KAJ JE PODATKOVNA BAZA?

Podatkovna baza ali tudi podatkovna zbirka je zbirka podatkov oziroma dokumentov, kateri so zapisani v posameznih tabelah podatkovne zbirke. Zbirke se lahko medsebojno kličejo, razvrščajo, iščejo in urejajo podatke, ter služijo kot osnova za sprejemanje odločitev in izvajanje akcij in zahtev.

Vsaki podatkovni bazi je dodan tudi uporabnik, kateri je zaščiten z geslom. S tem podatkovno bazo zaščitite in tako preprečite nepooblaščene dostope.

S podatkovnimi bazami lahko upravljamo na več načinov, na našem gostovanju na primer preko phpMyAdmin vmesnika, katerega boste našli v nadzorni plošči gostovanja – cPanel. Seveda lahko do podatkovnih baz na strežniku dostopate tudi preko drugih (namiznih) programov, več o tem pa bomo zapisali malo nižje.

KAKO SE PODATKOVNE BAZE UPORABLJAJO V PRAKSI?

Vzemimo primer, da na vaši spletni strani uporabljate prijavo v sistem za urejanje vaše spletne strani, do katerega vmesnika imate dostop le vi kot upravitelj (administrator). Običajno se ti podatki vpišejo ravno v podatkovno bazo, v katero sta vpisana vaše uporabniško ime in šifrirano geslo, s katerima se avtenticirate pri prijavi.

Podatkovne zbirke na primer uporabljajo tudi vse skripte, kot so Joomla, WordPress, OpenCart, Magento, phpBB in ostale. Pri takšnih skriptah / spletnih straneh namreč namestite vzorčno spletno stran, katero nato po potrebi po svoje urejate preko administracijske skripte. V podatkovno bazo oziroma posamezno tabelo se v tem primeru na primer vpišejo prijavni podatki za dostop do administracije, prijavni podatki registriranih uporabnikov na vaši strani, vsebina vaša spletne strani, nastavitve in podobno.

KAKO USTVARIM PODATKOVNO BAZO?

Če boste spletno stran izdelali v Joomli, WordPressu, OpenCartu ali podobni skripti in boste to namestili preko vmesnika Softaculous, boste zbirko ustvarili že ob sami namestitvi skripte in vam takšnih podatkovnih baz ni potrebno predhodno ročno ustvarjati. Pri Neo-Serv smo pripravili tudi 2 podrobnejša vodiča za namestitev skripte WordPress in Joomla. Namestitev je podobna za vse skripte, našli pa jih boste v vmesniku Softaculous.

Če boste podatkovno bazo ustvarili ročno, pa jo lahko ustvarite v nadzorni plošči cPanel –> MySQL® Database Wizard, z njmi pa lahko kasneje upravljate tudi v kategoriji MySQL Databases.

cPanel - Podatkovne baze MySQL

 

1. koraku določite ime podatkovne baze.

cPanel - Ustvari podatkovno bazo

 

2. koraku bazi določite uporabnika in geslo.

cPanel - Ustvari MySQL uporabnika

 

3. koraku uporabniku določite še pravice (v 99 % določite vse pravice – All Privileges) in potrdite vnos.

cPanel - Poveži MySQL zbirko in uporabnika

 

Čestitamo, podatkovno zbirko ste uspešno ustvarili!

cPanel - Podatkovna zbirka MySQL uspešno ustvarjena

 

KAKO POVEŽEM PODATKOVNO BAZO Z MOJO SPLETNO STRANJO?

Odvisno. V kolikor ste podatkovno zbirko ustvarili avtomatsko (preko vmesnika Softaculous), so se nastavitve in povezave že ustrezno vpisale v konfiguracijske datoteke skripte.

Če ste zbirko ustvarili ročno, pa je povezava odvisna od tega, zakaj in kako jo boste uporabljali. Običajno se te sicer zapišejo v kakšno konfiguracisjko datoteko, kot je na primer config.php, configuration.php, db.php in podobno, več o tem pa boste največ vedeli sami, oziroma vaš programer, informacije pa boste našli tudi na spletu.

KAKO DOSTOPAM DO VSEBINE MOJE PODATKOVNE ZBIRKE?

Do podatkovne baze lahko dostopate na več načinov, in sicer direktno preko strežnika oziroma vašega paketa gostovanja, ali drugih namiznih programov, katere lahko namestite na vaš računalnik. Svetujemo, da podatkovne baze dodatno urejate le napredni uporabniki, v kolikor je to res potrebno.

DOSTOP PREKO PAKETA GOSTOVANJA

Direktno preko strežnika lahko uporabniki dostopate preko phpMyAdmin vmesnika, ki ga boste našli v nadzorni plošči cPanel.

DOSTOP PREKO OSTALIH (ZUNANJIH) PROGRAMOV

S podatkovnimi bazami lahko upravljate preko različnih programov, na spletu jih boste našli ogromno. Nekateri izmed najbolj popularnih programov pa so MySQL Workbench (brezplačen), HeidiSQL (brezplačen), SQLyog (plačljiv).

Pred prvo (oddaljeno) povezavo s podatkovno zbirko morate v nadzorni plošči cPanel v kategoriji Remote MySQL najprej dodati vaš IP naslov, s katerega boste do zbirke dostopali. To je varnostni mehanizem cPanel sistema, s katerim dodatno zaščitite dostop do vaših pomembnih podatkov. Če boste do zbirke dostopali iz večih lokacij (IP naslovov), morate v nadzorno ploščo vpisati vse IP naslove! Uporabniki dinamičnih IP-jev tukaj lahko hitro naletite na težavo, saj se IP naslov dnevno spreminja in morate novi IP naslov ponovno vpisati. V kolikor boste do podatkovne baze dostopali le poredko, to ne predstavlja takšnega problema, če boste dostopali bolj pogosto, pa lahko zadevo enostavno rešite tudi tako, da v vnosno polje, kjer vpisujete dovoljene IP-je, vpišete naslednji niz znakov (brez navednic) “%.%.%.%“. S takšnim vpisom boste dostop omogočili vsem IP-jem, kar je sicer manj varno, kot če dostop omogočite le za določene IP-je, vendar so vaši podatki še vedno varni, saj morate za uspešen dostop do podatkovnih baz vpisati tudi geslo uporabnika, katerega ste predhodno določili.

Če boste imeli še kakšno dodatno vprašanje ali potrebovali pomoč, pa nas le kontaktirajte!