Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Večina e-poštnih programov ne dovoljuje pošiljanja večjih priponk prek e-pošte. Gmail na primer dovoljuje, da je posamezno sporočilo s pripetimi datotekami veliko do 25 MB. Še en priljubljen program Outlook.com pa ima omejitev poslanega sporočila s priponkami nastavljeno na samo 10 MB. K sreči oba programa ponujata rešitvi za pošiljanje večjih priponk. Google prek storitve Google Drive in Outlook prek OneDrive. Poleg teh dveh poznamo še številne druge programe, najbolj priljubljene med njimi bomo podrobneje preverili v tokratni objavi.

Uporaba programov za pošiljanje večjih datotek

V teoriji ni omejitve, kako velika je lahko datoteka, ki jo pošiljamo. Prek spleta je možno poslati tudi takšne, ki so večje od nekaj GB in vseeno brez težav pridejo do prejemnika. V praksi pa je, zlasti v primeru pošiljanja e-sporočil in priponk, velikost omejena.

Večje datoteke lahko pošiljate na dva načina:

  • shranite jih na splet in uporabite povezavo za prenos,
  • uporabite namensko aplikacijo.

Aplikacije za deljenje datotek

Prvi način ponujata že omenjena Google Drive in OneDrive, na tem mestu pa omenimo še izjemno priljubljen Dropbox. Vsi trije programi delujejo na podoben način:

  1. V svoj uporabniški račun naložite datoteke.
  2. Določite, kdo lahko do njih dostopa in jih ureja.
  3. Povezavo do datotek pošljete želenemu prejemniku.

Google Drive

Google Drive vam omogoča 15 GB brezplačnega prostora za shranjevanje vseh vrst datotek. Če že uporabljate Gmail, potem se samo prijavite v svoj uporabniški profil in v desnem zgornjem kotu med Googlovimi aplikacijami izberite Drive.

Google Drive

Ko želite datoteko deliti z določeno osebo, to preprosto naredite z naslednjimi koraki:

  1. Z desno miškino tipko kliknite na želeno datoteko in izberite opcijo Deljenje z drugimi (ang. Share with others).
  2. V novo odprtem oknu vnesite e-poštne naslove oseb, s katerimi želite deliti povezavo do izbrane datoteke.
  3. Kliknite na gumb Pošlji (ang. Send).

OneDrive

OneDrive je Microsoftova aplikacija, ki vam v brezplačnem paketu ponuja 5 GB prostora za hrambo datotek. Uporabite jo lahko na računalniku ali mobilnih napravah, do svojih datotek pa lahko dostopate tudi, kadar nimate spletne povezave.

OneDrive

Tako kot pri Google Drive, tudi pri OneDrive deljenje datotek poteka v treh korakih:

  1. Z desno miškino tipko kliknite na datoteko, ki jo želite deliti in izberite Skupna raba (ang. Share).
  2. V novo odprtem oknu izberite, ali lahko prejemnik datoteko tudi ureja in do kdaj je povezava aktivna.
    Kliknite na ikono E-pošta (ang. Email) in vnesite elektronski naslov prejemnika ter po želji še sporočilo.
  3. Kliknite na gumb Skupna raba (ang. Share).

Dropbox

Dropbox je samostojna aplikacija, ki za razliko od Google Drive in OneDrive ni povezana s programom za pošiljanje e-pošte. V brezplačnem paketu vam je za hrambo datotek na voljo 2 GB prostora. Dropbox je na voljo tudi kot program, ki ga namestite na svoj računalnik ali pametni telefon. Na ta način lahko sinhronizirate svoje datoteke na računalniku, mobilnih napravah in spletu.

Dropbox

Deljenje datotek prek Dropboxa poteka po naslednjih korakih:

  1. Označite datoteke, ki jih želite deliti.
  2. V desnem stolpcu kliknite na gumb Deli (ang. Share).
  3. V novo odprtem oknu vnesite ime prejemnika.
  4. Kliknite na gumb Deli (ang. Share).

Za lažji pregled smo pripravili še primerjano tabelo vseh treh aplikacij ter njihove brezplačne in plačljive verzije.

