki je ponavadi kar “www.mojadomena.si” ali pa bolj specifično “ftp.mojadomena.si”. V padajočem meniju “Vrsta strežnika” (v našem primeru) izberemo opcijo “FTP – File Transfer Protocol“. Pri “Vrsta prijave” izberemo “običajna”, nato pa spodaj vnesemo še uporabniško ime in geslo za dostop do strežnika. Sledi še klik na spodnji gumb “Poveži”.

Primer, ki smo ga opisali zgoraj, si lahko ogledate tudi na spodnji zaslonski sliki.

Nalaganje na FTP s programom FilezillaKo smo povezani s strežnikom, so (po privzetih nastavitvah) na levi strani zaslona prikazane lokalne datoteke (datoteke na našem računalniku), na desni strani pa datoteke na strežniku. Če želimo prenesti datoteke iz našega računalnika na strežnik, jih preprosto primemo na levem delu ter povlečemo in spustimo v desni del – v želeno mapo na strežniku.

Tako. To je bilo za “uvodno predavanje” o FTP programu Filezilla vse.