Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NAVODILA ZA UPORABO

Navodila so kratka in vsebujejo slike in video posnetke. Torej prijazne - kot NEOSERV :-)

Iskanje po podpori

*OPOMBA: Videz ikon nadzorne plošče cPanel se glede na izbrano temo lahko razlikuje od ikon v tem članku.

V kolikor uporabljate VPS in imate nameščen CentOS 7 ali Ubuntu, ter na njem uporabljate cPanel, si lahko pri spremembi PHP različice in nastavitev pomagate s spodnjimi navodili.

V svojem paketu gostovanja lahko sami določite željeno PHP različico za vsako domeno ali poddomeno posebej, prav tako pa lahko spreminjate tudi ostale PHP nastavitve.

  1. Kako spremenim PHP različico za posamično domeno ali poddomeno?
  2. Kako spremenim PHP nastavitve?
  3. Kako preverim izbrano PHP različico in nastavitve?

1. Kako spremenim PHP različico?

To lahko uredite v nadzorni plošči cPanel -> razdelek Software -> ikona MultiPHP Manager.

cPanel - MultiPHP ManagerNa seznamu obkljukajte domeno ali poddomeno, ki ji želite spremeniti PHP različico, ter v spustnem meniju (desno zgoraj) izberite željeno različico. Nato kliknite še gumb Apply, da se spremembe uveljavijo.

Trenutno izbrana PHP različica za posamično domeno oziroma poddomeno je sicer razvidna na seznamu.

cPanel - MultiPHPManager - sprememba PHP različice

Če ste spreminjali dodatne PHP nastavitve, spremembe veljajo le za različico PHP, za katero so bile urejene. V primeru spremembe PHP različice je tako spremembe potrebno vnesti ponovno.

Katere spremembe so vnesene za aktualno izbrano različico, lahko preverite v različnih datotekah (na primer v datotekah php.ini in .htaccess), ki se nahajajo v mapi, kamor je domena usmerjena (v primeru nosilne domene paketa gostovanja je le-ta usmerjena v mapo public_html). Če teh datotek ne vidite, vklopite še prikaz skritih datotek in map.

Do datotek lahko najenostavneje dostopate preko cPanela -> razdelek Files -> ikona File Manager.

cPanel - File Manager - datotekePrimer datoteke php.ini si lahko ogledate spodaj. Izbrana PHP različica je zapisana v vrstici session.save.path, kjer je na koncu navedena izbrana različica (php74), torej v tem primeru PHP 7.4.

PHP nastavitve v datoteki php.ini

Svetujemo vam, da sprememb ne urejate v teh datotekah, saj lahko sicer pride do težav pri delovanju. Za urejanje dodatnih PHP nastavitev sledite spodaj zapisanemu postopku, kjer bodo vrednosti v datoteke nato samodejno dodane s strani cPanela.

2. Kako spremenim PHP nastavitve?

PHP nastavitve lahko prav tako urejate za posamično domeno ali poddomeno, in sicer v cPanelu -> razdelek Software -> ikona MultiPHP INI Editor.

cPanel - MultiPHP INI Editor

a) Sprememba PHP nastavitev v urejevalniku

PHP nastavitve za posamično domeno ali poddomeno lahko enostavno spremenite v urejevalniku (pod zavihkom Basic Mode, ki je že privzeto izbran). Na spodnjem seznamu izberite željeno domeno ali poddomeno, da se vam prikažejo možnosti za spremembo PHP nastavitev.

cPanel MultiPHP INI Editor - Basic Mode - izberite domenoNato na seznamu spremenite željene nastavitve in nato spodaj kliknite na gumb Apply, da se spremembe uveljavijo.

cPanel - MultiPHP INI Editor - Basic Mode - sprememba nastavitev

b) Ročna sprememba PHP nastavitev

PHP nastavitve za posamično domeno ali poddomeno lahko spremenite tudi ročno pod zavihkom Editor Mode. Na spodnjem seznamu izberite željeno domeno ali poddomeno, da se vam prikaže urejevalnik, kjer lahko spremenite PHP nastavitve.

cPanel - MultiPHP INI Editor - Edit Mode - izbira domene Željene PHP nastavitve lahko nato uredite v urejevalniku, ki se vam prikaže. Nato kliknite še gumb Save, da se spremembe uveljavijo.

cPanel - MultiPHP INI Editor - Editor Mode - sprememba nastavitev

3. Kako preverim izbrano PHP različico in nastavitve?

Katera PHP različica je izbrana in kakšne so aktualne PHP nastavitve, lahko preverite v urejevalniku, kjer ste spremembe urejali.

Vse PHP nastavitve pa lahko preverite tudi tako, da v mapi, kamor je domena usmerjena, ustvarite .PHP datoteko s poljubnim imenom (na primer test.php) ter vanjo zapišete funkcijo:

<?php phpinfo(); ?>

PHP ukaz - phpinfoDatoteko, ki ste jo ustvarili, si lahko ogledate v brskalniku (v URL vpišite pot do te datoteke, na primer https://vasadomena.si/test.php), kjer lahko preverite izbrano PHP različico in ostale PHP nastavitve.

phpinfo - izbrana PHP različicaphpinfo - PHP nastavitve

Za vsa dodatna vprašanja smo vam vedno na voljo tudi preko telefona ali e-pošte.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.