Košarica (0)
 • Vaša košarica je trenutno prazna

ZAKAJ NEOSERV?

3100+ pohval in 11 prednosti pred konkurenco, ki vam zagotavljajo najboljšo ponudbo!

Bodimodna.si

Ekipa, ki stoji za projektom Bodimodna.si, se je zaradi počasnega delovanja spletne trgovine odločila za prenos spletnega mesta k NEOSERV. Čeprav je razlika v hitrosti delovanja običajno vidna že takoj po prenosu na naš strežnik, pa tokrat vendarle vse ni potekalo tako gladko.

Kmalu po zakupu Modrega paketa gostovanja se je lastnica spletne trgovine oglasila z informacijo, da stran še vedno deluje počasi, ter s prošnjo za preverbo, v čem je težava. Vedeli smo, da počasnost delovanja ni povezana z našim strežnikom, saj trgovina gostuje na izjemno zmogljivem strežniku, na katerem spletne strani drugih naročnikov delujejo brezhibno. In ker nam pri NEOSERV daleč največ pomeni zadovoljstvo naročnikov, smo se nemudoma lotili raziskovanja.

Ni trajalo dolgo, da je naša tehnična ekipa ugotovila, v čem je težava: večina slik se je nalagala prek ponudnika za shranjevanje v oblaku – Amazon S3. HTTP zahtevki, ki so slike nalagali iz omenjenega okolja, so terjali tudi do 40-krat več časa kot HTTP zahtevki, ki so spletne vire (slike, CSS, JavaScript) nalagali iz paketa gostovanja, zakupljenega pri nas. Načeloma uporaba CDN delovanje spletnega mesta pohitri, vendar je v tem primeru več kot očitno prihajalo do težave.

Zaradi varnosti smo težavo najprej odpravili v testnem okolju, nato pa smo ukrepe izvedli še neposredno na spletni strani. Na ta način smo dosegli, da se je spletna trgovina, ki je prej za prikaz potrebovala več kot 27 sekund, zdaj v celoti prikazala v manj kot 1 sekundi.

POSTOPEK OPTIMIZACIJE HITROSTI SPLETNE TRGOVINE

O SPLETNI TRGOVINI

S spletno trgovino Bodimodna.si, ki je bila postavljena leta 2014, upravlja podjetje B 2 B d.o.o. s sedežem v Murski Soboti.

Kot gre razbrati že iz imena domene, je spletna trgovina v prvi vrsti namenjena nežnejšemu spolu – ženskam, ki jih privlači moda. Po ugodnih cenah so na voljo ženske ure, uhani, ogrlice, verižice in zapestnice najrazličnejših stilov in materialov. Prav tako lahko v spletni trgovini kupite ženska sončna očala, zimske kape in rokavice. Na svoj račun pa boste prišli tudi moški, saj vam Bodimodna.si ponuja zanimive modele zapestnih ur.

Ob obisku spletne trgovine boste zagotovo opazili nizke cene, ki v kombinaciji s hitro in brezplačno dostavo nad 20 EUR prepričajo marsikaterega spletnega kupca.

Če torej želite nositi prelep nakit ali z nakupom uhanov, zapestnice, verižice ali ogrlice presenetiti svojo drago, vam priporočamo obisk spletne trgovine Bodimodna.si.

BODIMODNA.SI

Obiščite spletno trgovino s klikom na spodnjo povezavo.

1. HITROST PRED OPTIMIZACIJO

Spletna trgovina Bodimodna.si je bila pred optimizacijo hitrosti izjemno neodzivna. Za prikaz vstopne strani je potrebovala skoraj pol minute, zaradi česar so jo obiskovalci hitro zapuščali, pa tudi pozicije v iskalniku Google so bile nizke. Pri NEOSERV smo kmalu ugotovili, da se večina slik nalaga prek storitve Amazon S3, torej prek tujega ponudnika za shranjevanje v oblaku. Ker so HTTP zahtevki, ki so slike nalagali iz Amazonovih strežnikov, vzeli tudi do 40-krat toliko časa kot HTTP zahtevki do našega strežnika, smo vedeli, da je vir težave povezan z Amazonovo storitvijo.

 • Čas prvega zahtevka: 26,64 s
 • Čas nalaganja spletne strani: 27,75 s
2. HITROST PO ODPRAVI OSNOVNE TEŽAVE

Zaradi varnostnih razlogov smo pri NEOSERV najprej vzpostavili testno okolje, v katerem smo reproducirali težavo. Slike spletne trgovine Bodimodna.si smo iz Amazonovega okolja prenesli na naš strežnik in poskrbeli, da so se nalagale od tu. Razlika v hitrosti delovanja je bila vidna instantno, saj se je spletno mesto zdaj naložilo v manj kot 1 sekundi. Ker je vse potekalo brez težav, smo ukrepe ponovili še neposredno na spletni trgovini.

 • Čas prvega zahtevka: 22 ms
 • Čas nalaganja spletne strani: 860 ms
3. HITROST PO DODATNI OPTIMIZACIJI

Da bi spletno trgovino še dodatno pohitrili, smo se lotili nadaljnje optimizacije hitrosti. Ta je vključevala urejanje učinkovitega predpomnjenja, za kar smo uporabili vtičnik W3 Total Cache. Poleg tega smo optimizirali velikosti vseh slik, nameščenih na paket gostovanja, ter poskrbeli za minifikacijo in združitev CSS in JS datotek. Glede na prvotno stanje smo dosegli kar 98,33-odstotno izboljšanje časa nalaganja spletne trgovine.

