Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Če ste pri nas registrirali domeno, ste verjetno seznanjeni z dejstvom, da vam pripada možnost uporabe brezplačnega DNS gostovanja. Opazili smo, da se med uporabniki naših storitev vse pogosteje pojavlja vprašanje, v čem se DNS gostovanje razlikuje od klasičnega spletnega gostovanja. Zato smo se odločili, da pripravimo prispevek, v katerem bomo opisali tako spletno kot DNS gostovanje ter predstavili njune razlike.

Naj že zdaj zapišemo, da gre za dve povsem različni storitvi. Medtem ko je razlaga spletnega gostovanja precej enostavna, pa je razumevanje DNS gostovanja za povprečnega uporabnika lahko nekoliko bolj zapleteno. Potrudili se bomo, da vam obe storitvi opišemo na kar se da razumljiv način.

Kaj je spletno gostovanje?

Spletno gostovanje pomeni zakup prostora na strežniku. Strežnik je zmogljiv računalnik, ki je prek hitre spletne povezave neprestano povezan z internetom. Na strežniku najpogosteje shranjujemo e-pošto in spletne strani, ki so običajno sestavljene iz datotek in podatkovnih baz. Od ponudnika storitve in posameznega paketa gostovanja je odvisno, kaj vse je lahko shranjeno na strežniku.

Danes so na voljo številne oblike spletnega gostovanja: deljeno, VPS, namensko, reseller, gostovanje v oblaku itd. Za veliko večino uporabnikov je najprimernejše deljeno gostovanje, ki je tudi cenovno najugodnejše. Zanj je značilno, da si prostor na strežniku deli več naročnikov, posamezen uporabnik pa prejme dostop do nadzorne plošče, prek katere upravlja s svojim paketom.

Pri NEOSERV boste ob naročilu paketa gostovanja prejeli dostop do nadzorne plošče cPanel, ki je zelo enostavna za uporabo, obenem pa nudi vse potrebne funkcionalnosti. V nadzorni plošči si lahko z le nekaj kliki namestite WordPress, na strežnik prenesete datoteke in mape, ustvarite in pregledujete e-poštne predale, si na spletno stran povsem preprosto namestite brezplačen SSL certifikat, pregledujete obiskanost strani in še marsikaj drugega.

Naroči SSD gostovanje

Poleg deljenega vam nudimo še reseller gostovanje, ki mu pravimo tudi gostovanje za nadaljnjo prodajo. Njegova glavna značilnost je, da naročnik lahko zakupljeni prostor razdeli v manjše pakete in jih po lastno določenih cenah prodaja svojim končnim naročnikom. Zaradi same narave storitve je reseller gostovanje še posebej primerno za posameznike in spletne agencije, ki se ukvarjajo z izdelavo spletnih strani. Tako lahko svojim naročnikom poleg izdelave strani ponudijo tudi prostor na spletu, zraven pa še dodatno zaslužijo.

Kaj je DNS gostovanje?

DNS gostovanje je storitev, odgovorna le za gostovanje DNS cone oz. DNS zapisov posamezne domene. Dejanske datoteke spletne strani pa gostujejo na drugem strežniku: na tistem, kamor kažejo DNS zapisi v DNS coni domene. Ponudnik DNS gostovanja torej gostuje DNS strežnike, ki se za poizvedbe o vaši domeni odzivajo avtoritativno. To pomeni, da so na avtoritativnih DNS strežnikih zapisani izvirni DNS zapisi, ne pa zapisi, ki bi bili npr. shranjeni v predpomnilniku.

Za lažje razumevanje moramo najprej razložiti, kaj DNS sploh pomeni in kako deluje.

Kaj je DNS?

DNS (Domain Name System) je hierarhično urejen sistem, katerega primarna funkcija je pretvorba domenskih imen v IP naslove. Ljudje si veliko lažje zapomnimo ime posamezne domene (npr. neoserv.si) kot pa IP naslov, na katerem je domena dosegljiva (npr. 193.9.21.33).

Vsaka naprava, povezana v svetovni splet, ima unikaten IP naslov. Tako je DNS eden izmed temeljev interneta, saj uporabniku, ki v brskalnik vpiše ime domene, omogoča prikaz spletnega mesta. Strežniki, usmerjevalniki in druge naprave med seboj ne komunicirajo z uporabo domenskih imen, temveč se poiščejo in si izmenjujejo informacije s pomočjo IP naslovov.

Kako deluje DNS?

Spoznali ste, da sistem DNS strežnikov omogoča prepoznavanje, v kateri IP naslov se pretvori posamezna domena. Ker se sistem na poizvedbe odziva hitro in rekurzivno, spletni brskalnik že v nekaj milisekundah prejme potrebne informacije. Če domena obstaja in so poizvedbe izvedene brez napak, se uporabniku prikaže spletna stran.

Kaj točno se zgodi, ko v brskalnik vpišete ime spletnega mesta?

