Košarica (0)
 • Vaša košarica je trenutno prazna

ZAKAJ NEOSERV?

3100+ pohval in 11 prednosti pred konkurenco, ki vam zagotavljajo najboljšo ponudbo!

Ojla.si

Ponovno se je izkazalo, da se je prenos spletne strani na strežnik NEOSERV naročniku obrestoval. Spletna stran Ojla.si, s katero upravlja turistična agencija Ojla, se je na strežniku prejšnjega ponudnika odpirala približno 4 sekunde. Takšen čas nalaganja ima že lahko negativen vpliv na uporabniško izkušnjo, in sicer tako na višjo zapustno stopnjo spletne strani kot tudi na manjše število oddanih povpraševanj.

V turistični agenciji Ojla so se odločili, da svojo spletno stran postavijo na TURBO paket gostovanja. Glede na to, da gre za precej obsežno in obiskano spletno stran, je bila odločitev vsekakor prava. S prenosom strani na naš strežnik smo dosegli več kot 40-odstotno pohitritev, z opravljeno osnovno optimizacijo pa smo rezultat še izboljšali. Glede na začetno stanje spletna stran Ojla.si zdaj deluje 61,58 % hitreje.

POSTOPEK OPTIMIZACIJE HITROSTI SPLETNE STRANI

O SPLETNI STRANI

Turistična agencija Ojla nadaljuje začrtano pot agencije DOBER DAN TURIZEM, ki sta jo leta 1992 ustanovila Edvard in Zlatka Masnec. Danes agencija zaposluje prav vse člane omenjene družine.

V turistični agenciji Ojla so se specializirali za Južno Dalmacijo, kjer poznajo vse skrite lokacije, znamenitosti, hotele in plaže. Če torej načrtujete počitnikovanje v tem delu Evrope, ne spreglejte njihove bogate ponudbe.

Poleg počitnic v Južni Dalmaciji v turistični agenciji Ojla organizirajo tudi zanimive izlete po Evropi in svetu, katerih se ljudje udeležujejo tako zaradi kakovostne izpeljave kot osebne note.

Omeniti velja še njihovo edinstveno storitev, tako imenovana foto popotovanja, kjer izletnike popeljejo na čudovite lokacije in jih »opremijo« z znanjem digitalne fotografije.

Ko se boste naslednjič odpravljali na počitnice ali izlet, preverite tudi ponudbo turistične agencije Ojla.

OJLA.SI

Obiščite spletno stran s klikom na spodnjo povezavo.

1. HITROST PRI STAREM PONUDNIKU

Spletna stran Ojla.si je pred prenosom na naš strežnik gostovala pri enem izmed manjših domačih ponudnikov spletnega gostovanja. Rezultati testov, opravljenih z orodjem Chrome DevTools, so pokazali, da je čas nalaganja spletne strani znašal približno 4 sekunde. Skoraj polovico trajanja je znašal čas do prvega bajta (ang. TTFB – Time to First Byte).

 • Čas prvega zahtevka: 1,90 s
 • Čas nalaganja spletne strani: 4,06 s
2. HITROST TAKOJ PO PRENOSU

Ker je spletna stran turistične agencije Ojla precej obiskana, obenem pa gre za obsežno spletno stran, je bilo smiselno, da se je stranka odločila za enega izmed naših TURBO paketov. Gre za pakete, namenjene spletnim mestom, ki zahtevajo večjo količino strežniških sredstev (CPU, RAM ipd.). Izboljšanje v odzivnosti je bilo vidno takoj po prenosu, saj se je po novem spletna stran obiskovalcem prikazala v dobrih dveh sekundah. S prenosom smo tako dosegli 43,10-odstotno pohitritev.

 • Čas prvega zahtevka: 606 ms
 • Čas nalaganja spletne strani: 2,31 s
3. HITROST PO NEOSERV OPTIMIZACIJI

Prenosu spletne strani Ojla.si na naš TURBO strežnik je sledila še osnovna optimizacija hitrosti. Ta je vključevala ureditev učinkovitega predpomnjenja ter združitev in minifikacijo CSS in JS datotek, pri čemer smo si pomagali z WordPress vtičnikoma. Poskrbeli smo tudi za optimizacijo slik ter se prepričali, da je na paketu gostovanja vključena PHP razširitev OPcache. Po prenosu in optimizaciji spletne strani se le-ta naloži v zgolj sekundi in pol, kar glede na prvotno stanje pomeni izboljšanje hitrosti za kar 61,58 %.

 • Čas prvega zahtevka: 16 ms
 • Čas nalaganja spletne strani: 1,56 s

Dodatna pojasnila k hitrostni optimizaciji

 • Katera WordPress vtičnika ste uporabili za hitrostno optimizacijo Ojla.si?

  Za ureditev predpomnjenja smo uporabili WordPress vtičnik WP Super Cache. Omenjeni vtičnik je razvilo podjetje Automattic Inc., ki je znano tudi po razvoju drugih produktov – WooCommerce, Akismet, Gravatar, Tumblr, …

  Za združitev in minifikacijo CSS in JS datotek smo uporabili vtičnik Merge + Minify + Refresh, s katerim imamo v kombinaciji z vtičnikom WP Super Cache najboljše izkušnje.

 • Kateri orodji pa ste uporabili za izvedbo testov hitrosti?

  Izvedba testov hitrosti za študijo primera Ojla.si je vključevala uporabo naslednjih spletnih orodij:

  • Chrome DevTools: spletno orodje organizacije Google je vgrajeno v brskalnik Chrome in v osnovi namenjeno spletnim razvijalcem.
  • PageSpeed Insights: produkt izpod rok Googlovih razvijalcev, ki poda oceno hitrosti spletne strani ter predlaga, kaj je na strani še moč optimizirati.
 • Moji rezultati se od vaših nekoliko razlikujejo. Kateri bi lahko bili možni razlogi za odstopanje?

  Odstopanja v rezultatih testov hitrosti so povsem pričakovana, dokler so v mejah normale. Če boste test z orodjem Chrome DevTools opravili večkrat zapovrstjo, boste hitro opazili, da je vsak rezultat malenkostno drugačen.

  V primeru, da so odstopanja vaših rezultatov večja, pa je možnih razlogov za to več, denimo:

  • na spletno stran turistične agencije so bile nameščene neoptimizirane slike;
  • nameščeni so bili dodatni vtičniki, ki spletno stran upočasnjujejo;
  • opravljene so bile spremembe na področju predpomnjenja strani (npr. izklop vtičnika WP Super Cache);
  • opravljene so bile spremembe na področju združevanja ali minifikacije CSS in JS datotek;
  • prišlo je do drugih sprememb, ki bistveno vplivajo na hitrost nalaganja spletne strani.