Google Drive OneDrive Dropbox
Brezplačna verzija 15 GB 5 GB 2 GB
Plačljive verzije 100 GB
1,99 € / mesec
50 GB
2 € / mesec
1 TB
9,99 € / mesec
1 TB
9,99 € / mesec
1 TB*
7 € / mesec
* vključen Office 365 10 TB
99,99 € / mesec
5 TB*
10 € / mesec

Aplikacije za prenos datotek

Na podoben način delujejo tudi namenske aplikacije. Razlika je v tem, da lahko uporabniku pošljete celotno datoteko ali več njih in ne samo povezave do datotek, ki se nahajajo na vašem uporabniškem računu.

Podrobneje bomo pogledali nekatere izmed najbolj priljubljenih tovrstnih aplikacij, in sicer WeTransfer, DropSend in MyAirBridge. Vse tri svoje storitve ponujajo brezplačno ali prek plačljive verzije. Pomanjkljivost brezplačnih verzij je, da je velikost poslanih datotek in njihova hramba omejena. Plačljive verzije ponujajo možnost prenosa večjih datotek, večjo hrambo in dodatne funkcije, kot je na primer pošiljanje na več elektronskih naslovov hkrati, zaščito poslanih datotek itn.

WeTransfer

WeTransfer je brezplačna platforma, ki omogoča pošiljanje datotek do velikosti 2 GB. Podpira vse vrste datotek – od slik, videjev in glasbe do dokumentov, predstavitev itn. Za uporabo aplikacije ni potrebna registracija, poslane datoteke pa so na povezavi, ki jo dobi prejemnik, dosegljive 14 dni.

WeTransfer

Plačljiva različica omogoča pošiljanje datotek do velikosti 20 GB, hrambo do 100 GB, zaščito z geslom, unikaten WeTransfer URL naslov in izklop funkcije prikazovanja oglasov. Razpoložljivost poslanih datotek se v plačljivi verziji s 14 dni podaljša na en mesec.

DropSend

DropSend je aplikacija, s katero v treh preprostih korakih pošljete večje datoteke. Brezplačna verzija vam omogoča pošiljanje datotek do velikosti 4 GB. Aplikacijo lahko uporabite do petkrat na mesec.

DropSend

Na voljo so tudi plačljivi paketi, nekateri med njimi omogočajo zaščito poslanih datotek z visoko 256-bitno enkripcijo. DropSend lahko uporabljate na računalniku in mobilnih napravah.

MyAirBridge

Če želite brezplačno pošiljati datoteke do velikosti 20 GB, potem vam svetujemo uporabo aplikacije MyAirBrige. Omogoča vam pošiljanje sporočil s pripetimi datotekami ali sporočil s povezavami do datotek. Za pošiljanje še večjih datotek so na voljo tudi plačljivi paketi, ki nudijo pošiljanje do velikosti 100 GB.

MyAirBridge

Za lažjo izbiro smo pripravili podrobno tabelo, kjer lahko primerjate brezplačne in plačljive verzije testiranih aplikacij za prenos datotek.

WeTransfer DropSend MyAirBridge
Brezplačna verzija 2 GB* 4 GB*
5x mesečno
20 GB*
Plačljive verzije 20 GB*
Hramba 100 GB
12 € / mesec
8 GB*
15x mesečno
Hramba 1 GB
5 $ / mesec
50 GB*
Hramba 100 GB
1,99 € / mesec
8 GB*
45x mesečno
Hramba 10 GB
9 $ / mesec
70 GB*
Hramba 1 TB
9,99 € / mesec
* velikost posameznega prenosa 8 GB*
Neomejena uporaba
Hramba 25 GB
19 $ / mesec
100 GB*
Hramba 5 TB
59,99 € / mesec

Kot smo spoznali v tej objavi, e-poštni programi niso namenjeni pošiljanju večjih datotek. Za tovrstna opravila svetujemo uporabo aplikacija za deljenje ali aplikacijo za prenos datotek. Od aplikacij, ki smo jih preizkusili, je najbolj prijazna za uporabo Google Drive, ki že v brezplačni različici ponuja veliko prostora za hrambo vaših datotek, deljenje le-teh z ostalimi osebami pa je zelo preprosto.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.