Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NAVODILA ZA UPORABO

Navodila so kratka in vsebujejo slike in video posnetke. Torej prijazne - kot NEOSERV :-)

Iskanje po podpori

Cron opravila (Cron Jobs) vam omogočajo avtomatizacijo zaganjanja vaših skript. Za nastavitev opravil se morate najprej prijaviti v vašo cPanel nadzorno ploščo in poiskati Cron Jobs.

Cron opravila

Na strani, ki se vam odpre, lahko zraven napisa e-mail v polje vpišete e-mail naslov, na katerega boste ob vsakem zagonu cron opravila prejeli obvestilo, da je bilo uspešno izvedeno.

Cron opravilo - vnesi email

V naslednjem oknu na strani nastavimo frekvenco ponovitev. Pod Common Settings imate na voljo najbolj pogoste nastavitve (enkrat na minuto, uro, dan…). Če vam nastavitve pod Common Settings ne ustrezajo, si lahko sami nastavite, kolikokrat se bo cron opravilo izvedlo.

Cron opravila - ponovitve

V polje zraven napisa Command: vnesemo ukaz, ki se bo izvajal v predhodno določenih intervalih.

Svetujemo tudi, da cron opravil ne nastavite na preprogosto izvajanje (npr. 1-krat na minuto), saj s tem lahko preobremenite vaš paket, kar lahko rezultira v napakah pri delovanju spletnih strani. Priporočljivo izvajanje je največ 1-krat na uro ali manj pogosto.

V spodnjem ukazu namesto besede username napišite pot, kjer je vaša spletna stran nameščena. Pot najlažje najdete v vaši cPanel nadzorni plošči v stolpcu s splošnimi informacijami na desni strani pod napisom Home Directory. V primeru, da stran ni nameščena v public_html mapi ali pa je v podmapi v public_html, morate dodati še pot do mape, kjer je stran naložena.

Primer:

  • /home/username/vasadomena.si/cron.php
  • /home/username/public_html/podmapa/cron.php

Zgornja ukaza bosta zaganjala datoteko cron.php glede na intervale, ki smo jih nastavili v prejšnjem koraku. Različne skripte (WordPress, Magento,…) imajo lahko različne ukaze oziroma je potrebno dopisati dodatne parametre, tako da vam svetujemo, da si preberete točna navodila.

Da vam bo lažje, vam prilagamo 4 primere cron opravila z različnimi ukazi:

  1. s PHP: php -q /home/username/public_html/path/to/url.php > /dev/null 2>&1
  2. z WGET: wget --quiet -O - "http://example-domain.com/path/to/url.php" >/dev/null 2>&1
  3. s CURL: curl --silent 'http://example-domain.com/path/to/url.php' >/dev/null 2>&1
  4. z ukazno vrstico: /bin/sh /home/vase-uporabnisko-ime/public_html/path/to/url.sh >/dev/null 2>&1

Med izvajanjem cron opravil lahko prihaja do različnih napak. Te so najpogosteje posledica napačnih nastavitev samih cron opravil, do njih lahko pride tudi zaradi napak v aplikaciji, na spletni strani, v aktivni “shell” skripti ipd. Več o lociranju napak si preberite v prispevku: Kako razhroščevati cron opravila?

Za vsa dodatna vprašanja smo vam vedno na voljo tudi prek telefona ali e-pošte.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.