Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NAVODILA ZA UPORABO

Navodila so kratka in vsebujejo slike in video posnetke. Torej prijazne - kot NEOSERV :-)

Iskanje po podpori

Kaj je podatkovna baza?

Nekatere spletne strani za svoje delovanje uporabljajo podatkovne baze. Te so lahko različnih tipov, najpogostejše v uporabi pri spletnih straneh pa so podatkovne baze MySQL.

V podatkovne baze se lahko zapisujejo različne stvari, običajno pa se tja zapiše vsebina spletne strani, podatki o njenih uporabnikih, različne nastavitve itd.

Podatkovne baze uporabljajo praktično vse platforme za izdelavo spletnih strani, na primer WordPress, Joomla, Drupal, Opencart, PrestaShop, Magento itd.

Kako ustvarim podatkovno bazo?

Podatkovno bazo ustvarite v nadzorni plošči cPanel -> razdelek Databases -> ikona MySQL® Database Wizard. Prav tako jo lahko ustvarite na povezavi MySQL Databases, kjer lahko kasneje tudi upravljate z že ustvarjenimi podatkovnimi bazami.

cPanel - MySql čarovnik za podatkovne baze

1. koraku določite ime podatkovne baze.

cPanel - Ustvarjanje podatkovne baze - 1. korak

2. koraku bazi določite uporabnika in geslo.

cPanel - Ustvarjanje podatkovne baze - 2. korak

3. koraku uporabniku določite še pravice (v 99 % določite vse pravice – All Privileges) in potrdite vnos.

cPanel - Ustvarjanje podatkovne baze - 3. korak

Čestitamo, podatkovno zbirko ste uspešno ustvarili!

cPanel - Ustvarjanje podatkovne baze - 4. korak

Kako uvozim obstoječo podatkovno bazo?

V kolikor že imate obstoječo podatkovno bazo, jo je potrebno sedaj še uvoziti na paket gostovanja. To lahko uredite v cPanelu –> razdelek Databases –> ikona phpMyAdmin.

cPanel - phpMyAdmin

Na levi strani poiščite podatkovno bazo, ki ste jo ustvarili, ter vanjo uvozite obstoječo bazo s klikom na gumb Uvozi (ang. Import).

phpMyAdmin - Uvažanje podatkovne baze

Kako povežem podatkovno bazo s svojo spletno stranjo?

To je odvisno od sistema, ki ga vaša spletna stran uporablja. Za povezavo spletne strani s podatkovno bazo je potrebno vpisati ime podatkovne baze, uporabniško ime ter geslo za dostop do podatkovne baze.

V kolikor gre za po meri izdelano spletno stran, se za podatek, kje se nahaja vaša konfiguracijska datoteka, obrnite na izdelovalca spletne strani.

Če pa gre za katerega od znanih CMS sistemov, lahko na spletu preverite, kam oziroma v katero datoteko je potrebno vpisati podatke za povezavo z MySQL bazo. Za najpogostejše sisteme smo to zapisali že tukaj:

  • WordPress: datoteka “wp-config.php”,
  • Joomla: datoteka “configuration.php”,
  • Drupal: datoteka “settings.php”,
  • PrestaShop: datoteki “settings.inc” in “config/settings.inc”,
  • OpenCart: datoteki “config.php” in “admin/config.php”,
  • Magento: datoteka “app/etc/local.xml”.

Kako dostopam do vsebine podatkovne zbirke?

Do podatkovne baze lahko dostopate na več načinov in sicer neposredno prek strežnika oziroma svojega paketa gostovanja ali drugih namiznih programov, ki jih lahko namestite na svoj računalnik. Svetujemo vam, da podatkovne baze dodatno urejate le napredni uporabniki, v kolikor je to res potrebno.

Dostop prek paketa gostovanja

Neposredno prek strežnika lahko uporabniki dostopate prek phpMyAdmin vmesnika, ki ga boste našli v nadzorni plošči cPanel.

Dostop prek ostalih (zunanjih) programov

S podatkovnimi bazami lahko upravljate prek različnih programov, na spletu jih boste našli ogromno. Nekateri izmed najbolj popularnih programov so MySQL Workbench (brezplačen), HeidiSQL (brezplačen) in SQLyog (plačljiv).

Pred prvo (oddaljeno) povezavo s podatkovno zbirko morate v nadzorni plošči cPanel v kategoriji Remote MySQL najprej dodati svoj IP naslov, s katerega boste do zbirke dostopali. To je varnostni mehanizem cPanel sistema, s katerim dodatno zaščitite dostop do pomembnih podatkov. Če boste do zbirke dostopali z več lokacij (IP naslovov), morate v nadzorno ploščo vpisati vse IP naslove. Uporabniki dinamičnih IP-jev tukaj lahko hitro naletite na težavo, saj se IP naslov dnevno spreminja in morate novi IP naslov ponovno vpisati.

V kolikor boste do podatkovne baze dostopali le poredko, to ne predstavlja večje težave, če boste dostopali pogosteje, pa lahko zadevo enostavno rešite tudi tako, da v vnosno polje, kjer vpisujete dovoljene IP-je, vpišete naslednji niz znakov (brez navednic) “%.%.%.%“. S takšnim vpisom boste dostop omogočili vsem IP-jem, kar je sicer manj varno, kot če dostop omogočite le za določene IP-je, vendar so vaši podatki še vedno varni, saj morate za uspešen dostop do podatkovnih baz vpisati tudi geslo uporabnika, ki ste ga predhodno določili.

Če boste imeli še kakšno dodatno vprašanje ali potrebovali pomoč, pa nas le kontaktirajte!

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.