Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Funkcionalnost nadzorne plošče cPanel – Git™ Version Control – razvijalcem omogoča enostavno gostovanje Git repozitorijev v cPanel računu. Git lahko uporabljate za vzdrževanje katerega koli nabora datotek, npr. datotek spletne strani, projekta za razvoj programske opreme ali zgolj preprostih besedilnih datotek.

Git™ Version Control je izjemno uporabno orodje za razvijalce, saj postopek kloniranja repozitorija bistveno poenostavi in ga naredi začetnikom prijaznega. V nadaljevanju si oglejte, kako zasebni GitHub repozitorij povezati z nadzorno ploščo cPanel.

Kazalo

  1. Kreiranje SSH ključa v cPanel
  2. Dodajanje javnega dela ključa v GitHub
  3. Povezava cPanel-a z zasebnim GitHub repozitorijem

1. Kreiranje SSH ključa v cPanel

Najprej morate v nadzorni plošči cPanel kreirati SSH ključ z imenom id_dsa. Kako v le nekaj korakih ustvarite SSH ključ, si preberite v prispevku: Kako v cPanel upravljati s SSH ključi?

cPanel - kreiranje javnega SSH ključa id_dsa

SSH ključ, ki ga boste uporabili za povezavo med zasebnim GitHub repozitorijem in cPanel računom, ne sme vključevati gesla. GitHub namreč ne podpira SSH ključev, ki so zaščiteni z geslom.

2. Dodajanje javnega dela ključa v GitHub

Pred vami je korak, v katerem boste javni del SSH ključa, ki ste ga kreirali v prvem koraku, dodali v svoj GitHub račun.

1. Po vpisu v GitHub v desnem zgornjem kotu kliknite na ikono svojega profila in se s klikom na Settings pomaknite na nastavitve računa.

GitHub - Settings

2. V levem meniju kliknite na SSH and GPG keys, nato pa s klikom na zeleni gumb New SSH key dodajte svoj javni del ključa.

GitHub - SSH and GPG keys - dodajanje SSH ključa

S tem, ko ste v GitHub dodali javni del SSH ključa, ste svojemu cPanel računu omogočili dostop do zasebnega GitHub repozitorija.

3. Povezava cPanel-a z zasebnim GitHub repozitorijem

Ostane vam le še zadnji korak, s katerim boste vzpostavili povezavo med svojim cPanel računom in zasebnim GitHub repozitorijem.

1. Vpišite se v nadzorno ploščo cPanel in v razdelku ikon FILES kliknite na ikono Git™ Version Control.

cPanel - Git™ Version Control

2. Na desni strani kliknite na modri gumb Create, nato pa uredite naslednje nastavitve:

  • Clone a Repository – funkcija za kloniranje repozitorija naj bo vključena;
  • Clone URL – vpišite URL v obliki: git@github.com:<user_name>/<repository_name>.git;
  • Repository Path – vpišite pot, kamor želite klonirati vsebino svojega GitHub repozitorija;
  • Repository Name – vpišite ime “lokalnega” repozitorija (ne vpliva na funkcionalnost).

cPanel - Git™ Version Control - nastavitve

3. Ko vnesete vse naštete podatke, vam preostane le še klik na modri gumb Create, s katerim boste v cPanel klonirali vsebino svojega zasebnega GitHub repozitorija.

Oddaljeni dostop do strežnika v ukazni vrstici (ang. Shell Access) za samo povezovanje cPanel-a z zasebnim GitHub repozitorijem ni potreben. Potrebovali bi ga, če bi želeli prek ukazne vrstice izvajati operacije, kot so Pull, Push, Commit ipd. Več o rokovanju s SSH si lahko preberete v tem prispevku.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.