Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Varnostni certifikat, katerega primarni namen je zavarovanje podatkov, ki se prenašajo med strežnikom in brskalnikom obiskovalca spletne strani, se imenuje SSL certifikat. V poštev pride za prav vsako spletno stran, še posebej pa se zanj odločajo lastniki spletnih trgovin in drugih spletnih mest, pri katerih se med spletiščem in obiskovalci prenašajo občutljivi osebni ali finančni podatki. Uporaba SSL certifikatov ni priporočljiva zgolj zaradi mnogo višje stopnje varnosti podatkov, temveč pripomore tudi k splošnemu izboljšanju spletne navzočnosti.

Vas zanima, zakaj bi SSL certifikat najverjetneje zelo koristil tudi vam? V nadaljevanju vam predstavljamo 3 glavne koristi, ki jih prinaša uporaba SSL certifikata.

1. Šifriranje podatkov poveča varnost uporabe spletnega mesta

Kot smo omenili že v uvodu prispevka, je primarna naloga SSL certifikata, da spletno mesto naredi bolj varno. Naj na kratko razložimo, kako varnostni certifikat deluje. Za začetek morate vedeti, da spletno mesto, ki varnostni certifikat uporablja, spoznate po naslovni vrstici, ki se namesto s klasičnim HTTP prične z varnim HTTPS.

Podatki, ki se prenašajo med strežnikom in brskalnikom obiskovalca, običajno potekajo prek vrat :80, v primeru uporabe SSL certifikata pa se podatki prenašajo prek vrat :443. Posledično brskalnik od strežnika zahteva tako imenovani SSL javni ključ. Ko mu ga strežnik pošlje, brskalnik preveri, če je ključ izdala ena izmed svetovno priznanih in akreditiranih organizacij, kot je npr. Sectigo, GeoTrust ali Verisign. Če je res tako, brskalnik povezavo potrdi in strežniku pošlje drugi del javnega ključa. Slednji ta del ključa uporabi za šifriranje vseh podatkov, ki jih lahko prebere le brskalnik, s strani katerega je bil izdan drugi del ključa.

Izmenjava javnega ključa

Morda je proces delovanja SSL certifikata videti nekoliko zapleten, zato naj vse skupaj razložimo še poenostavljeno. Vsi podatki, ki se prenašajo med strežnikom oziroma spletno stranjo ter obiskovalcem oziroma njegovim brskalnikom, so šifrirani. Zato v primeru, da podatke na poti prestreže spletni napadalec, temu le-ti ne koristijo, saj jih ne more dešifrirati. Posledično je varnost uporabe spletnega mesta na mnogo višjem nivoju.

2. Varnemu spletnemu mestu obiskovalci bolj zaupajo

Uporabniki spleta se vse bolj zavedajo pomembnosti varnosti spletišč. To se še posebej pozna v primeru spletnih trgovin, kjer so številne raziskave pokazale, da jim obiskovalci zaupajo bolj, kar se pozna na večjem številu opravljenih naročil.

Omenili smo, da varno spletno mesto lahko spoznate po URL naslovu, ki se prične s HTTPS. To vam zagotavlja že najbolj osnovni in cenovno najugodnejši SSL certifikat, medtem ko je z varnostnim certifikatom z razširjeno verifikacijo, ki je namenjen tudi identifikaciji podjetja, verodostojnost spletnega mesta na še višjem nivoju.

Če vam je torej zmanjkalo idej, kako povečati prodajo v vaši spletni trgovini, je uporaba SSL certifikata vsekakor še ena izmed odličnih možnosti.

3. Spletišča z nameščenim SSL certifikatom so v Googlu uvrščena višje

Na razporeditev iskalnih rezultatov v spletnem iskalniku Google vpliva več kot 200 dejavnikov. Nekateri so javno poznani, medtem ko druge Google skriva, saj ne želi, da bi to kdorkoli izkoriščal. Med javno poznane dejavnike, ki imajo na uvrstitve v iskalniku vse večji vpliv, spada tudi SSL certifikat.

Spletna mesta, ki se nahajajo na varni HTTPS povezavi, so “nagrajena” z višjimi pozicijami, kar je, če dobro pomislite, povsem logično. Tudi v interesu Googla je, da bi bila varnost na spletu večja, zato vsakršno dejanje, ki k temu teži, ustrezno motivira.

Morda ste opazili, da se je tudi Wikipedia pred kratkim odločila za uporabo SSL certifikata. Dejstvo je, da je spletnih mest z nameščenim SSL certifikatom iz dneva v dan več, zato se vsem, ki še niste preklopili na varno povezavo, to izplača narediti čim prej. S tem boste naredili velik korak, ki bo vaši spletni strani zagotovil večje število obiskovalcev.

Kako do SSL certifikata?

Celoten postopek je povsem enostaven. Ker se zavedamo pomembnosti zaščite podatkov na spletu, hkrati pa tudi vemo, kako so za marsikoga pomembne pozicije v iskalniku Google, lahko različne SSL certifikate najdete tudi v naši ponudbi.

SSL certifikati NEOSERV

Cena osnovnega SSL certifikata, za večino primerov pa tudi najbolj primernega, znaša 19,90 €, samo namestitev pa vam, v kolikor ga kupite pri nas, obenem pa imate pri nas zakupljeno tudi spletno gostovanje, opravimo brezplačno.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.