Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

V današnjem svetu hitrih informacij in pomanjkanja časa se kupci ne pustijo zadržati. Želijo takojšnjo zadovoljitev svojih potreb in brezhibno uporabniško izkušnjo. Počasno, zamudno nalaganje strani je za spletno trgovino lahko usodno.

Ste z veliko truda vzpostavili svojo novo Magento spletno trgovino, vendar hitrost nalaganja še zdaleč ni optimalna? Brez skrbi, z nekaj prilagoditvami in hitrostno optimizacijo boste svojemu spletnemu mestu omogočili, da doseže resnično impresivne hitrosti.

V nadaljevanju spoznajte ključne korake za dosego maksimalne hitrosti vaše Magento spletne trgovine. Odkrijte, kako z lahkoto prehiteti konkurenco in navdušiti stranke z bliskovito odzivnostjo. Hitrost je vsekakor izjemno pomembna, zato poskrbite, da je bo deležna tudi vaša spletna trgovina.

Napake v delovanju spletne trgovine Magento

Težave s počasnim delovanjem spletne trgovine so največkrat posledica dodatnih Magento modulov, ki prinesejo nove funkcionalnosti in spremenijo delovanje trgovine. Več, kot jih je, bolj vplivajo na hitrost trgovine, kar lahko znatno upočasni nekatere procese. To ne pomeni, da ne morete imeti na desetine modulov in obenem hitre spletne trgovine. Če so moduli narejeni kakovostno in temeljito testirani, lahko spletno trgovino celo pohitrijo.

Kako trgovina deluje v ozadju in kako se moduli izvajajo, lahko preizkusite tako, da pred dodajanjem vsakega novega modula preverite, kako se odziva strežnik. Osredotočite se na to, kakšne so hitrosti procesov in ali se pri izvajanju pojavljajo napake.

Napake lahko preverite tako, da pregledate dnevniške zapise napak (ang. error logs). Te se v platformi Magento nahajajo v mapi var/log in so zapisane v različnih log datotekah. Najnujnejše za odpravo so tiste v datoteki exception.log, saj te napake onemogočajo izvajanje kode in povzročajo prekinitve.

Ob hudih napakah pri delovanju se namesto spletne trgovine pokaže obvestilo s kodo napake. Napako, do katere je prišlo, lahko ugotovite tako, da preverite podrobnosti poročila, ki se nahaja v mapi var/report.

Če imate težavo pri odpravi napak v delovanju, si lahko pomagate s tem, da na začetek datoteke index.php dodate kodo:

ini_set('error_reporting', E_ERROR);
register_shutdown_function("fatal_handler");
function fatal_handler() {
    $error = error_get_last();
    echo("<pre>");
    print_r($error);
}

Zgornja koda vam bo vrnila zadnjo napako pred prekinitvijo. Kodo dodajte samo na testno različico Magento trgovine, saj lahko njena vključenost ovira nekatere funkcije, kot je nakup. Služi zgolj temu, da odkrijete napake, jih odpravite, in ko to storite, kodo odstranite.

Z odpravo vseh napak in opozoril bi morale biti log datoteke prazne, delovanje spletne trgovine pa precej hitrejše.

Če imate počasno spletno trgovino zaradi množice uporabljenih modulov, je zelo pomembno, da težave ne rešujete z dodatnim modulom, ki obljublja super hitrost, ampak najprej popravite prvotno stanje. Verjetno namreč je, da bo z dodatnim modulom delovanje še slabše.

Optimizacija prikaza spletne trgovine Magento

Ko odpravite napake, se posvetite optimizaciji prikaza spletne trgovine. Pri tem vam bo v pomoč Google PageSpeed Insights, s katerim lahko preverite hitrost delovanja strani. Z omenjenim spletnim orodjem boste v le nekaj sekundah dobili vpogled v trenutno stanje delovanja svoje Magento trgovine tako na mobilnih telefonih kot na računalnikih.

Poskrbite, da bo hitrost nalaganja vaše spletne trgovine na mobilniku nižja od 3 sekund in ocena delovanja nad 50. Tako boste obdržali veliko kupcev, ki bi jih drugače izgubili.

V podjetju Degriz d.o.o., kjer so specializirani za izdelavo spletnih trgovin Magento, analizo z orodjem PageSpeed Insights močno priporočajo, saj so po pregledu več slovenskih spletnih trgovin ugotovili, da je pri večini čas nalaganja mobilne verzije znašal več kot 10 sekund. Med njimi so bile tudi takšne, ki so dobile nagrade za najboljše spletne trgovine.

