Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Prva domena, ki je bila kadarkoli registrirana, je symbolics.com. Zgodovinski dogodek se je zgodil 15. marca 1985, ko je domeno registriralo ameriško podjetje Symbolics Computer Corporation. Pri tem je zanimiv tudi podatek, da je podjetje domeno registriralo štiri leta pred tem, preden je svetovni splet sploh obstajal. Domena symbolics.com je torej stara že več kot 33 let. V tem času je zamenjala tako lastnika kot tudi namen, a še vedno jo obišče več tisoč obiskovalcev na dan.

V današnji objavi smo zapisali še nekaj zanimivih dejstev, ki so spremljali to in nekatere druge domene v več kot tridesetletni zgodovini.

Zgodovina najstarejše domene

Kot smo že zapisali, je bil ponosen lastnik prve registrirane domene Symbolics Computer Corporation. A leta 2009 se je podjetje znašlo na robu stečaja in podjetje XF Investments je poslalo povpraševanje, če je domena symbolics.com naprodaj. Ker je bil trenutni lastnik prve registrirane domene v hudih finančnih težavah, so se odločili za njeno prodajo. Točna prodajna cena ni znana, a ker gre za eno najbolj prepoznavnih domen na svetu, je vrednost prodaje presegla več milijonov dolarjev. Domena symbolics.com je torej po 24 letih dobila novega lastnika.

Poleg izjemne prepoznavnosti te domene so novi lastniki pridobili še številne druge prednosti njenega lastništva:

  • Domena ves čas obstoja zaradi svoje posebnosti privabi več tisoč obiskovalcev na dan.
  • Z njeno uporabo se poveča prepoznavnost podjetja, ki si lasti domeno.
  • Možnost uporabe domene za številne projekte, kot je na primer Veliki muzej interneta, ki se nahaja na spletnem naslovu http://symbolics.com/museum.

Veliki muzej interneta

10 zanimivih dejstev o domenah

V več kot tridesetletni zgodovini se je na področju domen zgodilo še marsikaj zanimivega. Za vas smo izbrskali še 10 zanimivih dejstev, povezanih z domenami.

1. Poleg domene symbolics.com so bile leta 1985 registrirane še domene bbn.com, think.com, mcc.com in dec.com.

2. Leta 1987 je bila registrirana 100. domena. Do danes jih je bilo registriranih že več kot 333 milijonov.

Število registriranih domen

3. Sprva je bila registracija domen brezplačna. Leta 1995 pa je podjetje Network Solutions pridobilo pravico za njihovo prodajo. Cena za dveletno registracijo je znašala 100 ameriških dolarjev.

4. 1998 je bila ustanovljena neprofitna organizacija ICANN, ki skrbi za upravljanje in nadzor postopka registracije domen in dodelitev IP naslovov.

5. Čeprav Sovjetska zveza ne obstaja več, še vedno lahko registrirate njeno nacionalno domeno .su.

6. Leta 2010 je bila prodana najdražja domena na svetuvegas.com, ki je bila ocenjena na 90 milijonov ameriških dolarjev. Nekateri viri pa poročajo tudi o domeni cars.com, katere vrednost naj bi znašala vrtoglavih 872 milijonov dolarjev.

Najdražja domena na svetu

7. Mike Mann je leta 2012 v roku 24 ur registriral kar 14.962 domen.

8. Google.com bi moral biti googol.com. Ko sta ustanovitelja podjetja Google iskala prosto domeno, sta narobe zapisala prvotno ime domene in tako se je rodil Google.

9. Ena izmed najdaljših registriranih domen na svetu je thelongestdomainnameintheworldandthensomeandthensomemoreandmore.com.

10. Od leta 2017 je na voljo več kot 1.500 domenskih končnic.

Registrirajte svojo domeno, dokler je še prosta

Če ste prebrali današnjo objavo, ste lahko ugotovili, da je možnosti za izbiro želene domene vedno manj. Če želite domeno s končnico .COM, potem so v večini primerov proste samo še tiste, ki imajo vsaj pet črk v imenu, pa tudi teh je veliko že zasedenih. A brez skrbi, tudi če je vaša želena domena s. COM končnico že zasedena. Pri NEOSERV vam ponujamo največ domenskih končnic v Sloveniji, tako da boste lahko našli pravo domeno zase.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.