Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NAVODILA ZA UPORABO

Navodila so kratka in vsebujejo slike in video posnetke. Torej prijazne - kot NEOSERV :-)

Iskanje po podpori

Ker se programski jezik PHP še vedno razvija, so na voljo vedno nove PHP različice. Prednost novejših različic je predvsem v hitrosti, saj se zaradi optimizacije kode ukazi izvršujejo hitreje, s tem pa hitreje delujejo tudi spletne strani. Eden izmed najpreprostejših ukrepov za pohitritev delovanja spletne strani je torej nastavitev najnovejše PHP različice.

To lahko zelo enostavno naredite v nadzorni plošči cPanel. Več o tem si lahko preberete v članku »Kako aktiviram želeno PHP različico?«. Če boste sledili opisanemu postopku, boste izbrano PHP verzijo nastavili svojemu celotnemu paketu gostovanja.

Kaj pa, če bi želeli za eno spletno stran uporabljati novejšo PHP verzijo, za drugo pa nekoliko starejšo? Tudi to je mogoče. Pravzaprav lahko vsakemu direktoriju nastavite poljubno PHP verzijo.

Zakaj bi uporabljali različne PHP verzije?

Lahko se zgodi, da določena skripta ni kompatibilna s posamezno PHP različico. Primer npr. predstavlja zastarela WordPress grafična predloga, ki ne deluje na PHP 8.3, medtem ko deluje na PHP 7.2 ali starejši različici. Tudi pri zastarelih verzijah spletnih trgovin (npr. Magento 1.6) se lahko pojavijo podobne nevšečnosti.

Če ste se znašli v opisani situaciji, pri nas pa gostujete več spletnih strani, lahko težavo rešite tako, da vsaki spletni strani določite svojo PHP verzijo. Stranem, ki podpirajo najnovejšo PHP različico, nastavite to, »problematičnim« pa tisto, kjer bo skripta delovala brez napak.

Kako izbranemu direktoriju nastaviti želeno PHP verzijo?

1. Prijavite se v nadzorno ploščo cPanel svojega paketa gostovanja.

2. V razdelku FILES kliknite na File Manager (slo. Upravitelj datotek).

3. Prepričajte se, da imate v Upravitelju datotek vključen prikaz skritih datotek. To naredite tako, da v desnem zgornjem kotu kliknete na gumb Settings in obkljukate polje pri možnosti »Show Hidden Files (dotfiles)«. S klikom na gumb Save shranite spremembe.

Prikaz skritih datotek

4. Odprite direktorij, kateremu želite določiti želeno PHP različico.

5. Preverite, ali v izbranem direktoriju obstaja skrita datoteka .htaccess. Če ne obstaja, jo ustvarite. To naredite tako, da v levem zgornjem kotu kliknete na gumb »+ File«, datoteko poimenujete .htaccess in kliknete gumb »Create New File«. Bodite pozorni, da ste v ime datoteke vključili tudi začetno piko!

6. Z desnim miškinim gumbom kliknite na datoteko .htaccess in izberite »Edit«.

7. Na začetek vsebine datoteke dodajte naslednjo kodo:

<FilesMatch "\.(php|phtml)$">
SetHandler application/x-httpd-alt-php70___lsphp
</FilesMatch>

V drugi vrstici kode je zapisana PHP različica, ki jo želite nastaviti direktoriju. V prikazanem primeru smo izbrali verzijo 7.0, če pa bi npr. želeli uporabiti verzijo 8.1, bi morali v .htaccess dodati naslednji ukaz:

<FilesMatch "\.(php|phtml)$">
SetHandler application/x-httpd-alt-php81___lsphp
</FilesMatch>

8. S klikom na gumb »Save Changes« v desnem zgornjem kotu shranite spremembe.

Kako preveriti, ali je bila PHP verzija zares spremenjena?

1. V direktoriju, kateremu ste z zgoraj opisanim postopkom zamenjali PHP verzijo, ustvarite novo datoteko (klik na »+ File« levo zgoraj). Datoteko poimenujte phpinfo.php.

2. Uredite novo datoteko (desni klik nanjo in »Edit«), vanjo dodajte spodnji ukaz in shranite spremembo.

<?php phpinfo(); ?>

3. V brskalniku odprite datoteko, ki ste jo ravno ustvarili. Če ste jo npr. ustvarili v krovni mapi domene »moja-domena.com«, v brskalniku odprite stran: www.moja-domena.com/phpinfo.php

PHP verzija

4. Kot je prikazano na zgornji sliki, se vam bodo prikazale podrobnosti PHP verzije, ki jo uporabljate za ta direktorij oziroma za to spletno stran.

Če za spletno stran, za katero ste spremenili PHP različico, potrebujete dodatne PHP razširitve (ang. Extensions) ali želite spremeniti nastavitve (ang. Options), to uredite tako:

1. V nadzorni plošči cPanel poiščite razdelek Software in kliknite na Select PHP Version.

2. Na seznamu PHP verzij (Current PHP version) izberite PHP verzijo, ki ji želite spremeniti razširitve ali nastavitve.

3. Ko je PHP verzija izbrana, obkljukajte želene razširitve oz. nastavite poljubne nastavitve (vsaka sprememba se takoj shrani samodejno).

Pomembno: po izbiri želenih razširitev ali spremembi nastavitev ne kliknite na gumb Apply, saj bi s tem spremenili PHP verzijo celotnemu paketu gostovanja.

Za vsa dodatna vprašanja smo vam vedno na voljo tudi preko telefona ali e-pošte.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.