Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

V prispevku je opisan prenos WordPress spletne strani iz strežnika A na strežnik B. Za prenos spletne strani bomo uporabili vtičnik (plugin) Duplicator. Uporabimo ga lahko tudi za prenos med mapami na istem strežniku ali za prenos z lokalnega računalnika na strežnik. Postopek je v vseh primerih enak.

1. Namestitev vtičnika

Na stran, ki jo želite prenesti, boste morali najprej namestiti vtičnik Duplicator. Namestite ga lahko v WordPress nadzorni plošči pod Vtičniki (Plugins) -> Dodaj (Add New) in v iskalno okence vpišete Duplicator. Kliknete Namesti (Install Now) in po namestitvi izberete Aktiviraj (Activate Plugin).

Namestitev WordPress vtičnika Duplicator2. Izdelava paketa za prenos

Po uspešni aktivaciji vtičnika v meniju na levi strani izberite Duplicator -> PackagesNa strani, ki se vam odpre, izberite Create NewIme in ostale nastavitve na tej strani lahko pustite nespremenjene in kliknete Next.

WordPress duplicator plugin - pravilne nastavitveV primeru, da je prišlo do napake, lahko kliknete na napis pri napaki in videli boste podroben opis napake. Če do napak ni prišlo (kot na zgornji sliki), lahko kliknete BuildOdprla se vam bo nova stran, kjer lahko prenesete datoteki Installer in ArchiveDatoteki shranite na vaš računalnik in ju ne preimenujte!

Prenos datotek v vtičniku Duplicator3. Prenos datotek na strežnik

Datoteki nato naložimo na strežnik preko FTP programa (priporočamo FileZilla) ali preko File Managerja v cPanel nadzorni plošči. Bodite pozorni, kam boste naložili datoteki, ker boste na tistem mestu (v brskalniku) potem morali odpreti installer.php datoteko, ki ste jo naložili. V primeru, da boste imeli na gostovanju le eno spletno stran, jo lahko naložite v mapo public_htmlV primeru, da imate na gostovanju še dodane domene (Addon Domains) pa datoteki naložite v nosilno mapo posamezne dodane domene.

4. Kreiranje baze podatkov v cPanel nadzorni plošči

V vaši nadzorni plošči cPanel kliknite ikono MySQL Databases in naredite novo bazo podatkov tako, da vnesete v prvo polje ime baze (podatek si shranite za kasneje) in kliknite Create Database.

Kreiranje podatkovne baze v cPanelPo uspešno kreirani bazi podatkov morate dodati še uporabnika za upravljanje z bazo, ki ga boste kasneje uporabili pri povezavi s podatkovno bazo v Duplicator vtičniku. Predlagamo vam, da izberete opcijo Password Generator, saj bo generator kreiral zelo varno geslo, ki ga bodo zlonamerne skripte težko ugotovile. Podatka o imenu baze in uporabnika ter geslo uporabnika si zapišite v beležnico na svojem računalniku.

Dodajanje uporabnika v bazo podatkov MySQLPo tem, ko ste dodali uporabnika, morate le-tega določiti kot upravitelja baze, ki ste jo kreirali. Pod napisom Add a User to a Database boste našli dva spustna menija, kjer najprej izberete uporabnika in nato še bazo. Kliknite gumb Add.

Dodajanje uporabnika v bazo podatkovOdprlo se vam bo novo okno, kjer kvadratek zraven napisa All Privileges označite s kljukico in kliknete gumb Make Changes.

Dodeljevanje pravic uporabniku baze5. Odpakiranje vaše kopije WordPress-a

Datoteko installer.phpki ste jo naložili v prejšnjih korakih, zaženete tako, da v brskalnik (Chrome, Firefox,…) napišete http://vasadomena.si/installer.php, kjer namesto vasadomena.si napišete svojo dejansko domeno. Če ste datoteki naložili drugam kot v public_html oziroma osnovno mapo domene (če jih imate več), morate dodati v prej omenjeni naslov še ime mape (primer: http://vasadomena.si/dodatnamapa/installer.php).

Instalacija WordPress-a z Duplicator vtičnikomV primeru, da ste vnesli pravilen naslov v vaš brskalnik, bi se vam morala odpreti podobna stran, kot je na zgornji sliki. V naslednji obrazec vnesete podatke o bazi in uporabniku, ki ste jih dodali v prejšnjem koraku.

Vnesete torej naslednje podatke:

  • Host: localhost,
  • Name: (ime baze, ki ste jo kreirali),
  • User: (ime uporabnika, ki ste ga kreirali),
  • Password: (geslo, ki vam ga je ustvaril generator gesel).

Duplicator vtičnik uspešna povezava z bazoOb kliku na Test Connection bi se vam moralo izpisati sporočilo, da ste se uspešno povezali na strežnik ter z bazo podatkov. V primeru, da vam javi napako, še enkrat preverite ime podatkovne baze in uporabnika ter geslo uporabnika. Ne pozabite tudi dodeliti uporabnika kot upravitelja baze podatkov. Po uspešni povezavi si preberite Warnings & Notices, nato pa kliknite na gumb Run Deployment.

Duplicator preverjanje nastavitevV novem oknu preverite, če so vse poti do mape, kjer je nameščen WordPress, pravilne. Pod New Admin Account… lahko kreirate tudi nov admin dostop do spletne strani ali pa uporabite obstoječega. Advanced options ni potrebno spreminjati. Nadaljujte s klikom na gumb Run Update.

Končne nastavitve v Duplicator vtičnikuV zadnjem koraku si lahko ogledate poročilo o namestitvi, ki vas opozori na morebitne napake. S klikom na Save Permalinks se vam bo odprla prijavna stran v WordPress administracijo. Po prijavi boste preusmerjeni na stran, kjer lahko shranite želeno obliko povezav. Priporočamo vam izbiro opcije Post Name, saj so povezave lahko berljive in si jih ljudje najlažje zapomnijo.

Ko ste že ravno vpisani v administracijo, lahko preverite še delovanje vseh strani, člankov in vtičnikov. Zadnji korak je File Cleanup, ki vas bo preusmeril na stran Data Cleanup, kjer lahko vse tri vrste podatkov (Delete Reserved Files, Delete Legacy Data, Clear Build Cache) pobrišete.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.