Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Orodje WP-CLI je na voljo že kar nekaj časa, vendar v zadnjem času postaja med WordPress uporabniki in programerji vse bolj priljubljeno. Najverjetneje ste za orodje že slišali, niste pa še zbrali časa oziroma poguma, da bi ga tudi uporabili.

V nadaljevanju vam bomo predstavili, kaj to orodje sploh je in kako ga lahko uporabite, da boste v krajšem času lahko naredili več in s tem povečali svojo produktivnost.

Orodje vam omogoča interakcijo in upravljanje z vašimi WordPress spletnimi stranmi preko ukazne vrstice. Na naših paketih gostovanj vam je na voljo SSH dostop s prednameščenim WP-CLI orodjem in vam ga torej ni potrebno ročno nameščati.

Uporaba WP-CLI

Skoraj vsa opravila, ki jih lahko uredite znotraj WordPress nadzorne plošče, lahko z orodjem izvedete kar preko ukazne vrstice. Pri tem ni potrebno odpirati brskalnika in pri vsakem opravilu čakati na osvežitev administracije spletne strani.

Nekaj osnovnih opravil, ki jih lahko uredite z uporabo WP-CLI ukazov:

  • namestitev nove WordPress spletne strani;
  • posodobitev WordPressa, grafične predloge in vtičnikov;
  • izpis vseh vtičnikov in statusa;
  • izdelava rezervnih kopij in restavriranje le-teh;
  • dodajanje in urejanje uporabniških profilov;
  • urejanje MySQL podatkovne baze (search & replace).

Celoten seznam WP-CLI ukazov najdete na povezavi: https://developer.wordpress.org/cli/commands/

Za izvajanje WP-CLI ukazov se morate najprej pomakniti v root mapo, kjer se nahaja vaša WordPress spletna stran. Po uspešni povezavi preko SSH ukazne vrstice se lahko med direktoriji pomikate z ukazom cd (npr. “cd ime-mape“). Ukaze lahko izvajate tudi iz poljubne mape, vendar morate v tem primeru dodati dodatni parameter –path=PATH, kjer pa je potrebno ročno vpisati pot do WordPress namestitve, kar je bolj zamudno.

Primeri uporabe WP-CLI ukazov

Čeprav je WP-CLI orodje že prednameščeno, pa morate pred uporabo ukazov poskrbeti za namestitev ustreznih paketov iz repozitorija.

Primer namestitve paketa iz repozitorija

1. Predpostavimo, da z uporabo WP-CLI želite preveriti delovanje svoje WordPress strani, zato uporabite naslednji ukaz:

wp profile stage --all --spotlight

2. Ker še niste namestili paketa, vam ukazna vrstica javi napako:

Error: 'profile' is not a registered wp command. See 'wp help'.

3. Zato za namestitev paketa, ki bo omogočal izvršitev ukaza, uporabite naslednji ukaz:

wp package install wp-cli/profile-command

Po končani namestitvi paketa lahko ponovno poskusite z ukazom iz 1. točke.

Preden vam prikažemo dodatne primere uporabe WP-CLI ukazov, si torej namestite pakete, ki jih boste potrebovali za njihovo izvrševanje.

Povezava do paketov: https://wp-cli.org/package-index/

UREJANJE UPORABNIKOV

Seznam vseh uporabnikov:

wp user list


Dodajanje novega uporabnika
:

wp user create UPORABNIŠKO_IME E_POŠTNI_NASLOV --role=VLOGA

V zgornjem ukazu namesto UPORABNIŠKO_IME vpišete uporabniško ime, ki ga želite dodeliti uporabniku. Namesto E_POŠTNI_NASLOV vpišete e-poštni naslov novega uporabnika. Poleg tega je potrebno uporabniku določiti še pravice oziroma vlogo na spletni strani. V kolikor želite dodati novega administratorja, lahko namesto VLOGA vpišete kar administrator.

Brisanje uporabnika:

wp user delete UPORABNIŠKO_IME

Namesto UPORABNIŠKO_IME lahko vpišete dejansko uporabniško ime ali ID uporabnika (preverite ga lahko s prvim ukazom “wp user list”).

Pri vseh ukazih so vam na voljo tudi dodatni parametri, ki jih lahko uporabite in na ta način prilagodite ukaz svojim potrebam (seznam ukazov). S klikom na posamezni ukaz se vam bo odprla nova stran, kjer imate navedene vse dodatne parametre. Alternativno lahko parametre preverite tudi tako, da v ukazno vrstico vpišete osnovni ukaz (npr. “wp db“) in se vam bo o tem ukazu izpisalo več informacij.

UREJANJE MYSQL PODATKOVNE BAZE

Izvoz MySQL podatkovne baze:

wp db export

Kot namiguje že samo ime ukaza, lahko z ukazom izvozite bazo v root direktorij svoje spletne strani. Izpisalo se vam bo tudi ime baze, ki je bila izvožena.

Uvoz MySQL podatkovne baze:

wp db import IME_BAZE

Namesto polja IME_BAZE vpišite ime datoteke, ki ste jo predhodno naložili v root direktorij WordPress strani. Imena uporabnika in gesla za dostop do baze ni potrebno vpisati, saj ukaz podatka pridobi iz wp-config.php datoteke.

“Search & Replace” podatkov v bazi:

wp search-replace 'http://www.vasadomena.si' 'https://www.vasadomena.si'

Kot prikazuje zgornji primer, lahko ukaz search-replace uporabite za zamenjavo vseh besed ali besednih zvez v MySQL podatkovni bazi. Zgornji primer je uporaben takrat, ko na paket gostovanja namestite SSL certifikat in je potrebno popraviti vse URL naslove s “http” na “https”.

Optimizacija MySQL podatkovne baze:

wp db optimize

Z ukazom poženete optimizacijo MySQL podatkovne baze. Načeloma z ukazom ne bi smeli (negativno) vplivati na delovanje svoje spletne strani, vendar svetujemo, da pred vsakim podobnim posegom izdelate rezervno kopijo z ukazom wp db export.

Pri izdelavi rezervne kopije MySQL podatkovne baze je zelo pomembno, da bazo po opravljenih delih tudi odstranite. V kolikor bazo v SQL obliki pustite naloženo na svojem paketu gostovanja, lahko pride v napačne roke. MySQL podatkovne baze vsebujejo vse podatke o vaši spletni strani, naročilih, strankah ipd.

Orodje WP CLI ni namenjeno le zgoraj navedenim opravilom, temveč lahko z njim naredimo še veliko več. Zgoraj našteti ukazi so namenjeni le osnovni predstavitvi orodja, seznam vseh ukazov na pa najdete na uradni WP-CLI strani.

Na spletu je na voljo tudi veliko dodatkov za orodje WP-CLI s pomočjo katerih lahko npr. poiščete vzroke za počasno delovanje strani, kreirate testno (dummy) vsebino in podobno.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.