SI - glavno mesto - Ljubljana, Slovenija Več o Sloveniji

Slovenija

Slovenija je evropska država z zemljepisno lego na skrajnem severu Sredozemlja in na skrajnem jugu Srednje Evrope. Slovenija meji na zahodu z Italijo, na severu z Avstrijo, na severovzhodu z Madžarsko in na vzhodu in jugu s Hrvaško.

Slovenija lokacija
Glavno mesto:
Ljubljana
Uradni jezik:
slovenščina
Denarna valuta:
EUR (€)
Omrežna številka:
+386
Število prebivalcev:
2,061,085
Površina:
20,273 km2
ISO koda:
SI
Več podatkov:
Povezava
Več o .si

Domene .SI so idealna izbira, če poslujete v Sloveniji oz. s svojimi spletnimi stranmi ciljate predvsem na obiskovalce iz Slovenije.

SI domena je vrhnja domena države Slovenije. Sam register in vrhnji DNS strežnik za .SI pa upravlja zavod Arnes.

Do leta 2008 so lahko domeno .SI registrirale zgolj pravne osebe, danes pa je na voljo tudi fizičnim osebam. Domena podpira šumnike in omogoča registracijo dvočrkovnih domen.

Registriranih je že več kot 131.000 domen s končnico .SI.

Najbolj priljubljena stran s končnico .SI je google.si.

POGOJI ZA REGISTRACIJO

Posebnih pogojev za registracijo .SI domen ni.

Registrira jih lahko vsaka pravna ali fizična oseba. Možnost zakupa domene .SI imajo po uvedbi sprememb tudi tuji državljani in pravni subjekti. Vsakdo ima lahko v lasti poljubno število spletnih naslovov s .SI domensko končnico, registracija le-te pa je možna za obdobje največ petih let.

REGISTER:
Register.si
POGOJI:
Vir 1, Vir 2, Vir 3
MIN. DOLŽINA:
1
MAX. DOLŽINA:
63
MAX. OBDOBJE:
10 let
IDN znaki:
podpira
WHOIS zaščita:
Ni mogoča
Obuditev domene:
/
Lokalna prisotnost:
Ni potrebno
EPP koda za prenos:
podpira
CENIK
STORITEV:
OBDOBJE V LETIH IN POPUST:
 • 1
 • 2 -4%
 • 3 -6%
 • 5 -10%
 • 10 -10%
CENA:
19,98 € 12,49 € NAROČI si DOMENO
Prenos brez podaljšanja je mogoč
Zakaj registrirati domene pri NEOSERV
Nadzorna plošča za domene
Brezplačna
e-pošta z domeno
Brezplačna
WHOIS zaščita
Instantna registracija
Brezplačno DNS gostovanje

Pogosta vprašanja

 • Kako bi mi registracija .SI domene lahko koristila?

  Domena .SI je odlična izbira za vse, ki želite postaviti spletno stran v slovenskem jeziku in z njo doseči domače uporabnike spleta. Njena glavna prednost pred drugimi domenskimi končnicami je v tem, da ji prebivalci Slovenije zaupajo, saj so je povsem vajeni.

  Domenska končnica .SI se odlično obnese tudi v spletnih iskalnikih (npr. v iskalniku Google).

 • Lahko domeno .SI registrira kdorkoli? Obstajajo kakšni posebni pogoji?

  Domeno .SI lahko registrirajo tako pravne kot fizične osebe, ne glede na to, iz katere države prihajajo. Za registracijo domene .SI torej ne veljajo posebni pogoji oziroma omejitve.

 • Kateri znaki so dovoljeni pri registraciji .SI domene?

  Seznam dovoljenih znakov preverite na spletni strani registrarja.

 • Katera organizacija je vrhovni registrar za slovenske domene?

  Vrhovni registrar za domeno .SI je Register.si, ki deluje v okviru organizacije Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (Arnes). Omenjeni vrhovni registrar s slovensko domeno upravlja od leta 1992.

 • Zakaj pri domeni .SI ni možna WHOIS zaščita?

  Velika večina nacionalnih domen ne podpira WHOIS zaščite, kar velja tudi za domeno .SI. Pravil glede možnosti zaščite podatkov lastnika domene ne postavljamo mi, temveč vrhovni registrarji posameznih domenskih končnic.

 • Za koliko let lahko registriram oziroma podaljšam .SI domeno?

  Domeno .SI lahko registrirate ali podaljšate za obdobje ob enega do petih let. Na registracijo domene za več let vam nudimo dodaten popust.

 • Kdaj je potrebno podaljšati domeno? Kaj se zgodi, če .SI domene ne podaljšam pravočasno?

  Domeno je potrebno podaljšati še pred njenim potekom. Po poteku domene bosta vaša spletna stran in e-pošta namreč prenehali delovati.

  Če svoje .SI domene ne boste podaljšali, bo ta po poteku za 30 dni prešla v stanje tako imenovane karantene. To je obdobje, ko domene ne more registrirati nihče, pravica do podaljšanja pa pripada le trenutnemu lastniku. Karantena je torej varnostni mehanizem, ki preprečuje možnost izgube domene (npr. zaradi daljšega dopusta, bolezni ali pozabljivosti).

  Vrhovni registrar je določil, da je obuditev .SI domene iz karantene brezplačna storitev. Tako boste morali, če se odločite domeno uporabljati še naprej, plačati le ceno za podaljšanje.

  Ko .SI domena po 30 dneh izgubi status karantene, postane prosta za registracijo. Takrat jo lahko registrira kdorkoli.

 • Lahko svojo .SI domeno prenesem k vam? Kakšen je postopek?

  Kot lastnik oziroma nosilec domene imate pravico do izbire registrarja, kar pomeni, da domeno lahko kadarkoli prenesete k drugemu registrarju.

  Če svojo .SI domeno želite prenesti k nam, pri obstoječem registrarju povprašajte za EPP kodo in nam jo sporočite. Brez posredovane EPP kode prenos domene ne bo mogoč.

 • Koliko časa traja prenos .SI domene?

  Ko bomo od vas prejeli EPP kodo, ki je za prenos .SI domene nujna, bo postopek opravljen takoj. Vaša domena bo pri nas v le nekaj minutah.

 • Kako spremenim nosilca .SI domene?

  Če imate domeno .SI registrirano pri NEOSERV, nosilca domene zamenjate v naročniškem centru Moj Neoserv. Za uspešno menjavo nosilca je potrebna dodatna verifikacija. Znotraj centra Moj Neoserv, v rubriki Vaše domene / gostovanje najprej izberite domeno, kateri želite spremeniti nosilca. V rubriki WHOIS (nosilec domene) preberite Navodila za zamenjavo nosilca .SI domene.