Košarica (0)
 • Vaša košarica je trenutno prazna

NAVODILA ZA UPORABO

Navodila so kratka in vsebujejo slike in video posnetke. Torej prijazne - kot NEOSERV :-)

Iskanje po podpori

Nekatere spletne strani za svoje delovanje uporabljajo podatkovne baze. Te so lahko različnih tipov, najpogosteje pa so pri spletnih straneh v uporabi podatkovne baze MySQL. V podatkovne baze se zapisujejo različni podatki, običajno pa se tja zapiše vsebina spletne strani, podatki o njenih uporabnikih, razne nastavitve itd.

Podatkovne baze uporabljajo praktično vse platforme za izdelavo spletnih strani, na primer WordPress, Joomla, Drupal, Opencart, PrestaShop, Magento itd.

Kazalo

Kako ustvarim podatkovno bazo?

Podatkovno bazo ustvarite v nadzorni plošči cPanel -> razdelek Databases -> ikona MySQL® Database Wizard. Prav tako jo lahko ustvarite na povezavi MySQL Databases, kjer lahko kasneje tudi upravljate z že ustvarjenimi podatkovnimi bazami.

cPanel - MySql čarovnik za podatkovne baze

1. koraku določite ime podatkovne baze.

cPanel - Ustvarjanje podatkovne baze - 1. korak

2. koraku bazi določite uporabnika in geslo.

cPanel - Ustvarjanje podatkovne baze - 2. korak

3. koraku uporabniku določite še pravice (v 99 % določite vse pravice – All Privileges) in potrdite vnos.

cPanel - Ustvarjanje podatkovne baze - 3. korak

Čestitamo, podatkovno zbirko ste uspešno ustvarili!

cPanel - Ustvarjanje podatkovne baze - 4. korak

Kako uvozim obstoječo podatkovno bazo?

V kolikor že imate obstoječo podatkovno bazo, jo je potrebno sedaj še uvoziti na paket gostovanja. To lahko uredite v cPanelu –> razdelek Databases –> ikona phpMyAdmin.

cPanel - phpMyAdmin

Na levi strani poiščite podatkovno bazo, ki ste jo ustvarili, ter vanjo uvozite obstoječo bazo s klikom na gumb Uvozi (ang. Import).

phpMyAdmin - Uvažanje podatkovne baze

Kako povežem podatkovno bazo s spletno stranjo?

To je odvisno od sistema, ki ga vaša spletna stran uporablja. Za povezavo spletne strani s podatkovno bazo je potrebno vpisati ime podatkovne baze, uporabniško ime ter geslo za dostop do podatkovne baze.

Več o tem, kje lahko te podatke preverite, preberite tukaj.

Kako dostopam do vsebine podatkovne zbirke?

Do podatkovne baze lahko dostopate na več načinov in sicer neposredno prek strežnika oziroma svojega paketa gostovanja ali drugih namiznih programov, ki jih lahko namestite na svoj računalnik. Svetujemo vam, da podatkovne baze dodatno urejate le napredni uporabniki, v kolikor je to res potrebno.

Dostop prek paketa gostovanja

Neposredno prek strežnika lahko uporabniki dostopate prek phpMyAdmin vmesnika, ki ga boste našli v nadzorni plošči cPanel (v razdelku Databases).

cPanel - phpMyAdmin

Dostop prek ostalih (zunanjih) programov

S podatkovnimi bazami lahko upravljate tudi prek različnih programov. Na spletu jih boste našli precej, nekateri izmed najbolj popularnih programov pa so:

Pred prvo (oddaljeno) povezavo s podatkovno zbirko morate v nadzorni plošči cPanel v kategoriji Remote MySQL najprej dodati svoj IP naslov, s katerega boste do zbirke dostopali.

cPanel - Remote MySQL

cPanel - Remote MySQL - Dodajanje IP naslova

To je varnostni mehanizem cPanel sistema, s katerim dodatno zaščitite dostop do pomembnih podatkov. Če boste do zbirke dostopali z več lokacij (IP naslovov), morate v nadzorno ploščo vpisati vse IP naslove. Uporabniki dinamičnih IP-jev tukaj lahko hitro naletite na težavo, saj se IP naslov dnevno spreminja in morate novi IP naslov ponovno vpisati.

