Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Imate spletno trgovino in vam stranke pogosto potarnajo, da niso prejele vašega e-sporočila? Da so pri vas naročile izdelek, vendar predračun ni nikoli prišel v njihov e-poštni predal? Najbrž je bilo prvo, kar ste jim svetovali, naj preverijo še mapo z nezaželeno e-pošto (Spam), saj je sporočilo morda končalo prav tam.

Kako lepo bi bilo, če bi se takšnim stvarem lahko enostavno izognili… Za vas imamo dobro novico! S preprostim »trikom« lahko dosežete, da bo velika večina poslanih e-sporočil končala tam, kjer mora – v mapi Prejeto. In lahko ste prepričani, da bo to na vaš posel vplivalo zelo pozitivno. Ne le, da bo realiziranih več naročil in pozabljenih manj podaljšanj storitev (npr. pri letnem obračunavanju), prihranjenega vam bo tudi veliko dragocenega časa.

Kazalo:

  1. Težave pri pošiljanju e-sporočil s PHPMailer
  2. Pošiljanje e-pošte prek protokola SMTP
  3. Kako e-pošto pošiljati prek SMTP?
    1. WordPress (WooCommerce)
    2. Joomla!
    3. Magento
    4. OpenCart
    5. PrestaShop

1. Težave pri pošiljanju e-sporočil s PHPMailer

PHPMailer je ena izmed najbolj popularnih odprtokodnih PHP knjižnic za pošiljanje e-pošte. Svojo prvotno obliko je dobila že leta 2001, seveda pa se od takrat naprej redno nadgrajuje in posodablja. Zaradi velike priljubljenosti med PHP razvijalci jo uporablja tudi večina CMS sistemov, kot so WordPress, Joomla, Drupal, Magento, PrestaShop, OpenCart ipd.

Glavna težava orodja PHPMailer je, da se odhodna e-pošta pošilja brez opravljene avtentikacije. Čeprav gre lahko za povsem verodostojno oziroma validno sporočilo, jo bo dohodni strežnik morda označil kot nezaželeno e-pošto, ki bo končala v Spam mapi ali celo ne bo dostavljena. Da bodo sporočila končala v mapi Prejeto, bo torej nujno preverjanje pristnosti.

Največji ponudniki e-pošte pri dostavljivosti upoštevajo sezname ugleda (ang. Reputation List). Google in Microsoft se denimo naslanjata na Sender Score, ki pošiljatelje ocenjuje z oceno od 0 do 100. Gmail pošto dostavi v Spam, ko ocena pošiljatelja pade pod 40, medtem ko je Microsoft še strožji, saj se to zgodi že pod oceno 60.

Pošiljanje e-pošte z uporabo PHPMailer lahko hitro privede do tega, da Sender Score strežniku pošiljatelja dodeli nizko oceno. To pomeni, da več kot boste na ta način pošiljali e-poštnih sporočil, hitreje se bodo znašla v mapi nezaželenih sporočil.

2. Pošiljanje e-pošte prek protokola SMTP

Rešitev opisane težave predstavlja uporaba protokola SMTP, ki omogoča preverjanje pristnosti oziroma avtentikacijo odhodne e-pošte. Omenjeni protokol uporabljajo e-poštni odjemalci, da pošljejo zahtevo za pošiljanje e-pošte na dohodni poštni strežnik. E-pošta se nanj pošlje šele takrat, ko strežnik preveri pristnost pošiljatelja in potrdi zahtevo.

Pošiljanje e-pošte prek SMTP protokola pomeni bistveno višjo dostavljivost. Po nekaterih podatkih naj bi v Spam mapi končalo kar do 80 % manj poslane e-pošte. Tudi možnost, da bi ta končala v mapi za promocije, bo z uporabo SMTP precej nižja.

Če upravljate s spletno trgovino, svojim strankam zagotovo pošiljate veliko samodejnih e-poštnih sporočil, kot so:

  • potrditveno sporočilo ob registraciji novega uporabnika,
  • predračun/račun ob naročilu izdelka,
  • obvestilo, da je bil izdelek odpremljen poštni službi,
  • zahvala za zaupanje po prejetju naročila,
  • obvestilo glede podaljšanja zakupljene storitve.

