Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Ena izmed najbolj enostavnih in cenovno ugodnih možnosti za izboljšanje rezultatov spletne prodaje predstavlja namestitev SSL certifikata. Čeprav je postopek zares preprost, pa večina lastnikov spletnih trgovin naredi usodno napako.

Svojim obiskovalcem namreč ne dajo jasnih znakov, da so namestili certifikat in da je nakupovanje povsem varno. Obiskovalcem ne sporočijo, da za trgovino stoji verodostojno podjetje in da so vsi občutljivi podatki zaščiteni z naprednim šifriranjem.

Če že investirate v SSL certifikat, nikar ne storite te napake tudi sami!

V nadaljevanju vam predstavljam dva načina, s katerima boste svojim potencialnim strankam že na prvi pogled sporočili, da so njihovi osebni podatki zaščiteni, da je vaše podjetje preverjeno s strani priznanega izdajatelja certifikatov in da je spletno nakupovanje vsekakor varno.

V kolikor se bodo obiskovalci tega zavedali, lahko pričakujete zadovoljnejše stranke in povečano spletno prodajo.

Kako obiskovalce opozoriti na uporabo SSL certifikata?

https:// na začetku spletnega naslova ter ikona zelene ključavnice v zgornjem delu brskalnika sta osnovna pokazatelja, da je na spletno trgovino nameščen SSL certifikat. Omenjenih vizualnih elementov je deležen vsak naročnik SSL certifikata, naj bo certifikat domenski, poslovni ali razširjeni.

Čeprav lahko izboljšane rezultate spletne prodaje pričakujete že zgolj z omenjenima pokazateljema, pa lahko z le nekaj dodatnega dela dosežete precej več.

1. Uporabite pečat!

Ste vedeli, da vam ob nakupu SSL certifikata pripada tudi možnost uporabe pečata izdajatelja? Res je, in več kot le priporočljivo je to možnost izkoristiti, saj gre za dobro viden element, ki pri obiskovalcih ustvarja občutek zaupanja. Seveda pa ga morate umestiti na pravo mesto.

Preden naštejemo optimalne možnosti umestitve pečata v spletno trgovino, si oglejte, kako posamezni pečati izgledajo.

Sectigo Positive SSL

Pečat PositiveSSL

Pečat certifikata Sectigo Positive SSL je statičen, kar pomeni, da gre le za sliko. Obstajajo tudi dinamični pečati, na katere lahko obiskovalci kliknejo, nato pa se jim v »pop-up« oknu odprejo podrobnosti o naročniku ter izdajatelju certifikata.

Kako pečat namestiti na spletno mesto, si lahko ogledate na tej strani.

Sectigo Essential SSL

Pečat EssentialSSL

Pečat Sectigo Essential SSL je v osnovi statičen, lahko pa se odločite tudi za dinamičnega. V tem primeru klik na pečat pravzaprav ni potreben, saj je dovolj, da se obiskovalec z miško postavi na pečat, čez približno sekundo pa se že prikaže okence s podatki o izdanem certifikatu.

Navodila ter kodo za namestitev pečata na spletno stran boste našli tukaj.

GeoTrust RapidSSL

Pečat RapidSSL

Čeprav se pečat GeoTrust RapidSSL nekoliko spreminja (.gif datoteka), gre v resnici za statičen pečat. Namestitev je povsem preprosta, saj sliko le shranite in jo umestite na poljubno mesto spletne trgovine.

GeoTrust QuickSSL Premium

Pečat GeoTrust QuickSSL Premium

Z nakupom SSL certifikata GeoTrust QuickSSL Premium vam pripada pravica do uporabe dinamičnega pečata. Postopek namestitve je opisan na spletni strani GeoTrust.com.

Thawte SSL123

Pečat Thawte SSL123

Pečat domenskega certifikata Thawte SSL123 spada v skupino dinamičnih pečatov, saj klik nanj prikaže osnovne podatke:

  • domeno, za katero je bil SSL certifikat izdan,
  • status veljavnosti certifikata,
  • podatek, do kdaj je certifikat veljaven.

Več o pečatu ter njegovi namestiti na spletno mesto si lahko preberete tukaj.

Poslovni in razširjeni certifikati izdajatelja Sectigo

Pečat Comodo SecurePečat Corner of Trust

Za razliko od domenskih certifikatov omogočajo poslovni in razširjeni tudi uporabo logotipa “Corner Of Trust“. Ta je grafično nekoliko drugače oblikovan, vendar pa, enako kot dinamičen pečat, ponuja kar nekaj podatkov o izdanem SSL certifikatu:

  • ime podjetja,
  • URL naslov spletnega mesta,
  • naslov podjetja oz. organizacije,
  • telefon, faks in e-pošto.

Kakšen je postopek namestitve, si preberite na tej strani.

Vsi večdomenski oziroma “Multi-Domain” certifikati izdajatelja Sectigo vključujejo statičen pečat.

