Košarica (0)
 • Vaša košarica je trenutno prazna

ZAKAJ NEOSERV?

3000+ pohval in 11 prednosti pred konkurenco, ki vam zagotavljajo najboljšo ponudbo!

Villaprivlaka.com

Spletna stran Villaprivlaka.com je pred prenosom k nam gostovala na strežniku v ZDA, in sicer pri enem izmed večjih svetovnih ponudnikov gostovanja. Test hitrosti z orodjem Chrome DevTools je pokazal, da se je obiskovalcem iz Slovenije vstopna stran odpirala nekaj manj kot 3 sekunde. Čeprav na spletu pogosto naletimo na precej počasnejše spletne strani, so se lastniki odločili, da preizkusijo gostovanje pri nas in preverijo, ali bi njihova stran delovala hitreje.

Ker so hkrati s prenosom spletne strani Villaprivlaka.com prenesli tudi obsežnejšo spletno trgovino, so se odločili za TURBO paket, ki se ponaša z izjemno zmogljivimi strežniškimi sredstvi. Izboljšanje v hitrosti nalaganja je bilo vidno takoj po prenosu, z nekaj prilagoditvami in izvedeno osnovno optimizacijo hitrosti pa smo spletno stran še dodatno pohitrili. Zdaj se odpre v približno 1 sekundi, kar v primerjavi z izhodiščnim stanjem pomeni 65,74-odstotno pohitritev.

POSTOPEK OPTIMIZACIJE HITROSTI SPLETNE STRANI

O SPLETNI STRANI

Na spletni strani je predstavljena počitniška hiša Villa Privlaka, ki se nahaja približno 20 km od Zadra.

Natančneje, luksuzna vila se nahaja v dalmatinskem mestecu Privlaka, le nekaj korakov od morja, kjer je urejena tudi plaža. Najbližje je peščena, nedaleč stran pa so na voljo še betonske in prodnate plaže.

Villa Privlaka je kot nalašč za nepozabne družinske počitnice, saj združuje prijetno in mirno okolje, visoko udobje bivanja, lepe plaže ter enostavno dostopnost mest (Nin, Zadar) in narodnih parkov.

V luksuzni počitniški hiši so štiri spalnice, štiri kopalnice (ena vključuje tudi savno), dve dnevni sobi in sodobno opremljena kuhinja z jedilnico. Namestitev ponuja tudi pokrito teraso z udobnim vrtnim pohištvom ter dva bazena.

Spletna stran Villaprivlaka.com je postavljena v štirih jezikovnih različicah: slovenski, hrvaški, nemški in angleški. Če vas zanima več, jo obiščite in preverite dodatne podrobnosti, seveda pa lahko oddate tudi povpraševanje oz. rezervirate nastanitev.

VILLAPRIVLAKA.COM

Obiščite spletno stran s klikom na spodnjo povezavo.

1. HITROST PRI STAREM PONUDNIKU

Spletna stran Villaprivlaka.com je prvotno gostovala na strežniku v ZDA. Testi, ki smo jih opravili z orodjem Chrome DevTools, so pokazali, da se je vstopna stran nalagala približno 3 sekunde. Čeprav je bil že nameščen vtičnik za predpomnjenje (W3 Total Cache), je bil skupni čas nalaganja relativno visok, na kar je nakazovala tudi ocena PageSpeed Insights (31). Na strežniku pri enem izmed vejčih ameriških ponudnikov gostovanja je bila nastavljena zdaj že kar nekoliko zastarela PHP verzija 5.6.

 • Čas prvega zahtevka: 1,63 s
 • Čas nalaganja spletne strani: 2,89 s
2. HITROST TAKOJ PO PRENOSU

Lastnikom spletne strani Villa Privlaka smo svetovali TURBO paket, predvsem zaradi obsežnejše spletne trgovine, ki so jo prav tako prenesli na naš strežnik. Razlika v hitrosti nalaganja je bila hitro opazna, saj se je vstopna stran po prenosu nalagala manj kot 2 sekundi. S tem je bila že dosežena 37,37-odstotna pohitritev, seveda pa smo vedeli, da lahko z osnovno optimizacijo hitrosti čas nalaganja še precej izboljšamo.