Da bodo vsa sporočila dostavljena v mapo Prejeto, uporabljajte SMTP protokol. Prav tako vam svetujemo, da SMTP uporabljate skupaj s SSL/TLS protokolom. V tem primeru bodo poslane informacije šifrirane, kar bo zaradi izboljšane varnosti pomenilo še dodatno verjetnost za uspešno dostavo e-sporočil.

3. Kako e-pošto pošiljati prek SMTP?

Pri uporabi katerega koli popularnega sistema za postavitev spletne trgovine lahko poskrbite, da se bo e-pošta vašim strankam pošiljala prek SMTP protokola. V nadaljevanju si preberite, kako to najlažje storite.

3.1. WordPress (WooCommerce)

Neposredno povezavo s SMTP strežnikom omogoča WordPress vtičnik SMTP Mailer. Ko boste uredili vse nastavitve, lahko prek vtičnika pošljete testno e-sporočilo in preverite, ali pošiljanje deluje pravilno.

WordPress - nastavitev SMTP

SMTP Mailer je združljiv z vsemi najbolj poznanimi vtičniki, ki omogočajo pošiljanje e-pošte prek spletnih obrazcev (Contact Form 7, Jetpack Contact Form, Visual Form Builder, Fast Secure Contact Form, Formidable Forms itd.).

Zelo priljubljen WordPress vtičnik, s katerim lahko na preprost način uredite pošiljanje e-pošte prek SMTP protokola, je tudi WP Mail SMTP by WPForms. Trenutno beleži že več kot milijon aktivnih namestitev in visoko povprečno oceno uporabnikov (4,4 od 5).

3.2. Joomla!

CMS Joomla! ima možnost uporabe SMTP protokola vgrajeno že v samo jedro sistema. V administraciji se v levem zgornjem kotu z miško postavite na System in izberite Global Configuration. Izberite zavihek Server in pri nastavitvi Mailer izberite SMTP.

Joomla - nastavitev SMTP

Na zgornji sliki si lahko ogledate primer SMTP nastavitev, ki bi jih uporabili, če bi e-pošto pošiljali prek plačljivega Gmail (G Suite) e-poštnega predala.

3.3. Magento

Spletna trgovina Magento sama po sebi ne omogoča uporabe SMTP protokola, zato je potrebna namestitev razširitve. Uporabnikom sistema Magento 2 svetujemo uporabo razširitve SMTP Extention by Mageplaza.

Magento 2 SMTP Extention (Mageplaza)

Če uporabljate Magento 1.9, pa vam priporočamo uporabo brezplačne razširitve SMTP Pro Email by ASchroder.

3.4. OpenCart

Sistem OpenCart omogoča nastavitev pošiljanja e-pošte prek SMTP brez uporabe razširitve. V administraciji v levem meniju izberite System in kliknite na Settings. Odprite zavihek Mail, kjer boste lahko upravljali z nastavitvami za e-pošto.

OpenCart - nastavitev SMTP

Če imate na svoji domeni nameščen SSL certifikat, pri nastavitvi SMTP Hostname pred ime strežnika dopišite ssl://. Ustrezno prilagodite tudi samo ime strežnika.

3.5. PrestaShop

Tudi PrestaShop ima že v samem jedru sistema dodano možnost SMTP nastavitev, kar pomeni, da vam ni potrebno nameščati dodatnega modula. V levem meniju administracije se z miško postavite na Advanced Parameters in kliknite na povezavo E-mail.

PrestaShop - nastavitev SMTP

Kot prikazuje zgornja slika, izberite drugo možnost »Set my own SMTP parameters (for advanced users ONLY)«. Nato se vam bodo spodaj odprle dodatne nastavitve.

PrestaShop - nastavitev SMTP (2)

V polja vpišite ime svoje domene, ime SMTP strežnika, uporabniško ime in geslo. Če uporabljate SSL certifikat, pri nastavitvi enkripcije izberite SSL ter vnesite še omrežna vrata (ang. Port).

Ali v spletni trgovini svojim obiskovalcem ponujate možnost pošiljanja priporočil izdelkov prek obrazca (ang. Recommendation Form)? V kolikor bo za pošiljanje priporočil skrbel privzeto nastavljeni PHPMailer, bodo e-sporočila najverjetneje končala v Spam mapi. Uporabite SMTP protokol in se težavi preprosto izognite.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.