Cron opravila (Cron Jobs) vam omogočajo avtomatizacijo zaganjanja vaših skript. Za nastavitev opravil se morate najprej prijaviti v vašo cPanel nadzorno ploščo in poiskati Cron Jobs.

Cron opravila.

Na strani, ki se vam odpre, lahko zravn napisa e-mail v polje vpišete e-mail naslov na katerega boste ob vsakem zagonu cron opravila prejeli obvestilo, da je bilo uspešno izvedeno.

Cron opravilo - vnesi email.

V naslednjem oknu na strani nastavimo frekvenco ponovitev. Pod Common Settings imate na voljo najbolj pogoste nastavitve (enkrat na minuto, uro, dan…). Če vam nastavitve pod Common  Settings ne ustrezajo, si lahko sami nastavite kolikokrat se bo Cron opravilo izvedlo.

Cron opravila - ponovitve.

V polje zraven napisa Command: vnesemo ukaz, ki se bo izvajal v predhodno določenih intervalih. V spodnjem ukazu namesto besede username napišite pot, kjer je vaša spletna stran nameščena. Pot najlažje najdete v vaši cPanel nadzorni plošči v stolpcu s statistikami na levi strani zraven napisa Home Directory. V primeru, da stran ni nameščena v public_html mapi ali pa je v podmapi v public_html, morate dodati še pot do mape, kjer je stran naložena.

Primer:

  • /home/username/vasadomena.si/cron.php
  • /home/username/public_html/podmapa/cron.php

Zgornja ukaza bosta zaganjala datoteko cron.php glede na intervale, ki smo ji nastavili v prejšnjem koraku. Različne skripte (WordPress, Magento,…) imajo lahko različne ukaze oziroma je potrebno dopisati dodatne parametre, tako da vam svetujemo, da si preberete točna navodila. Ne priporočamo vam zaganjanje Cron opravil več kot štirikrat dnevno oziroma v skrajnem primeru enkrat na uro, saj lahko upočasni delovanje vaše spletne strani.