Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Ali na svoji spletni strani še nimate nameščenega SSL certifikata? Brskalnik Google Chrome bo od različice 68 naprej uporabnike opozarjal, ko bodo na strani, ki deluje na nezavarovanem HTTP protokolu. V času objave (marec 2018) je aktualna različica Google Chrome 64, različica 68 pa bo predvidoma na voljo od julija 2018.

HTTP strani bodo jasno označene

Google Chrome že zdaj uporabnika opozori, če se spletna stran nahaja na HTTP povezavi. Od julija 2018 pa bo zraven URL naslova nezavarovane spletne strani še dodatno opozorilo »Not secure«. Podoben napis se že prikazuje na HTTP straneh, ki zahtevajo vpisovanje občutljivih podatkov, kot so na primer gesla in številke kreditnih kartic. Opozorilo »Not secure« pa bo od Chrome različice 68 naprej vidno na vseh nezaščitenih straneh, ne glede na vsebino in to brez izjem.

Varnostno opozorilo v brskalniku Google Chrome

Google Chrome pa ni edini brskalnik, ki bo začel s to prakso. Tudi Mozilla Firefox bo od 59. verzije naprej uporabnike jasno obveščal, če bodo obiskali spletno stran, ki delujejo na HTTP protokolu. Sledila bosta še brskalnika Microsoft Edge in Applov Safari.

Nič več izgovorov za neuporabo SSL certifikata

Vedno več podjetij in lastnikov spletnih strani se zaveda varnosti na spletu in uporaba SSL certifikata je zagotovo eden od temeljev spletne varnosti. Z njegovo uporabo so namreč podatki med spletno stranjo in obiskovalci ustrezno zaščiteni, večinoma z 256-bitno enkripcijo, ki velja za eno izmed najbolj varnih metod šifriranja podatkov.

Tudi Google že dolga leta stremi k varnejšemu internetu. Ena od metod za spodbujanje lastnikov k uporabi HTTPS protokola je ta, da spletne stran, ki delujejo na tem protokolu, med rezultati iskanj uvršča višje kot tiste, ki ga ne uporabljajo.

Spodbudno je še Googlovo poročilo, ki pravi, da je:

  • zaščitenega več kot 68 % spletnega prometa v brskalniku Google Chrome, ki je nameščen na operacijskem sistemu Windows in Android,
  • zaščitenega več kot 78 % prometa, ki poteka preko operacijskih sistemov Chrome OS in Mac OS,
  • 81 od 100 najbolj obiskanih strani na spletu deluje na protokolu HTTPS.

Z uporabo opozorila »Not secure« pa želi Google zgornje rezultate še dodatno izboljšati.

Nakup SSL cerTifikata

Če bo vaša spletna stran dobila oznako »Not secure«, Google Chrome uporabnikom ne bo preprečeval, da bi jo obiskali. Vseeno bo takšno opozorilo pri uporabnikih vzbudilo dvom o legitimnosti spletne strani in varnosti vpisovanja podatkov na njej. Pričakovati gre, da bo marsikdo takšno stran raje zapustil in obiskal varno, konkurenčno stran. Tega pa si verjetno ne želite.

Ker se julij nezadržno bliža, vam priporočamo, da se za varni HTTPS protokol odločite čim prej. Vaša stran bo na njem delovala z namestitvijo SSL certifikata, ki ga lahko po ugodni ceni naročite pri NEOSERV. Če imate gostovanje za svojo spletno stran urejeno pri nas, vam naročeni SSL certifikat namestimo brezplačno.

NEOSERV SSL certifikati

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.