 • Čas prvega zahtevka: 778 ms
 • Čas nalaganja spletne strani: 1,81 s
3. HITROST PO NEOSERV OPTIMIZACIJI

Skupni čas nalaganja spletne strani je po opravljeni hitrostni optimizaciji bistveno nižji. Glede na prvotno stanje, ko je stran gostovala na strežniku v ZDA, se vstopna stran obiskovalcem iz Slovenije zdaj prikaže 65,74 % hitreje. Optimizacija hitrosti je vključevala šest korakov: aktivacijo novejše PHP verzije 7.3, namestitev in konfiguracijo vtičnika za predpomnjenje, namestitev in konfiguracijo vtičnika za združitev in minifikacijo CSS/JS datotek, aktivacijo gzip kompresije, optimizacijo vseh slik (z lossless kompresijo brez vidnih izgub na kakovosti), aktivacijo vtičnika za postopno nalaganje slik.

 • Čas prvega zahtevka: 14 ms
 • Čas nalaganja spletne strani: 990 ms

Dodatna pojasnila k hitrostni optimizaciji

 • S katerimi vtičniki ste si pomagali pri hitrostni optimizaciji Villaprivlaka.com?

  Pri optimizaciji hitrosti spletne strani Villa Privlaka smo uporabili naslednje tri vtičnike:

  • Za učinkovito predpomnjenje strani smo uporabili vtičnik WP Super Cache.
  • Za združitev in minifikacijo CSS in JS datotek smo uporabili vtičnik Merge + Minify + Refresh.
  • Za sprotno nalaganje slik, ko se obiskovalec po spletni strani pomika navzdol, smo uporabili vtičnik a3 Lazy Load.

  Vsi našteti vtičniki so enostavni za uporabo, zato jih lahko na svoji spletni strani preizkusite tudi sami.

 • Je ostalo še kaj prostora za izboljšave? Kaj bi še lahko svetovali lastnikom spletne strani?

  Za začetek bi jim svetovali, da izbrišejo vso vzorčno vsebino izbrane grafične predloge, ki je na svoji WordPress spletni strani vsekakor ne potrebujejo. Sem sodijo vzorčni prispevki, kategorije, oznake, slike, komentarji ipd. Prav tako lahko pobrišejo neaktivne grafične predloge.

  V naslednjem koraku bi bil smiseln pregled seznama vtičnikov. Morda se na seznamu najde kakšen, ki za delovanje spletne strani ni potreben. Z odstranitvijo odvečnih vtičnikov lahko lastniki strani morda še dodatno zmanjšajo število HTTP zahtevkov.

  Nadaljnji koraki za pohitritev delovanja strani zahtevajo naprednejše programersko znanje. V to skupino ukrepov bi npr. lahko uvrstili odstranitev odvečne CSS in JS kode, ki je spletna stran Villaprivlaka.com za svoje delovanje ne potrebuje.

 • Moji rezultati testa hitrosti se od vaših nekoliko razlikujejo. Kaj delam narobe?

  Po vsej verjetnosti test hitrosti izvajate pravilno, saj so manjša odstopanja v rezultatih povsem običajna. V to se lahko prepričate kar sami; test z orodjem Chrome DevTools izvedite nekajkrat zapovrstjo in hitro boste ugotovili, da je čas nalaganja strani vedno malenkostno drugačen.

  Ne veste, kako izvesti test hitrosti? Podrobna navodila boste našli v prispevku na našem blogu.

 • Moji rezultati testa hitrosti se od vaših bistveno razlikujejo. Zakaj je prišlo do velikega odstopanja?

  Če se vaš test hitrosti, izveden z orodjem Chrome DevTools, od našega precej razlikuje, je možnih razlogov za to več. Med njimi bi izpostavili naslednje:

  • Med izvajanjem testa imate v Chrome DevTools vključeno funkcijo »Disable cache«.
  • Lastnik spletne strani je deaktiviral ali spremenil nastavitve vtičnika za predpomnjenje.
  • Lastnik spletne strani je deaktiviral ali spremenil nastavitve vtičnika za združevanje in minifikacijo CSS/JS datotek.
  • Na spletno stran so bile nameščene nove slike, ki zavzamejo veliko prostora oz. niso primerno optimizirane.
  • Na spletno stran so bili nameščeni novi vtičniki, ki vplivajo na hitrost nalaganja.
  • Na spletni strani so bile opravljene druge spremembe, ki upočasnjujejo njeno delovanje.