Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Cron opravila se uporablja za avtomatizacijo zaganjanja skript na spletni strani. S cronom na primer nastavite, kdaj se naredijo rezervne kopije, kdaj sistem preveri, če so na voljo posodobitve, kdaj naj se objavi prispevek itn.

Primer:

00 11 * * * /home/backups/scripts/log_backup.sh

Ta ukaz operacijskemu sistemu pove, da naj vsak dan ob 11.uri zažene skripto z imenom “log_backup.sh”.

Če imate spletno stran narejeno v sistemu WordPress, za cron opravila skrbi WP-Cron. Glede na količino spletnega prometa v nekaterih primerih uporaba WP-Cron vpliva na hitrost nalaganja spletne strani. V nadaljevanju preverite, kako onemogočite WP-Cron in namesto njega uporabite strežniško cron opravilo, da izboljšate delovanje svoje strani.

Zakaj WP-Cron ni dovolj učinkovit?

WP-Cron ob vsakem obisku spletnega obiskovalca preveri in izvede nastavljena opravila na vaših straneh, podstraneh in objavah.

Nič obiskovalcev = nič WP-Cron opravil

Za pravilno delovanje WP-Cron potrebuje konstanten spletni promet. Če stran določeno obdobje ne dobi nobenega ali zelo malo obiskovalcev, se cron opravila ne morejo izvesti, kar v nekaterih primerih privede do napake v sistemu WordPress.

Več obiskovalcev = več nepotrebnih WP-Cron opravil

Če vsako sekundo dobite 10 ogledov strani, v tem primeru WP-Cron vsako sekundo 10-krat preveri opravila. Ta postopek zahteva izvedbo PHP operacij. S tem se aktivirajo strežniški viri, vaša stran pa se lahko zaradi povečanega prometa upočasni.

Kako onemogočiti WP-Cron?

WP-Cron enostavno onemogočite z ukazom v datoteki wp-config.php. V 1. vrstico ali pred vrstico “That’s all, stop editing! Happy blogging.” dodajte naslednji ukaz:

define('DISABLE_WP_CRON', true);

Kako onemogočiti WP Cron?

Potem, ko onemogočimo WP-Cron, je potrebno, da aktiviramo cron opravila na nivoju strežnika.

Kako nastaviti strežniško cron opravilo?

Strežniško cron opravilo je možno nastavit na različne načine. V nadaljevanju preverite, kako to naredite v nadzorni plošči cPanel.

  1. Prijavite se v cPanel.
  2. V rubriki ADVANCED kliknite na ikono Cron Jobs.

Cron Jobs v cPanel

  1. V polju Add Cron Job imate možnost nastaviti različne časovne intervale cron opravil. V spodnjem primeru smo nastavili, da se opravilo izvede vsakih deset minut. OPOMBA: V primeru spletnih trgovin, kjer je potreba po izvajanju cron opravil večja, svetujemo, da izvajanje nastavite na 2-3 minute.
    cPanel - Cron nastavitve
  2. V polje Command dodajte naslednjo postavko (domain.com nadomestite s svojo domeno):
wget -q -O - https://domain.com/wp-cron.php?doing_wp_cron >/dev/null 2>&1

cPanel - Dodajane Cron opravila

  1. Kliknite na gumb Add New Cron Job.

V kolikor ste opravili vse korake, ste s tem uspešno deaktivirali WP-Cron in nastavili strežniško cron opravilo.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.