Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NAVODILA ZA UPORABO

Navodila so kratka in vsebujejo slike in video posnetke. Torej prijazne - kot NEOSERV :-)

Iskanje po podpori

FTP – File Transfer Protocol nam, kot že ime samo pove, omogoča nalaganje datotek na strežnik, oziroma prenašanje datotek s strežnika. Vsak paket gostovanja ima dva posebna FTP računa, ki se ustvarita avtomatično ob kreiranju paketa, ter dodatne FTP račune, ki se avtomatično ustvarijo, ko na paket gostovanja dodamo domeno kot Dodano domeno (Addon domain). Sicer lahko dodatne FTP račune ustvarimo tudi sami po svojih željah.


Kako lahko dostopam do nastavitev za FTP račune

Do FTP računov lahko dostopate preko vaše nadzorne plošče cPanel -> razdelek Files -> ikona FTP Accounts.

cPanel - FTP računi


Posebni FTP računi (Special FTP Accounts)

To sta dva FTP računa, ki se kreirata za vsak paket gostovanja. Teh računov ni mogoče izbrisati ali dodajati novih:

  • prvi FTP račun, ki ima vstopne podatke (uporabniško ime in geslo) enako kot so vstopni podatki za dostop do nadzorne plošče cPanel, vam omogoča dostop do vašega celotnega paketa gostovanja (torej do glavne domene in vseh poddomen),
  • drugi FTP račun, ki ima uporabniško ime enako, kot je uporabniško ime za dostop do vaše nadzorne plošče cPanel z dodano zapono “_logs”, in enako geslo kot je geslo za dostop do vaše nadzorne plošče cPanel, pa vam omogoča pregled IP naslovov, ki so dostopali do vaših spletnih strani, vezanih na ta paket gostovanja. Zapisi se dnevno osvežujejo (na voljo so podatki le za en dan).

cPanel - posebni FTP računi


Dodatni FTP računi (FTP Accounts)

V spodnjem razdelku FTP Accounts (FTP računi) lahko preverite, kateri FTP računi so že ustvarjeni na vašem paketu gostovanja.

Dodatni FTP računi se ustvarijo avtomatično, ko na paket gostovanja dodamo domeno kot Dodano domeno (Addon domain), lahko pa jih ustvarimo in specificiramo tudi sami. Ti FTP računi so omejeni na posamezno mapo gostovanja – mapa se lahko določi samodejno (ko na paket gostovanja dodamo domeno kot Dodano domeno), lahko pa jo specificiramo ročno. V stolpcu Path lahko preverite, do katere mape lahko dostopate z določenim FTP računom. Če se pot ne vidi v celoti, lahko kliknete na tri pikice, ki se pojavijo v poti do mape (), in pokazala se vam bo celotna pot do mape, povezane s tem FTP računom.

cPanel - seznam FTP računov


Ustvarite nov FTP račun (Add FTP Account)

V razdelku Add FTP Account (dodaj FTP račun) lahkpo po želji kreirate dodatne FTP račune, ki jim lahko določite poljubno uporabniško ime, geslo, mapo in velikost mape. Pri tem se izogibajte uporabi šumnikov, posebnih znakov in presledkov.

Če želite ustvariti nov FTP račun, po navodilih izpolnite polja. V polju Directory lahko določite, do katere mape lahko dostopa FTP račun. Če mapa še ni ustvarjena, se bo avtomatično ustvarila pri kreiranju FTP računa. Če boste želeli izbrisati FTP račun, lahko to storite s klikom na gumb Delete. Takrat lahko določite, ali naj se izbriše samo FTP račun, ali tudi mapa, ki je povezana s tem FTP računom.

cPanel - ustvari FTP račun


Kako se povezati preko FTP protokola

Preko FTP protokola se lahko povežete s FTP računom preko različnih FTP odjemalcev, na primer FileZillaCuteFTPSmartFTPWinSCP, itd. Priporočamo uporabo FTP odjemalca FileZilla.

OPOMBA: v kolikor uporabljate novejšo različico FileZilla FTP odjemalca, upoštevajte še spodnja navodila:

  1. Prijavite se preko “Site Manager” (kliknite File -> Site Manager), ali uporabite bližnjico “CTRL + S“.
  2. Ob prijavi označite “Only use plain FTP (insecure)“.

Podatki o FTP računu: podatke, ki jih potrebujete za FTP povezavo, lahko preverite v vaši nadzorni plošči cPanel -> razdelek Files -> ikona FTP Accounts. izberite FTP račun, s katerim se želite povezati, ter kliknite na Configure FTP Client na desni strani, da se vam izpišejo podatki za prijavo (strežnik, uporabniško ime in port). Port pri FTP povezavi je 21. Če ste pozabili geslo, ga lahko vedno spremenite s klikom na Change Password.

cPanel - FTP dostopni podatki


Kako se povezati preko SFTP protokola

STPF pomeni Secure File Transfer Protocol. Če se želite na paket gostovanja povezati preko SFTP protokola, to najprej omogočite v svojem paketu gostovanja tako, da se povežete v vaš naročniški center Moj NEOSERV in kliknete zavihek Vaše domene/gostovanje. V spodnjem seznamu poiščite paket gostovanja, na katerega se želite povezati preko SFTP protokola, ter kliknite nanj.

Moj NEOSERV - nastavitve za gostovanje

Odprle se vam bodo dodatne nastavitve in informacije o vašem paketu. V sivem oknu kliknite na zavihek SSH dostop. Tukaj lahko preverite, ali imate SSH dostop že omogočen, ter za katere IP naslove. Možno je dodati največ 2 IP naslova. IP naslov dodate s klikom na gumb Dodaj IP naslov. Nastavitev je smiselna za statične IP naslove, saj bi bilo pri dinamičnih IP naslovih potrebno vsakič, ko se spremeni vaš IP naslov, popraviti nastavitev.

Z vklopom SSH dostopa omogočite uporabo SFTP protokola (preko SFTP protokola se lahko povežete samo z glavnim FTP računom). Tukaj lahko preverite tudi, kakšni so dostopni podatki za SFTP povezavo.

Za vsa dodatna vprašanja smo vam vedno na voljo tudi preko telefona ali e-pošte.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.