Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Ali vaša spletna stran ni več dostopna? Morda ste pozabili na pravočasno podaljšanje domene, kar je privedlo do tega, da se domena zdaj nahaja v karanteni. Brez skrbi, najverjetneje ni razloga za preplah. Vse, kar morate storiti, je, da stopite v kontakt s svojim registrarjem ter domeno podaljšate, v kolikor jo seveda mislite še naprej uporabljati.

Kaj se z domeno zgodi na dan poteka?

Domena v karanteniObičajno gre domena na dan poteka v stanje karantene. S tem preide v 30 dnevno “čakanje” na podaljšanje. Za časa čakanja je domena sicer nedosegljiva oz. neaktivna, vendar jo je še vedno možno podaljšati.

Ko se stanje karantene izteče, večina domen preide še v stanje obnovitve (ang. redemption period). Vedeti morate, da se stroški podaljšanja in obnovitve domene v omenjenem stanju znatno povišajo – dosežejo lahko tudi višino 150 evrov ali več. O tem, katere domene gredo v stanje podaljšanje in katere ne, odločajo vrhovni registrarji posameznih vrhnjih domen.

Za nacionalno domeno .SI se je register ARNES odločil, da po 30 dnevni karanteni domena enostavno poteče, nato pa je javnosti ponovno na voljo za registracijo. Pri domeni .SI stanja obnovitve torej ni, podaljšanje domene v stanju karantene pa ne pomeni dodatnih stroškov.

Poskrbimo, da vaša domena ne bo končala v karanteni

Čeprav je sama beseda “karantena” nekoliko zastrašujoča, pa dejstvo, da domena pridobi omenjeni status, sploh ne pomeni nekaj slabega. Nosilec domene s tem pridobi čas za razmislek o podaljšanju, saj je dodaten mesec ne more registrirati druga oseba ali podjetje.

Najboljši registrarji svoje stranke o poteku domene večkrat pravočasno obvestimo prek e-pošte. S tem pomagamo pri preprečevanju poslovne škode zaradi nedostopne spletne strani ali nedelujočih e-poštnih predalov.

Nasvet v izogib težavam: Pri registraciji domene nam zaupajte elektronski naslov, ki ga redno uporabljate. Tako boste zanesljivo prejeli naša obvestila o poteku in domeno pravočasno podaljšali.

KOMENTARJI (3)

  • Prikazna fotografija osebe miha

    Uporabnik: miha18.05.2016 ob 01:38:39 Odgovori

    Končno sem našel normalen članek na temo domene v karantene.

  • Prikazna fotografija osebe Martin

    Uporabnik: Martin28.03.2019 ob 02:58:29 Odgovori

    Kdaj pa Arnes osvežuje .si domene? Če domena preide iz stanja karantene v stanje potekle domene, ob kateri uri se spremeni stanje?

    • Prikazna fotografija osebe Matija

      Uporabnik: Matija01.04.2019 ob 07:08:53 Odgovori

      Domena .SI preide iz stanja karantene ob istem času, ko je bila registrirana. Če je bila npr. registrirana ob 16h, bo tudi iz karantene prišla ob 16h.

KOMENTIRAJTE ŠE VI

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.