PageSpeed Insights - neoptimizirana Magento trgovina

Orodje PageSpeed Insights vam bo, poleg poročila o trenutnem delovanju trgovine, predlagalo tudi ukrepe, kako stanje izboljšati. Spoznajte le nekaj najpogostejših napak in rešitev zanje:

  • Sodobni formati slik: Pretvorite slike v WebP format, kar lahko storite z modulom, ki pretvori vse slike v vaši Magento spletni trgovini.
  • Primerne velikosti slik: Na mobilniku naložite manjše slike. To lahko storite z oznako <picture>, kjer definirate različne vire slik za različne širine zaslona.
  • Odloženo nalaganje slik: Uporabite sprotno nalaganje (ang. lazy loading) za slike, ki niso v vidnem polju, da se naložijo šele, ko se obiskovalec premika nižje po strani. Prvim vidnim slikam pa dodajte še atribut preload, da se bodo naložile prednostno.
  • Skrajšanje časa izvajanja JavaScripta: Preverite, katere skripte nalagate in odstranite odvečne. Veliko strani nalaga nepotrebne knjižnice ali pisave, ki jih lahko naložite neposredno s strežnika.
  • Zmanjšanje vpliva kode drugega ponudnika: Vgradite first-party sledenje za orodja, ki se uporabljajo za spremljanje oglaševanja.

Poleg naštetih ukrepov obstaja še mnogo drugih, ki so na strani PageSpeed Insights zelo podrobno predstavljeni. Vzemite si čas in jih preverite ter poskrbite za optimizacijo hitrosti svoje Magento spletne trgovine, da boste dosegli hitro nalaganje in izboljšali uporabniško izkušnjo.

Optimiziran strežnik za hitro delovanje trgovine

Ste sledili vsem ukrepom, ki smo vam jih predstavili v tem vodiču, vendar vaša Magento trgovina še vedno deluje počasi? Vsekakor vam priporočamo, da preizkusite naše bliskovito hitro TURBO gostovanje ali se odločite za visoko zmogljiv in 100-odstotno prilagodljiv VPS strežnik, saj je razlika med gostovanjem pri nas ali na strežniku povprečnega ponudnika gostovanja lahko izredno velika.

Ste vedeli, da vam pri NEOSERV ponujamo kar 30-dnevno brezplačno testiranje TURBO paketov? Odločite se za to možnost in se o kakovosti strežnikov, ki temeljijo na visoko zmogljivih Intel Xeon procesorjih, NVMe SSD enotah in sodobni tehnologiji LiteSpeed, prepričajte še pred plačilom paketa.

Pri hitrostni optimizaciji spletne trgovine Magento je pomembno tudi, da je posodobljena tako sama platforma kot vsi njeni moduli ter da uporabljate najnovejše tehnologije. V nekaterih primerih lahko že zgolj prehod na novejšo PHP verzijo močno vpliva na delovanje trgovine.

Izjava: Anže Voh, Magento certificiran strokovnjak, Degriz d.o.o.

Odkar uporabljam NEOSERV gostovanje (TURBO paket), se mi je delo precej olajšalo, saj se ne ukvarjam več s strežniškimi težavami. Na ta način in s hitrim delovanjem prihranim ogromno časa, ki ga lahko namenim razvoju in pripravi novih vsebin.

Delovanje spletnih trgovin Magento, ki jih v podjetju Degriz d.o.o. redno izdelujemo za naše stranke, je na NEOSERV strežnikih bistveno hitrejše, kot je bilo na strežnikih drugih ponudnikov, pri katerih smo imeli spletno gostovanje zakupljeno v preteklosti.

PageSpeed Insights - optimizirana Magento trgovina

Poleg visoke kapacitete razpoložljivih strežnikih sredstev in uporabe spletnega strežnika LiteSpeed je velika prednost njihovih TURBO paketov tudi nadzorna plošča cPanel, ki omogoča enostavno in učinkovito upravljanje z domenami, e-poštnimi predali in SSL certifikati, možnost hitre spremembe PHP verzije in nastavitev, uporabo vseh potrebnih PHP razširitev in podobno.

Skupaj z NEOSERV smo pripravili dva ekskluzivna paketa izdelave profesionalne spletne trgovine po akcijski ceni. Prvi paket vključuje spletno trgovino na platformi OpenMage, medtem ko drugi na platformi Magento 2. Oba paketa vsebujeta predizdelano predlogo za hiter začetek, module za razširitev funkcionalnosti, kar 20 ur strokovne prilagoditve spletne trgovine, slovenski vmesnik in navodila ter 2 meseca brezplačnega TURBO gostovanja.

Podrobnosti paketov in DEMO različici spletnih trgovin lahko preverite na spodnji povezavi:

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.