Poslovni in razširjeni certifikati izdajatelja GeoTrust

Pečat GeoTrust

Tudi poslovni in razširjeni SSL certifikati priznanega izdajatelja GeoTrust vključujejo dinamičen pečat. Več o tem, kako ga namestiti na spletno stran, si lahko preberete na njihovi uradni strani.

Poslovni in razširjeni certifikati izdajatelja Thawte

Pečat Thawte

Navzven se pečat ne razlikuje od domenskega, seveda pa si obiskovalci s klikom nanj lahko ogledajo več podatkov, zaradi katerih se poveča tudi stopnja zaupanja do spletne trgovine. Poleg imena domene ter datuma in statusa veljavnosti certifikata sta izpisana še ime podjetja in država, v kateri ima podjetje sedež.

Ne glede na to, za kateri SSL certifikat se boste na koncu odločili, izkoristite vse prednosti, ki vam jih certifikati nudijo. Pečat dodajte na dobro vidno mesto spletne trgovine, da ga bodo obiskovalci opazili ter se zavedali, da je spletno nakupovanje varno.

Razmislite tudi o lebdeči postavitvi pečata v desni spodnji kot spletne trgovine. Na ta način se bo pečat skupaj z obiskovalci vedno pomikal gor in dol po spletnem mestu, zaradi česar bo viden vsak trenutek.

Nekatere spletne trgovine se poslužujejo tudi umestitve pečata na zadnji korak naročila – poleg gumba “Naroči”. Tudi na ta način se odstotek opravljenih nakupov poveča.

Najbolje bo, da preizkusite različne možnosti in poiščete tisto, ki vaši spletni trgovini prinese najboljše rezultate.

2. Investirajte v razširjeni (EV) certifikat!

Verjetno ste že kdaj naleteli na spletno trgovino, ki je imela vrstico za spletni naslov v brskalniku obarvano zeleno. Ali pa vsaj okvirček oz. besedilo na levi strani URL naslova.

»Kakšno besedilo?« se morda sprašujete… Gre za ime podjetja ter oznako države, v kateri je podjetje locirano.

Zelena vrstica v spletnih brskalnikih (EV certifikat)

Se zdaj spomnite? Največje slovenske spletne trgovine, kot sta npr. Mimovrste.com in enaA.com, ga že uporabljajo. Zavedajo namreč se, da je investicija v varnost podatkov, verodostojnost podjetja ter zaupanje strank vredna precej več, kot morajo na letni ravni odšteti za SSL certifikat.

Študije so dokazale, da zelena vrstica pri obiskovalcih takoj vzbudi občutek varnosti, zaradi česar se poveča število spletnih nakupov. Prav tako si obiskovalci posamezno spletno trgovino hitreje vtisnejo v spomin, kar pomeni tudi vračanje kupcev in opravljanje ponovnih nakupov.

Kljub temu, da povprečen kupec ne ve, kako deluje SSL certifikat, pa se zaveda, da zelena barva predstavlja varnost.

Oglejmo si še rezultate študije organizacije CASC (CA Security Council), ki sestoji iz vodilnih izdajateljev SSL certifikatov. Študija, ki je bila opravljena leta 2015, temelji na spletnih uporabnikih iz ZDA. Zelo zgovoren podatek je, da slednji kar 60 % svojega denarja porabijo za spletno nakupovanje.

Za vse lastnike spletnih trgovin pa bosta zagotovo zanimivi tudi naslednji ugotovitvi:

  • 53 % spletnih kupcev prepoznava ikono varnostne ključavnice kot znak zaupanja,
  • 42 % se jih zaveda, da zelena vrstica ob spletnem naslovu pomeni visoko stopnjo varnosti.

Ne dovolite, da vas prehiti konkurenca. Raje jo prehitite vi!

Iskanje možnosti, kako se s spletno trgovino prebiti pred konkurenco, je lahko zelo zamudno in izredno drago. Sem ter tja pa se pokaže tudi enostavna in cenovno ugodna priložnost, ki precej doprinese k boljšim poslovnim rezultatom. Eno izmed teh nedvomno predstavljajo SSL certifikati.

Najbrž ste opazili tudi sami, da se vse več spletnih trgovin nahaja na varni https:// povezavi. Toda le malo je takšnih, ki koristijo vse prednosti SSL certifikata. Tudi uporaba razširjenih certifikatov je v Sloveniji še dokaj nizka, zaradi česar je investicija vanje še toliko bolj upravičena.

Naj vaša spletna trgovina ne bo zgolj povprečna! Odločite se za razširjeni SSL certifikat, ki danes velja za sinonim spletne varnosti. Ne pozabite tudi na umestitev pečata na dobro vidno mesto, saj boste z njim svoje potencialne kupce še dodatno prepričali v zaključek naročila.

Lastnikom spletnih strani priporočamo, da se odločijo za certifikat Sectigo EV SSL, ki je med vsemi razširjenimi certifikati najugodnejši. Glede namestitve naj vas ne skrbi. V kolikor vaša spletna trgovina gostuje pri nas, vam SSL certifikat na paket gostovanja namestimo brezplačno!

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.