 • Čas prvega zahtevka: 9 ms
 • Čas nalaganja spletne strani: 620 ms
IZJAVA NAROČNIKA PO OPRAVLJENI OPTIMIZACIJI STRANI

NEOSERV se na prvi pogled zdi kot še en ponudnik spletnega gostovanja. Priporočali so nam jih prijatelji in kmalu smo spoznali, kaj je njihova izjemna prednost pred konkurenco. Že pri prvi komunikaciji preko e-mailov so se na vsa naša vprašanja odzivali izjemno hitro (v roku nekaj minut, tudi ob večernih in med vikendom) ter nam bili na voljo za vsa tehnična vprašanja ob prenosu spletne strani pod njihovo okrilje. Kot nekomu, ki mu tehnična plat ni fokus, smo bili že za to prvo pomoč izjemno hvaležni. Takšne odzivnosti nismo bili vajeni. Prenos je potekal hitro, enostavno.

Velikokrat slišimo, kako pomemben je dober odnos s strankami, ažurnost, oseben pristop in celovite rešitve. Vendar šele, ko pride do konkretnih situacij, težav in iskanja poti iz njih spoznaš, na katere partnerje se lahko resnično zaneseš.

NEOSERV priporočamo vsem, kajti sami jim 100 % zaupamo.

Ekipa Bodimodna.si

Dodatna pojasnila k hitrostni optimizaciji

 • Zakaj je nalaganje slik z Amazonovega strežnika upočasnilo delovanje spletne trgovine?

  Razlogi, zakaj je nalaganje slik iz tujega okolja (Amazon S3) upočasnilo delovanje spletne trgovine Bodimodna.si, so lahko zelo različni. Načeloma uporaba CDN (ang. Content Delivery Network) delovanje spletnega mesta pohitri, vendar pa je hitrost odvisna od same odzivnosti CDN ter strukture spletne strani.

  Nekaj možnih razlag za nastale težave:

  • Prišlo je do začasne težave v povezljivosti med Amazonovim podatkovnim centrom in spletnimi uporabniki iz EU (težave so sicer trajale več tednov).
  • Težave so bile povezane s samo WordPress stranjo, pri kateri je ob uporabi CDN prihajalo do napake.
  • Šlo je za napačno skonfigurirano uporabo CDN, saj se tipično uporaba Amazon S3 priporoča v kombinaciji s storitvijo CloudFront.

  Naj dodamo še to, da v primeru spletne trgovine Bodimodna.si uporaba CDN ni bila smiselna, saj je trgovina namenjena izključno slovenskim uporabnikom.

 • Zakaj je orodje PageSpeed Insights javilo napako in kaj napaka pomeni?

  Če ste si ogledali sliko rezultata testa hitrosti, ki smo ga pred optimizacijo izvedli z Googlovim spletnim orodjem PageSpeed Insights, ste lahko opazili, da je orodje javilo napako ERR_TIMED_OUT. Gre za napako, ki pomeni, da je orodje sicer želelo opraviti test, vendar je zaradi daljše neodzivnosti spletne trgovine z izvajanjem testa prenehalo. Test smo poskusili opraviti večkrat, vendar smo vedno naleteli na omenjeno napako.

 • Tudi sam sem testiral hitrost delovanja Bodimodna.si. Zakaj se moji rezultati nekoliko razlikujejo od vaših?

  Če se vaši rezultati od naših razlikujejo le malo, je to povsem normalno. Tudi če boste test hitrosti opravili večkrat, boste po vsej verjetnosti vedno dobili nekoliko različne rezultate.

  V kolikor pa je odstopanje od naših rezultatov večje, so možni razlogi za to naslednji:

  • Na spletno trgovino so bile nameščene nove slike, ki niso optimizirane.
  • Nameščeni so bili dodatni vtičniki, zaradi katerih je izvedenih tudi več poizvedb.
  • Vtičnik za predpomnjenje je bil odstranjen ali pa so bile spremenjene njegove nastavitve.
  • Opravljene so bile druge spremembe, ki vplivajo na hitrost delovanja spletne trgovine.

  Če ste test hitrosti opravili samo enkrat, vam svetujemo, da ga opravite večkrat, saj pri prvem merjenju časov lahko dobite nekoliko slabše rezultate.

 • S katerimi orodji ste testirali hitrost oziroma odzivnost spletne trgovine Bodimodna.si?

  Za pripravo študije primera Bodimodna.si smo uporabili orodji:

  • Google Chrome DevTools: orodje je vgrajeno v spletni brskalnik Google Chrome; omogoča izvajanje različnih testov, namenjeno pa je predvsem spletnim razvijalcem.
  • Google PageSpeed Insights: spletno orodje je dostopno na tej povezavi; orodje poda splošno oceno hitrosti spletišča ter izpiše, kaj konkretno spletno mesto upočasnjuje ter kako ga pohitriti.