Košarica (0)
 • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Zelo preprosto. Priporočimo vam lahko brezplačen FTP program Filezilla. Prav tako brezplačni in tudi povsem v redu so npr. še CoreFTP, GoFTP, za potrebe FTP protokola lahko uporabite celo kakšen Firefox vtičnik.

Kako naložim FTP program Filezilla?

Odklikajte na spletno stran programa Filezilla. Nato kliknite na velik gumb “Download FileZilla Client“. Potrebujete namreč zgolj ti. “client” oz. odjemalec, ne pa tudi strežnika.

Brezplačen FTP program Filezilla
FileZilla je brezplačen FTP program.

Delo s FTP programom Filezilla

Ko ste uspešno prenesli inštalacijsko datoteko in namestili svoj novi FTP program Filezilla, ga hitro odprite. Kajti, sledi ti. “crash course” ali, kot bi dejali naši severni sosedje, “schnellkurs“.

Predlagam vam, da si FTP podatke oz. podatke za dostop do FTP strežnika vedno shranite. Zato najprej iz menija zgoraj izberimo “Datoteka -> Upravljanje strežnikov” ali uporabimo bližnjico CTRL + S. Odpre se nam novo okence, kjer lahko urejamo vse podatke o posamezni povezavi na strežnik.

Za začetek lahko dodamo povezavo s klikom na gumb “Nov strežnik”. V levem delu se nam bo prikazala nova vrstica, v katero vpišemo nekakšen naziv, po katerem si bomo zapomnili, za kateri strežnik gre. Predlagam, da uporabite kar svojo domeno, npr. “mojadomena.si”. Nato pa v desnem delu izpolnimo podatke o pravkar ustvarjeni povezavi. V polje “Gostitelj” vpišemo FTP naslov, ki je ponavadi kar “www.mojadomena.si” ali pa bolj specifično “ftp.mojadomena.si”. V padajočem meniju “Vrsta strežnika” (v našem primeru) izberemo opcijo “FTP – File Transfer Protocol“. Pri “Vrsta prijave” izberemo “običajna”, nato pa spodaj vnesemo še uporabniško ime in geslo za dostop do strežnika. Sledi še klik na spodnji gumb “Poveži”.

Primer, ki smo ga opisali zgoraj, si lahko ogledate tudi na spodnji zaslonski sliki.

Nalaganje na FTP s programom FilezillaKo smo povezani s strežnikom, so (po privzetih nastavitvah) na levi strani zaslona prikazane lokalne datoteke (datoteke na našem računalniku), na desni strani pa datoteke na strežniku. Če želimo prenesti datoteke iz našega računalnika na strežnik, jih preprosto primemo na levem delu ter povlečemo in spustimo v desni del – v želeno mapo na strežniku.

Tako. To je bilo za “uvodno predavanje” o FTP programu Filezilla vse.

KOMENTARJI (5)

 • Prikazna fotografija osebe fajl

  Uporabnik: fajl21.10.2009 ob 01:46:23 Odgovori

  meni je total commander še vedno najboljši 🙂

 • Prikazna fotografija osebe Boštjan

  Uporabnik: Boštjan26.10.2009 ob 12:37:02 Odgovori

  Meni osebno najbolj paše Cute FTP Pro. Total Commander dostikrat vrže napake, kadar uploadaš večje količine podatkov.

  Tudi Filezilla je kul, ampak ima malo čuden interface… orientiran je v višino namesto v širino. Monitorji se pa širijo (widescreen) 🙂

 • Prikazna fotografija osebe Gregor

  Uporabnik: Gregor26.10.2009 ob 06:59:39 Odgovori

  Boštjan, ampak Cute FTP Pro je menda plačljiv program, ne? 😉

 • Prikazna fotografija osebe Boštjan

  Uporabnik: Boštjan26.10.2009 ob 07:33:16 Odgovori

  Ni zastonj, ni pa tudi drag – 39 EUR. Se kar splača potem ko ti ostali pojejo živce 😉

 • Prikazna fotografija osebe Gregor

  Uporabnik: Gregor26.10.2009 ob 08:30:43 Odgovori

  True, true. Se povsem strinjam.

KOMENTIRAJTE ŠE VI

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.