Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Bitcoin je relativno nova in vedno bolj popularna denarna valuta. Ima veliko pozitivnih lastnosti “pravega” denarja. Vse več ljudi jo uporablja za plačilo preko spletnih trgovin in za ostale spletne storitve ali dobrine. Ker tudi v našem podjetju sledimo trendom in redno dopolnjujemo našo ponudbo, smo možnost plačila z Bitcoini dodali tudi pri nas. Vabimo vas, da opravite nakup s trenutno najhitreje rastočo valuto.

Pa dovolj natančno veste, kaj Bitcoin sploh je in kako deluje? Če bi radi izvedeli več, berite naprej.

Kaj je Bitcoin?

Je kripto valuta, temelječa na odprtokodnem protokolu, ki je neodvisen od centralne banke ali kateregakoli drugega državnega organa. Kripto valuta pa je zato, ker so transakcije šifrirane in posledično varnejše od običajnega poslovanja z denarjem.

Ker je Bitcoin globalna digitalna valuta, je z njo mogoče plačevati po celem svetu. Z Bitcoinom lahko opravljate nakupe, prenašate denar za manj kot cent ali nakažete denar kamorkoli, kjer sprejemajo Bitcoine.
Bitcoin
Valuta Bitcoin je enakovredna dolarju, evru ali funtu, le da je Bitcoin digitalen in globalen denar, ki se elektronsko upravlja po vsem svetu.

Za lažjo predstavo: Bitcoin deluje na enak način kot prenos denarja med računi ali bankami (princip kreditne kartice, bančnega računa…), le da omogoča upravljanje sredstev brez posrednikov in stroškov transakcij. S to digitalno valuto lahko opravljate spletne nakupe ali Bitcoine enostavno pretvorite v drugo valuto. In to brez posredniških podjetij ali bank.

Tako imenovana digitalna valuta se je prvič pojavila leta 2009. Izumitelj Bitcoin kriptografije je znan pod vzdevkom Satoshi Nakamoto. Kmalu po izdani prvi različici odjemalca Bitcoin je bila opravljena tudi prva transakcija, in sicer med avtorjem Satoshijem Nakamotom in Halom Finneyjem. Prava identiteta Satoshi Nakamota kljub več poskusom razkritja še danes ostaja skrivnost.

Katere so prednosti Bitcoina?

Enostavnost: Bitcoine je mogoče poslati iz kjerkoli, kadarkoli, komurkoli ter iz katerekoli naprave (PC, prenosni računalnik, pametni telefon, tablični računalnik, …).

Varnost: Bitcoin deluje po enakem principu kriptiranja, kot ga uporabljajo tudi v militarne in državne namene.

Decentralizacija: Bitcoin je popolnoma odprt oz. decentraliziran, saj si ga nihče ne lasti. Vsaka naprava, ki rudari Bitcoin in obdeluje transakcije, predstavlja del omrežja.

Poštenost: Uporaba Bitcoin omrežja je brezplačna. Vplačate lahko le prostovoljni prispevek za pospešitev procesa transakcije.

Kako do svojega Bitcoina?

Bitcoin lahko enostavno kupite tako, da se registrirate na katero od spletnih strani, ki to omogoča. Drug način pridobivanja Bitcoinov pa je rudarjenje.

Kaj je rudarjenje? Rudarjenje je bilo ustvarjeno z namenom decentralizacije potrjevanja transakcij. Rudarji oblikujejo bloke za vpis v glavno knjigo, kjer nato preverijo, da ni dana transakcija morda neveljavna. Rudarji pa so za taka dejanja običajno motivirani s provizijami za vključevanje transakcij v bloke.

Eden najbolj priljubljenih mednarodnih portalov za nakup in prodajo Bitcoin kovancev je spletni portal bitstamp.net, katerega sta ustanovila dva Slovenca.

Bitcoin danes sprejema vse več spletnih in fizičnih trgovin z izdelki in storitvami. Najbolj odmeven nakup z Bitcoinom je bil nakup vozila.

Za več podrobnosti o samem delovanju matematičnih algoritmov, na katerih temelji Bitcoin, si lahko preverite na tej povezavi.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.