Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Zagotovo ste tudi vi prejeli že ogromno ponudb za Viagro, ponarejene izdelke, nespodobna povabila, nigerijske prevare, itn. Raziskave namreč kažejo, da je več kot 85 % elektronskih sporočil oglasno usmerjenih ali nezaželenih (spam).

Dejstvo je, da se ne moremo popolnoma rešiti nezaželene e-pošte, imenovane tudi SPAM, z različnimi metodami pa lahko zmanjšamo njihovo prejemanje. Vaš odjemalec spletne pošte že samodejno filtrira SPAM sporočila in jih prestavlja v ločeno mapo. Vseeno se včasih zgodi, da pristanejo med vašo želeno pošto. Zgodi se tudi, da filter napačno zazna želeno sporočilo in jo preusmeri med nezaželeno. Tega ne moremo popolnoma odpraviti, lahko pa zmanjšamo število neustreznih filtracij.

1. Natrenirajte svoj filter

Ko najdete SPAM med svojo želeno pošto, ga najprej označite kot nezaželeno, šele potem ga izbrišite. Kako to naredite, je odvisno od posameznega odjemalca spletne pošte. Obratno storite pri želeni pošti, če jo označi za nezaželeno. Vaš filter se bo s časom priučil in bo pošto filtriral glede na nastavitve, ki ste jih določili, kar bo vsaj nekoliko zmanjšalo težavo.

2. Nikoli ne odgovarjajte na SPAM sporočila

Če ste nezaželeno sporočilo odprli, ne klikajte na povezave v sporočilu in ne odpirajte priponk. Najboljše je seveda, da takih sporočil sploh ne odpirate.

SPAM e-pošta

Če dobite SPAM od znanega pošiljatelja, potem ga čim prej opozorite, da je bil njegov e-poštni račun zlorabljen in da razpošilja nezaželeno pošto.

3. Skrijte svoj e-poštni naslov

Več ljudi, kot ima vaš e-poštni naslov, več SPAM pošte lahko dobite.

Ne objavljajte ga na spletu, če to ni resnično potrebno. Zadevo lahko rešite tudi z registracijo dodatnega e-poštnega naslova, ki ga uporabljate samo za prijave na različne portale, prejemanje e-novic itn.

4. Uporabite Anti-spam filter

Če imate svoj e-poštni naslov narejen preko zakupljenega paketa gostovanja, potem vam svetujemo, da si nastavite Anti-spam filter. Več o tem si lahko preberete v članku Kako preprečiti prejemanje nezaželene (spam) e-pošte.

SpamAssassin logo

5. ZamenjajTe svoj e-poštni naslov

To je seveda zadnja, najbolj drastična možnost. V poštev pride, če ste v preteklosti odgovorili na nezaželeno pošto ali pa je prišlo do zlorabe vašega e-naslova, zaradi česar prejemate ogromne količine SPAM pošte.

V tem primeru boste seveda morali obvestiti vse svoje prijatelje in znance, da ste zamenjali svoj e-poštni naslov. Zato boste verjetno nekaj mesecev morali uporabljati oba. Ko boste vso svojo pošto preusmerili na nov naslov in če se boste držali tudi ostalih korakov, potem lahko bistveno zmanjšate prejemanje nezaželene pošte.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.