V kolikor boste do podatkovne baze dostopali le poredko, to ne predstavlja večje težave, če boste dostopali pogosteje, pa lahko zadevo enostavno rešite tudi tako, da v vnosno polje, kjer vpisujete dovoljene IP-je, vpišete: %.%.%.%

S tem vpisom boste dostop omogočili vsem IP-jem, kar je sicer manj varno, kot če dostop omogočite le za določene IP-je, vendar so vaši podatki še vedno varni, saj morate za uspešen dostop do podatkovnih baz vpisati tudi geslo uporabnika, ki ste ga določili predhodno.

Primer dostopa do podatkovne baze: HeidiSQL

Za oddaljen dostop do podatkovne baze priporočamo uporabo brezplačnega program HeidiSQL.

1. Z uradne spletne strani si prenesite namestitveno datoteko. HeidiSQL si namestite na računalnik in nato odprite program.

2. Odprl se vam bo Session manager, v katerem levo spodaj kliknite na Nova.

HeidiSQL - Nova seja

3. S tem boste ustvarili novo sejo za povezavo s podatkovno bazo MySQL. Na levi strani sejo poljubno poimenujte, nato pa na desni strani ustrezno uredite nastavitve:

 • Tip omrežja: MySQL (TCP/IP)
 • Library: libmariadb.dll
 • Gostitelj / IP: vasadomena.si (vpišete lahko tudi IP strežnika)
 • Uporabnik: vpišite uporabniško ime, ki ste ga nastavili ob kreiranju uporabnika za dostop do podatkovne baze (npr. za WordPress podatek pridobite v datoteki wp-config.php). Uporabite lahko tudi uporabniško ime za dostop do nadzorne plošče cPanel.
 • Geslo: vpišite geslo za dostop do podatkovne baze (npr. za WordPress podatek pridobite v datoteki wp-config.php). Uporabite lahko tudi geslo za dostop do nadzorne plošče cPanel.
 • Vrata: 3306
 • Baze: Ločeno z dvopičjem
 • Komentar: to okno lahko pustite prazno.

HeidiSQL - podatki za povezavo z MySQL

4. Preostane vam le še klik na Odpri, da se povežete s podatkovno bazo svoje spletne strani.

HeidiSQL - povezava s podatkovno bazo

Zdaj lahko pregledujete in urejate podatkovne baze na svojem paketu gostovanja.

Če boste za povezavo uporabili uporabniško ime in geslo za dostop do nadzorne plošče cPanel, boste lahko urejali vse podatkovne baze na svojem paketu gostovanja. V kolikor pa boste uporabili uporabniško ime in geslo od določene podatkovne baze, se boste povezali le z dotično podatkovno bazo.

Kako preverim delovanje povezave prek konzole?

Delovanje povezave s podatkovno bazo MySQL lahko preverite tudi prek konzole. V nadaljevanju si oglejte, kako to preveriti z uporabo PuTTY.

1. Najprej se prepričajte, da imate vključeno možnost SSH povezave za dostop do paketa gostovanja. Preverite navodila za povezavo na paket gostovanja s SSH.

2. Z uradne spletne strani prenesite program PuTTY in si ga namestite na računalnik.

3. Zaženite program, pod Session -> Host Name (or IP address) vpišite IP naslov strežnika, za vrata (ang. Port) pa določite 5050. S klikom na Odpri vpozstavite SSH povezavo.

PuTTY - SSH povezava

4. Odpre se vam konzola, v katero najprej vpišite uporabniško ime, s katerim dostopate do nadzorne plošče cPanel. Nato vpišite še geslo za dostop do cPanela.

5. Vpišite spodnji ukaz za povezavo s podatkovno bazo MySQL, pri čemer ustrezno spremenite podatke, ki so v ukazu zapisani z velikimi tiskanimi črkami:

 • HOST – vpišite IP strežnika (podatek najdete v nadzorni plošči cPanel)
 • PORT_NUMBER – uporabite vrata 3306
 • USERNAME – uporabniško ime za dostop do podatkovne baze
 • DATABASE – ime podatkovne baze

mysql -h HOST -P PORT_NUMBER -u USERNAME -p DATABASE

Primer za SSH povezavo:

mysql -h 195.206.228.46 -P 3306 -u uporabnik123 -p moja_wp_baza

PuTTY - povezava s podatkovno bazo

6. Po vpisu ukaza za povezavo z MySQL boste v konzolo morali vnesti še geslo za dostop do podatkovne baze.

PuTTY - SSH povezava uspešna

Kot prikazano na zgornji sliki, bi morala biti povezava zdaj uspešno vzpostavljena!

Za dodatno pomoč nas lahko pokličete na 059 335 000 ali nam pišete na info@neoserv.si.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.