Košarica (0)
 • Vaša košarica je trenutno prazna

ZAKAJ NEOSERV?

1400+ pohval in 11 prednosti pred konkurenco, ki vam zagotavljajo najboljšo ponudbo!

Koroskenovice.si

Tokrat nismo prenesli predstavitvene strani podjetja, bloga ali spletne trgovine, temveč spletni portal. Za prenos od starega ponudnika na strežnik NEOSERV so se odločili lastniki medija Koroskenovice.si, ki redno objavljajo prispevke, vezane na pokrajino Koroško.

Posebnost današnje študije primera je v tem, da smo spletni portal prenesli na TURBO paket, ki ima v primerjavi s klasičnim deljenim gostovanjem na voljo več strežniških sredstev in zmogljivosti. Hkrati z osnovno optimizacijo hitrosti smo dosegli 61,04-odstotno izboljšanje.

POSTOPEK OPTIMIZACIJE HITROSTI SPLETNEGA PORTALA

O SPLETNEM PORTALU

S spletnim medijem Koroške Novice, ki je vpisan pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije (zaporedna št. 2088), upravlja podjetje PA-MG Multimedijske storitve in spletna trgovina, Aleš Uršej s.p.

Že po imenu domene je razvidno, da je spletni portal v prvi vrsti namenjen prebivalcem Koroške. Novice so namreč povezane z vsemi večjimi in tudi manjšimi kraji v omenjeni regiji, na primer z Dravogradom, Slovenj Gradcem, Mežico, Mislinjo, Muto, Prevaljami, Radljami ob Dravi, Vuzenico in Črno na Koroškem. Na spletnem portalu se dnevno objavljajo novice z različnih področij, kot so šport, kultura, črna kronika, glasba, zabava in zanimivosti.

Če prebivate na Koroškem, če tam opravljate delo ali pa vas zgolj zanima, kaj je v tej pokrajini novega, ne bo odveč, da obiščete spletni medij Koroške Novice in preverite aktualne novice in zanimivosti. Ne spreglejte tudi obvestil o morebitnih prekinitvah dobave električne energije, omejitvah obiskov v bolnišnici, delih na cesti in podobno.

KOROSKENOVICE.SI

Obiščite spletni medij s klikom na spodnjo povezavo.

1. HITROST PRI STAREM PONUDNIKU

Spletni mediji, ki jih vsak dan obiskuje množica bralcev, poleg tega pa se nanje dnevno dodajajo novi prispevki, zahtevajo več strežniških zmogljivosti kot klasične spletne strani ali manjše spletne trgovine. Zato se je lastnik medija, čigar spletni portal se je na strežniku starega ponudnika nalagal 4,44 s, odločil za prenos na naš TURBO strežnik.

 • Čas prvega zahtevka: 212 ms
 • Čas nalaganja spletne strani: 4,44 s
2. HITROST TAKOJ PO PRENOSU

Ker je medij Koroške Novice množično obiskan spletni portal, smo morali poskrbeti za brezhiben prenos na naš strežnik. Čeprav to naredimo vedno – brez izjem, smo v tem primeru pred spremembo DNS strežnikov še dodatno preverili pravilnost delovanja. Sam prenos je potekal brez kakršnih koli zapletov, hitrost delovanja spletnega portala pa je bila vidna takoj. Po opravljeni migraciji je čas nalaganja vstopne strani znašal le še 2,31 s.

 • Čas prvega zahtevka: 131 ms
 • Čas nalaganja spletne strani: 2,31 s
3. HITROST PO NEOSERV OPTIMIZACIJI

Razlika v hitrosti delovanja po prenosu spletnega portala na TURBO strežnik je bila očitna, vedeli pa smo, da z osnovno hitrostno optimizacijo rezultat lahko še dodatno izboljšamo. Poskrbeli smo za učinkovito predpomnjenje, gzip kompresijo in kompresijo vseh slik. Znižal se je tako čas prvega zahtevka kot čas nalaganja strani. Slednji po optimizaciji znaša manj kot 2 sekundi, glede na prvotno stanje pa smo zabeležili visoko 61,04-odstotno izboljšanje.

 • Čas prvega zahtevka: 64 ms
 • Čas nalaganja spletne strani: 1,74 s

Dodatna pojasnila k hitrostni optimizaciji

 • Ali bi končni rezultat lahko bil še boljši? Kako bi to lahko dosegli?

  Vedno obstaja prostor za izboljšave in nič drugače ni tudi v primeru spletnega medija Koroške Novice. Dodatno pohitritev bi lahko dosegli z agresivnejšo (lossy) optimizacijo slik. Mi smo namreč uporabili lossless kompresijo, ki velikost slik (v KB) le zmanjša, ne vpliva pa na vidno kakovost slik. Poleg tega bi lahko optimizirali CSS datoteke, saj je v njih zapisanih veliko pravil, ki se na samem spletnem portalu ne uporabljajo. Možnosti izboljšav obstajajo tudi na področju predpomnjenja.

 • Zakaj se, če test hitrosti opravim sam, moji rezultati nekoliko razlikujejo od vaših?

  Najprej vam svetujemo, da test hitrosti opravite večkrat, saj so časi ob prvem testiranju običajno nekoliko višji. Če se vaši rezultati le malenkostno razlikujejo od naših, je to povsem normalno. V kolikor pa so razlike večje, je za to možnih več razlogov, na primer naslednji:

  • Na spletni portal so bili dodani novi prispevki s slikami, ki niso optimizirane. Glede na to, da se na portalu ves čas objavljajo sveže novice, je to eden izmed zelo verjetnih razlogov.
  • Izključen je bil vtičnik za predpomnjenje elementov spletnega portala. Prav tako je mogoče, da vtičnik sicer ni bil izključen, vendar so bile sprememnjene njegove nastavitve.
  • Opravljene so bile druge spremembe: nameščeni so bili novi vtičniki, dodane nove oglasne pasice, objavljene slike z neprimernimi oziroma prevelikimi dimenzijami in podobno.

  Se vaši rezultati od naših razlikujejo v pozitivno smer? Tudi to je mogoče, saj je, kot smo zapisali že v odgovoru na prvo vprašanje, še vedno nekaj prostora za dodatne izboljšave.