Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Node.js je močno in prilagodljivo orodje za razvoj sodobnih spletnih aplikacij ter upravljanje in avtomatizacijo razvojnih opravil. Njegova dvojna vloga v ekosistemu razvoja spletnih tehnologij razvijalcem omogoča, da z istim jezikom pišejo tako strežniški kot odjemalski del aplikacij ter učinkovito upravljajo odvisnosti (ang. dependencies) in razvojne procese.

V nadaljevanju boste podrobneje spoznali glavni področji uporabe Node.js.

Node.js za celostne JavaScript aplikacije

Pri izdelavi aplikacij se Node.js uporablja kot izvajalno okolje za zagon JavaScripta na strežniku. Razvijalcem omogoča, da napišejo strežniški del spletnih aplikacij v JavaScriptu, ki je bil tradicionalno mogoč le v brskalniku. To poenoti jezik, ki se uporablja tako na strani odjemalca kot strežnika, kar poenostavi razvoj in zmanjša potrebo po preklapljanju kontekstov za razvijalce, ki delajo na obeh straneh aplikacije.

V tem kontekstu Node.js lahko:

  • Postreže s spletnimi stranmi in statičnimi viri.
  • Obdela zahtevke API za spletno aplikacijo.
  • Se poveže z bazo podatkov za pridobivanje in shranjevanje podatkov.
  • Upravlja z avtentikacijo uporabnikov in stanji sej.
  • Poganja storitve v realnem času, kot so klepetalne aplikacije in žive posodobitve.

Aplikacija, razvita v Node.js, lahko npr. uporablja ogrodje (ang. framework), kot je Express.js, obenem pa tudi ogrodje oz. knjižnico za front-end, kot je React ali Angular, za popolno JavaScript razvojno izkušnjo. Navodila za vzpostavitev takšne aplikacije najdete v tem prispevku.

Node.js za upravljanje paketov in orodja za izgradnjo

Node.js je tudi osnova za uporabo upravitelja paketov npm (Node Package Manager), ki se pogosto uporablja za upravljanje odvisnosti in izvajanje skript za projekte – ne samo v Node.js, temveč tudi v drugih jezikih, kot je PHP. V tem primeru se Node.js ne uporablja za serviranje spletnih strani ali obdelavo API zahtevkov, ampak za naloge, kot so:

  • Namestitev, posodabljanje ter upravljanje paketov in knjižnic, od katerih je projekt odvisen.
  • Poganjanje orodij za izgradnjo, kot so Webpack, Yarn in Gulp, ki zmanjšujejo velikost JavaScripta ali pretvarjajo Sass v CSS.
  • Sestavljanje (ang. compiling) front-end sredstev ali sodobnega JavaScripta z orodji, kot je Babel.
  • Avtomatizacija razvojnih opravil, kot so preverjanje kode, testiranje in samodejno osveževanje brskalnika ob spremembah (pogosto imenovano live-reload).

V PHP projektu, kot je Laravel, se Node.js in npm lahko uporabita za upravljanje in izgradnjo front-end sredstev, ki se nato servirajo prek PHP spletnega strežnika, kot je Apache, LiteSpeed ali Nginx. Laravel Mix je npr. elegantna abstrakcija (ang. wrapper) okrog Webpacka za sestavljanje in upravljanje sredstev, ki uporablja npm za upravljanje odvisnosti.

Navodila za namestitev poljubne Node.js različice v cPanel okolju za upravljanje paketov boste našli v tem prispevku.

Node.js je izjemno vsestranski: lahko napaja hrbtenico spletne aplikacije ali se uporablja kot orodjarna v procesu razvoja aplikacij, napisanih v drugih programskih jezikih. Izbira, kako bomo uporabili Node.js, je odvisna od specifičnih potreb projekta in strokovnosti ekipe razvijalcev.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.