Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Joost de Valk, glavni razvijalec priljubljenega WordPress vtičnika Yoast SEO, je na svojem blogu opozoril, da se mu je pri eni izmed večjih posodobitev vtičnika (verzija 7.0) pripetila napaka. Vse uporabnike njegovega vtičnika za optimizacijo spletne strani poziva, naj čim prej preverijo nastavitev, ki omogoča preusmeritev URL-jev priponk.

Omenjeno nastavitev najdete v WordPress administraciji pod:

  • SEO -> Search Appearance -> Media

Nastavitev mora biti nastavljena na “Yes“. S tem boste dosegli, da se bodo vse slike, ki jih imate dodane na svojo WordPress stran, preusmerjale same nase.

Yoast SEO - Search Appearance - Media

Zakaj je pomembno, da se priponke preusmerjajo same nase?

WordPress je sprogramiran tako, da se takrat, ko na spletno stran naložite novo sliko, ustvari tudi nova podstran, kjer je ta slika dostopna. Na takšni podstrani je običajno zelo malo vsebine, še pogosteje pa je sploh ni. To v SEO žargonu opišemo z angleškim izrazom “thin content“, kar pomeni, da je vsebina pomanjkljiva.

Če je na spletnem mestu podstrani s pomanjkljivo vsebino zelo malo, težave praktično ni, saj še vedno prevladujejo vsebinsko bogate podstrani. Drugače pa je, kadar je takšnih podstrani veliko. V tem primeru Google spletno stran lahko kaznuje z nižjimi uvrstitvami v svojem iskalniku. Ni pa nujno.

John Mueller, eden izmed vodilnih Googlovih strokovnjakov za spletno analitiko, je sporočil, da naj opisana težava v splošnem ne bi negativno vplivala na vidnost v spletnem iskalniku. Če se spletno mesto v iskalniku za razne iskalne poizvedbe pojavlja s povezami do slik, je po njegovem mnenju težava najverjetneje nekje drugje.

Ker je izjave Googla vedno treba jemati nekoliko zadržano, vam svetujemo, da čim prej preverite Yoast SEO nastavitev in poskrbite za ustrezno preusmerjanje slik in ostalih priponk.

Kako pohitriti proces odstranitve URL-jev priponk iz iskalnika?

Ker se Joost de Valk zaveda svoje napake, je razvil nov vtičnik (Yoast SEO: Search Index Purge), ki pomaga pri pohitritvi odstranjevanja URL-jev slik iz iskalnih rezultatov. Čeprav po spremembi nastavitve za preusmerjanje priponk na “Yes” na vaši strani ne bo več XML zemljevida z nanizanimi povezavami do priponk, lahko še vedno traja več mesecev, da Google povezave odstrani iz rezultatov iskanja.

Kaj naredi vtičnik Yoast SEO: Search Index Purge?

  1. Ustvari XML zemljevid z URL-ji priponk, za datume zadnjih sprememb pa so v zemljevidu zapisani datumi, ko je bil vtičnik aktiviran.
  2. Za vsako podstran s priponko vrne napako 410 (Gone), kar pomeni, da je podstran odstranjena.

Prva funkcija Googlovim pajkom za indeksacijo spletnega mesta sporoči, da je na podstraneh s priponkami prišlo do spremembe, zato pajki omenjene podstrani prej ali slej ponovno obiščejo. Druga funkcija pa pripomore k hitrejšemu izbrisu teh podstrani iz iskalnih rezultatov.

Ali ste Yoast SEO nastavitev za preusmeritev URL-jev priponk namenoma nastavili na “No“? Najbrž imate za to tehtne razloge. Morda se ukvarjate s fotografiranjem in so vam podstrani s slikami zelo pomembne. Če se na podstraneh poleg slik nahaja tudi dovolj vsebine, je izbira te nastavitve povsem na mestu.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.