Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Če bi za različne iskalne poizvedbe pregledovali rezultate na prvi strani iskalnika Google.com, bi opazili, da se že približno ena tretjina spletnih strani nahaja na varni HTTPS povezavi. Točno to so naredili strokovnjaki za spletni marketing pri MOZ.com, kjer so analizirali rezultate za kar 10.000 ključnih besed oz. iskalnih poizvedb.

Kdaj so SSL certifikati postali tako popularni?

Pri praktično vsakem produktu je tako, da več in bolj uspešno, kot se ga promovira, bolj popularen postane. Tudi pri SSL certifikatih ni nič drugače. Čeprav so se prve spletne strani na HTTPS povezavi pričele pojavljati že pred več leti, pa se je njihovo število pričelo pospešeno povečevati od avgusta 2014 dalje. Takrat je spletni velikan Google na uradnem blogu objavil, da bo HTTPS naslov pričel upoštevati kot enega izmed signalov za razvrščanje iskalnih rezultatov v svojem iskalniku.

Lahko si mislite, kako odmevna je bila ta novica in kako hitro se je razširila po spletu. Prav vsak bi bil s svojo spletno stranjo rad uvrščen višje, in če je za to potrebna le namestitev SSL certifikata, je naložba zagotovo smiselna.

Namestitev SSL certifikata v prvi vrsti pomeni varnost prenosa podatkov in kredibilnost spletne strani, v primeru poslovnih in razširjenih certifikatov pa tudi verodostojnost podjetja. Izboljšanje pozicij v iskalniku Google je šele sekundarnega pomena.

Število spletnih strani s SSL certifikatom še vedno narašča

Na spodnjem grafu si lahko ogledate, kako se je od Googlovega obvestila dalje povečevalo število spletnih strani z nameščenim SSL certifikatom.

Uporaba HTTPS povezave

Pravzaprav je v grafu zajet tudi mesec pred objavo, julij 2014, ko se je približno 7 % spletnih strani nahajalo na HTTPS povezavi. Do objave v naslednjem mesecu se število kaj dosti ni spreminjalo, od takrat naprej pa je raslo linearno.

Danes je med rezultati iskanja na prvih straneh Googla že okoli 33 % spletnih strani s HTTPS povezavo, na grafu pa je moč opaziti večji skok v juniju 2015. Bi morda znali sami ugotoviti, kaj je vzrok zanj? Odgovor je podan na koncu prispevka, do takrat pa lahko še malo premislite.

Zakaj je podatek pomemben?

Zamislite si, da bi se trend prehoda spletnih strani na HTTPS povezavo nadaljeval. V tem primeru bi se 100 % strani na varni povezavi nahajalo v približno petih letih. Logično je, da bi HTTPS kot dejavnik algoritma razvrščanja iskalnih rezultatov postal povsem izničen, saj bi bile vse spletne strani deležne »boljših« pozicij.

Zaenkrat morajo pri Googlu paziti, da vpliv nameščenega SSL certifikata ni prevelik, saj bi s tem lahko povzročili veliko škode kakovostnim spletnim stranem, katerih lastniki še niso opravili prehoda na HTTPS povezavo. Vsekakor mora biti utež faktorja algoritma skrbno določena, prav tako pa se mora v času primerno spreminjati.

Dr. Peter J. Meyers, predstavnik MOZ-a, ocenjuje, da nas v bližnji prihodnosti čaka posodobitev algoritma, pri katerem bo poudarek na HTTPS povezavi večji. To pomeni, da bodo spletne strani, na katere bo nameščen SSL certifikat, deležne večje spodbude oz. premika navzgor, kot so ga trenutno.


Če SSL certifikata na svojo spletno stran še niste namestili, je zdaj vsekakor pravi čas. Pri NEOSERV vam po ugodnih cenah nudimo SSL certifikate največjega svetovnega izdajatelja Sectigo (prej poznan kot Comodo CA). Odločite se lahko za domenski, poslovni ali razširjeni certifikat, pri optimalni izbiri za vašo stran pa vam z veseljem pomagamo.

Naj podam še pojasnilo glede poskoka na sredini grafa. V juniju 2015 so se za prehod na HTTPS odločili pri Wikipediji, ki več kot očitno v iskalniku Google zavzema zelo lepe pozicije.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.