Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Windows Live Mail 2012 (WLM 2012) je programska oprema, ki jo je Microsoft predstavil kot zamenjavo za Outlook Express. Gre za del paketa Windows Essentials, ki vključuje programe: Live Mail, Live Writer, Photo Gallery, Movie Maker in OneDrive. Vključeval je tudi Messenger, ki ga je kasneje zamenjal Skype. Na žalost paket ni bil posodobljen od leta 2012, ker se je Microsoft usmeril v razvoj drugih aplikacij.

Microsoft je že oktobra lani napovedal, da bo WLM 2012 prenehal delovati s koncem junija 2016, zato bo potrebno poiskati drugo programsko opremo za lokalni odjem elektronske pošte. Vse trenutne e-poštne aplikacije – Office 365, Hotmail, Live Mail, MSN Mail, Outlook bo zamenjala enotna aplikacija Outlook.com.

Težava nastane, ker WLM 2012 ne podpira novega aplikacijskega programskega vmesnika (API), ki je potreben za polno sinhornizacijo pri Outlook.com. Microsoft bi sicer lahko nadgradil WLM 2012, a se je raje odločil za drug e-poštni program.

Lahko WLM 2012 še vedno uporabljam?

WLM 2012 se torej poslavlja, ampak še vedno ga lahko uporabljate, če želite. Narediti morate nov račun za svoj obstoječi e-poštni naslov in izbrati možnost: ročno nastavi lastnosti strežnika (“Manually configure server settings”). Strežnik za dohodno pošto naj bo IMAP, z naslovom imap-mail.outlook.com in številko vrat (port) 933. Pri strežniku za odhodno pošto uporabite naslov smtp-mail.outlook.com in številko vrat 587.

Nastavitev strežnika
Ko boste prenesli svojo e-pošto z novimi nastavitvami, lahko z uporabo miške (povleci in spusti) e-pošto prenesete iz svojega starega Microsoftovega računa v novega.

Pozor, prenesete lahko samo e-pošto. Prenos kontaktov, koledarjev in ostalih podatkov ni mogoč. Starega računa zato ne brišite, saj boste sicer izgubili vse prej omenjene podatke.

Kaj svetuje Microsoft?

Priporočajo vam uporabo brezplačnega orodja Mail app ali Outlook, ki je del paketa Microsoft Office. Gre za plačljivo orodje, ki pa ga dosedanji uporabniki orodja WLM 2012 dobijo brezplačno za eno leto.

Najbolj očitna težava je v tem, da boste za uporabo Outlooka morali po enem letu plačati okoli 78 € na leto. Pravzaprav boste za to ceno dobili cel paket Office 365 Personal, ki vključuje vse Microsoft Office programe in še 1 TB brezplačnega prostora za shranjevanje v oblaku. Lahko pa zakupite samo Microsoft Office Outlook 2016 za enkraten znesek okoli 65 €.

Izbira je torej dokaj omejena. WLM 2012 lahko nadgradite na plačljivo verzijo ali spremenite v bolj osnovno, na Mail app, v nobenem primeru pa ne morate ostati na istem. Mail app ima še dodaten problem, saj deluje na Windows 8/8.1/10, ne deluje pa na Windows XP/Vista/7.

Prenos na novo programsko opremo

Če se boste odločili za Mail app ali Microsoft Office Outlook, boste morali uvoziti svoje podatke iz WLM 2012. WLM shranjuje posamezno e-pošto v datoteke .eml, ki jih lahko enostavno prenašate med programi ali računalniki.

Alternativne možnosti

Če vam možnosti prehoda na Mail app ali Outlook nista všeč, obstajajo tudi drugi odjemalci. Najbolj priporočljive alternative so: Thunderbird, Mailbird in eM Client. Prvi je brezplačen, odprtokoden program, druga dva pa ponujata brezplačno in plačljivo verzijo.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.