  1. Vaš spletni brskalnik najprej preveri, če se IP naslov nahaja v predpomnilniku brskalnika. Če gre za pred kratkim obiskano spletno stran, vam brskalnik le-to prikaže.
  2. Če stran ni shranjena v predpomnilniku brskalnika, se poizvedba pošlje operacijskemu sistemu. Tudi ta preveri, če ima podatek o IP naslovu spletne strani shranjen v svojem predpomnilniku. V nasprotnem primeru se obrne na DNS upravitelja (ang. DNS resolver).
  3. DNS upravitelj je v večini primerov vaš ponudnik internetnih storitev (ISP). Če ima ISP podatek o končnem strežniku shranjen v svojem predpomnilniku, vam vrne odgovor in spletna stran se prikaže.
  4. Če ponudnik internetnih storitev ne najde naslova končnega strežnika, se DNS upravitelj obrne na korenski strežnik (ang. Root server). Na slednjem so zapisane informacije o tem, na katerih naslovih so dostopni strežniki, ki upravljajo s posameznimi vrhnjimi domenami (.COM, .NET, .ORG, …).
  5. Na tem koraku DNS upravitelj pridobi podatke o imenskih strežnikih (ang. Nameservers), na katerih je dostopen IP naslov oziroma spletna stran, ki jo kot uporabnik spletnega brskalnika želite obiskati.
  6. DNS upravitelj od enega izmed imenskih strežnikov pridobi podatek o IP naslovu spletne strani. Informacijo posreduje operacijskemu sistemu, ta pa naprej brskalniku, ki vam “končno” prikaže želeno spletno stran.

Avtoritativni DNS strežnik je imenski strežnik, na katerem so shranjeni izvorni podatki o DNS območjih (ang. DNS Zones). V DNS območju so zapisani DNS zapisi (ang. DNS Records) posameznih domen. Najpomembnejši vrsti DNS zapisov sta A zapis, ki domeno povezuje z IP naslovom, ter MX zapis, ki domeno povezuje s strežnikom za e-pošto. Med bolj poznane vrste DNS zapisov sodijo še zapisi AAAA, CAA, CNAME, NS, PTR, SOA, SRV in TXT.

Spletno in DNS gostovanje: ključne ugotovitve

Spletno gostovanje in DNS gostovanje torej nimata veliko skupnih točk. Pri spletnem gostovanju gre za hrambo datotek, e-pošte in drugih podatkov na fizičnem strežniku. DNS gostovanje pa se nanaša na tako imenovane DNS strežnike, ki omogočajo pretvorbo domenskih imen v IP naslove, s čimer vaš brskalnik usmerijo na ustrezen paket gostovanja.

Registrirano domeno je potrebno usmeriti na imenske strežnike, sicer domena ni aktivna. To pomeni, da spletna stran na internetu ni dostopna, vsaj ne prek imena domene. Ko domeni dodate DNS zapise, jo usmerite na strežnik in na ta način povežete s spletnim gostovanjem.

Vsi tisti, ki boste pri nas registrirali domeno in zakupili spletno gostovanje, vam ni potrebno skrbeti glede DNS nastavitev, saj bomo vašo domeno s paketom gostovanja povezali mi. Po želji lahko poljubne DNS strežnike nastavite znotraj naročniškega centra Moj NEOSERV, v nadzorni plošči cPanel pa lahko urejate DNS zapise.

Kako in zakaj vključiti brezplačno DNS gostovanje?

Vsaka domena, registrirana pri NEOSERV, vključuje možnost brezplačnega DNS gostovanja. Svojim domenam pri nas lahko urejate DNS zapise in jih na ta način usmerite na poljubne strežnike ali storitve. Domenam torej lahko urejate napredne zapise brez zakupljenega paketa gostovanja in dostopa do nadzorne plošče cPanel.

Brezplačno DNS gostovanje z učinkovito zaščito pred DDoS napadi vključite v naročniškem centru Moj NEOSERV. Oglejte si preprosta navodila, kako to naredite. Z vključitvijo DNS gostovanja boste domeno povezali z DNS strežniki, lociranimi na štirih kontinentih.

Moj NEOSERV: Brezplačno DNS gostovanje

Kot edini registrar domen v Sloveniji vam pri NEOSERV v sklopu brezplačnega DNS gostovanja ponujamo tudi brezplačen e-poštni posredovalnik, s katerega lahko prejeta e-sporočila posredujete v svoj e-poštni predal (npr. z naslova info@vasadomena.si na janez.novak@gmail.com).

Uporaba brezplačnega DNS gostovanja je uporabna predvsem, če ste svoje spletišče izdelali z Weebly, Wix ali drugim brezplačnim orodjem za izdelovanje spletnih strani, za svojo stran pa bi radi uporabili lastno domeno. Brezplačni paketi omenjenih ponudnikov namreč ne vključujejo storitve DNS gostovanja. Poleg tega brezplačno DNS gostovanje pride prav vsem, ki želite imeti DNS strežnike geografsko razpršene.

Pri NEOSERV vam na registracijo več kot 1000 različnih domen zagotavljamo garancijo najnižje cene v Sloveniji. Izkoristite izjemno priložnost in registrirajte domeno po zajamčeno najugodnejši ceni, zraven pa pridobite še brezplačno DNS gostovanje, brezplačen e-poštni posredovalnik in brezplačno WHOIS zaščito.

Za morebitna vprašanja ali pomoč se lahko vedno (24/7) obrnete na našo ekipo za pomoč naročnikom.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.