Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Preusmeritev 301 je trajna preusmeritev, ki obiskovalce in spletne iskalnike preusmeri z enega URL naslova na drugega. Poznamo tudi začasne preusmeritve (302), vendar se te v praksi uporabljajo le redko, saj v večini primerov spremembo spletnega naslova opravimo za daljše časovno obdobje oziroma za vedno.

Za trajne preusmeritve se odločamo v različnih situacijah:

  • ko spletno stran preselimo s stare domene na novo,
  • ko želimo, da se naslov naše spletne strani prične z ali brez »www«,
  • ko na spletno stran namestimo SSL certifikat,
  • ko spremenimo URL povezavo posamezne podstrani,
  • ko se želimo znebiti končnice na koncu povezav (.html, .php, …),
  • ko spremenimo strukturo spletne strani.

Za preusmeritev je dobro poskrbeti tudi v primeru, ko je na tuji spletni strani objavljena napačna povezava do ene izmed podstrani na naši strani. Če bi denimo nekdo objavil povezavo do naše blog objave, pri tem pa bi se pri pisanju URL naslova »zatipkal«, bi bilo napačni naslov smiselno preusmeriti na pravega.

Zakaj so preusmeritve 301 tako pomembne? Predvsem zato, ker z njimi preusmerimo obiskovalce na ustrezne spletne naslove, prav tako pa so tesno povezane tudi s spletno optimizacijo. S trajnimi preusmeritvami namreč prenašamo moč z ene domene ali podstrani na drugo, kar pomeni, da ob spremembi URL naslova ne izgubimo vidnosti v spletnih iskalnikih (npr. v Googlu). Po besedah strokovnjakov naj bi preusmeritev 301 zadržala od 85 do 90 % moči.

Kako urejati datoteko .htaccess?

Da ne bomo ostali le pri dolgočasni teoriji, smo v nadaljevanju pripravili primere najpogostejših 301 preusmeritev. Te zapišemo v datoteko .htaccess, ki se nahaja v krovni mapi (ang. Root Directory) domene ali poddomene. Ker gre za skrito datoteko, se prepričajmo, da imamo v nadzorni plošči cPanel ali FTP odjemalcu vključeno prikazovanje skritih datotek. Če ugotovimo, da datoteke .htaccess še nimamo, jo moramo najprej ustvariti.

V upravitelju datotek (ang. File Manager) nadzorne plošče cPanel prikazovanje skritih datotek vključimo s klikom na gumb »Settings« v desnem zgornjem kotu in potrditvijo možnosti »Show Hidden Files (dotfiles)«. Novo datoteko pa ustvarimo s klikom na ikono »+ File«, ki se nahaja v levem zgornjem kotu.

Prikaz skritih datotek

Datoteko .htaccess urejamo tako, da nanjo kliknemo z desnim miškinim gumbom in izberemo »Edit«. V novem zavihku se nam prikaže urejevalnik kode, v katerega lahko vpisujemo ukaze za trajne preusmeritve.

Najpogostejši primeri uporabe 301 preusmeritev

Pisanje ukazov za osnovne preusmeritve, ki jih bomo predstavili v današnjem prispevku, je precej enostavno. Naj pa na tem mestu omenimo, da si pri zahtevnejših preusmeritvah pomagamo s tako imenovanimi regularnimi izrazi (ang. Regular Expressions, krajše Regex), s katerimi glede na zapisana pravila preusmerjamo večje skupine spletnih naslovov.

Pravzaprav bomo nekaj najbolj enostavnih »Regex« izrazov uporabili že danes, sicer pa več o njih raje napišemo kdaj drugič. Posvetimo se torej najpogostejšim primerom trajnih 301 preusmeritev.

Preusmeritev domene brez www na domeno z www

Ker spletni iskalniki lahko naslova nasadomena.si in www.nasadomena.si tretirajo kot dve različni spletni strani, je z vidika spletne optimizacije priporočljivo, da je stran dostopna zgolj na enem naslovu.

301 preusmeritev domene brez www na domeno z www

Ko postavimo novo spletno stran, je vseeno, za katero možnost se odločimo. Odločitev je povsem odvisna od osebnih preferenc. Če pa je naša stran na spletu dostopna že dlje časa, pa je priporočljivo preveriti, na kateri spletni naslov je z drugih spletnih mest usmerjenih več povezav. V kolikor jih je več usmerjenih na različico z www, preusmeritev 301 izvedemo tako, da v datoteko .htaccess vpišemo:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^nasadomena.si [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.nasadomena.si/$1 [L,R=301,NC]

Preusmeritev domene z www na domeno brez www

Trajno preusmeritev 301 s spletnega naslova www.nasadomena.si na nasadomena.si uporabimo, ko se nam bolj dopade naslov brez začetnega zapisa www. Prav tako se je za preusmeritev smiselno odločiti takrat, ko je večina povezav usmerjenih na spletni naslov brez poddomene www.

301 preusmeritev domene z www na domeno brez www

V tem primeru moramo v datoteko .htaccess vnesti naslednjo kodo:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.nasadomena.si [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://nasadomena.si/$1 [L,R=301,NC]

Preusmeritev domene s http na https

Ko na spletno stran namestimo SSL certifikat, ta ni več dostopna le na povezavi http, temveč tudi na https. Pri https gre za varno povezavo, na kateri se prenos podatkov šifrira in na ta način zavaruje pred morebitnimi spletnimi napadalci.

301 preusmeritev domene s http na https

Ker ne želimo, da je naša stran dostopna tudi na povezavi http, moramo poskrbeti za ustrezno preusmeritev. Poleg tega je to potrebno narediti tudi zato, da obdržimo dosežena mesta v spletnih iskalnikih, predvsem v iskalniku Google. V nasprotnem primeru lahko obiskanost spletne strani močno upade.

Spletno stran s http na https naslov trajno preusmerimo z naslednjim zapisom:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule (.*) https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301,NE]

Ker se pri Googlu močno zavzemajo za varnost uporabe spleta, so se ob koncu leta 2014 odločili, da pri razvrščanju iskalnih rezultatov SSL certifikat tretirajo kot pozitiven signal. Poleg tega sta Googlova strokovnjaka Gary Illyes in John Muller javnosti sporočila, da se pri trajnih preusmeritvah s http na https ohrani celotna moč povezav.

Preusmeritev stare domene na novo

Čeprav se zamenjavo domene načeloma odsvetuje, včasih enostavno nimamo druge izbire. Morda smo bili primorani spremeniti ime podjetja, s čimer stara domena ne pride več v poštev. Morda smo se odločili za »rebranding«, kar pomeni, da potrebujemo tudi novo domeno. Prav tako pa je možno, da smo se starega imena domene preprosto naveličali.

301 preusmeritev stare domene na novo

Ne glede na razlog za zamenjavo domene bi bilo škoda, če bi ves trud, ki smo ga vložili v gradnjo prepoznavnosti in moči stare domene, šel v nič. Mnogo bolje bo, da staro domeno preusmerimo na novo, saj je to dobro tako z vidika obiskovalcev kot spletne optimizacije.

Za trajno preusmeritev stare domene na novo v .htaccess stare domene zapišemo naslednje:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^staradomena.si [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.staradomena.si [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://novadomena.si/$1 [L,R=301,NC]

Preusmeritev posamezne podstrani

Na spletni strani imamo lahko objavljen prispevek, za katerega se čez čas izkaže, da bilo smiselno spremeniti njegov URL naslov. Primer za to bi denimo bil, ko imamo na strani objavljeno besedilo, vezano na leto (npr. »Število obolelih za gripo 2016«). Če nameravamo prispevek vsako leto posodabljati, ja najbolje, da se letnici v URL zapisu že na začetku izognemo, a če smo na to pozabili, nam preostane druga rešitev. Spletni naslov spremenimo in v .htaccess ustvarimo trajno preusmeritev.

301 preusmeritev stare podstrani na novo

Tudi v tem primeru ima trajna 301 preusmeritev dva učinka. Kot prvo pozitivno vpliva na uporabniško izkušnjo, saj obiskovalci spletne strani v URL naslovu vidijo ustrezen zapis, poleg tega pa s stare strani na novo prenese večino moči. To pomeni, da s preusmeritvijo obdržimo dosežena mesta v spletnem iskalniku.

1. Če preusmeritev želimo izvesti znotraj iste domene, v datoteko .htaccess zapišemo:

Redirect 301 /stara-podstran /nova-podstran

2. Če pa podstran želimo preusmeriti na podstran druge domene, uporabimo naslednji zapis:

Redirect 301 /stara-podstran http://novadomena.si/nova-podstran

Zgornji zapis vnesemo v .htaccess prve domene, torej tiste, na kateri je obstajala podstran s spletnim naslovom …/stara-podstran.

Preusmeritev, s katero odstranimo končnico URL-ja

Kot zadnji primer enostavnejših trajnih preusmeritev si oglejmo še, kako dosežemo odstranitev končnice datotek iz URL-ja. Glavni razlog, zakaj se za to sploh odločiti, je zagotovo ta, da krajši spletni naslovi izgledajo lepše, obiskovalci pa si jih lažje zapomnijo. Poleg tega, če se kdaj odločimo za spremembo programskega jezika (npr. prehod s HTML na PHP), to ne bo vplivalo na URL strukturo naše spletne strani.

301 preusmeritev za odstranitev končnice datoteke

Če se povezave naše spletne strani končujejo s .htm, .html, .php, .aspx ali katero drugo končnico, lahko z le nekaj vrsticami »Regex« izraza končnico izločimo iz vseh URL-jev. To dosežemo z naslednjim zapisom:

RewriteEngine on
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME}.php -f
RewriteRule (.*) $1.php [QSA]

Zgornjo kodo uporabimo, če posamezne podstrani našega spletišča predstavljajo datoteke s končnico .php. V kolikor je naša spletna stran statična in je v URL naslovih vidna končnica .html, kodo ustrezno prilagodimo – na dveh mestih .php zamenjamo s .html.

Preden pričnete z urejanjem .htaccess, naredite varnostno kopijo omenjene datoteke. Prav tako vam svetujemo, da po vsaki spremembi temeljito preverite, ali preusmeritve delujejo pravilno. Če vas skrbi, da boste s preusmeritvami svojo spletno stran »pokvarili«, pa bo zagotovo najbolje, da se za pomoč obrnete na strokovnjake.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.