Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

PHP je odprtokodni programski jezik, ki ga je leta 1994 razvil Rasmus Ledof. Že od začetka predstavlja standard za strežniški programski jezik, saj deluje na skoraj 80 % strežnikov. Sledi mu ASP.NET z nekaj manj kot 20 %, kar pomeni, da na ostalih programskih jezikih, kot sta Ruby in Java, deluje le peščica strežnikov.

Minilo je že več kot dve leti, odkar so razvijalci programskega jezika PHP predstavili različico 7, ki naj bi bila bistveno hitrejša od prejšnje verzije 5.6. V tokratni objavi smo preverili, ali je res tako in kako PHP 7 nastavite na svojem paketu gostovanja.

Prednosti PHP 7

Kar smo v naših objavah že večkrat napisali, bomo poudarili še enkrat – hitrost je eden od ključnih dejavnikov uspešne spletne strani. Na hitrost vpliva tudi izbira ustrezne PHP različice, kar bomo podrobneje pogledali v nadaljevanju objave.

Glavne prednosti PHP 7 v primerjavi s PHP 5.6 so:

  • PHP 7 omogoča izboljšano procesiranje PHP kode, predpomnjenje ter nalaganje spletne strani in njenih delov.
  • PHP 7 ponuja dodatne funkcije za razvijalce, kot so return type, spaceship operator in null coalescing operator.
  • Za verzijo 7 je na voljo podpora s strani razvijalcev, medtem ko je bila le-ta za verzijo 5.6 dostopna samo do 31. 12. 2016.
  • Vsaka nadaljnja verzija 7 – 7.1, 7.2 in 7.3 je še nekoliko hitrejša od predhodnika.

O prednostih PHP 7 pričajo tudi rezultati raziskave, ki so jo opravili pri podjetju Nestify:

  • Več kot 70 % spletnih razvijalcev pri svojem delu uporablja PHP 7.
  • Samo 3,8 % razvijalcev bi zamenjalo ponudnika spletnega gostovanja, če bi le-ta ponujal samo PHP 7.
  • Glede na testiranja, ki so jih opravili pri Nestify, PHP 7 deluje skoraj 2x hitreje kot PHP 5.6.

Med branjem objave ste morda opazili, da ves čas govorimo o PHP verzijah 5 in 7. Kaj pa se je zgodilo s PHP 6? Pred verzijo 7 je bila zadnja stabilna verzija 5.6. Obstajala je tudi verzija 6, a zaradi številnih nestabilnosti v delovanju so se razvijalci odločili, da bo naslednja produkcijska PHP verzija označena s številko 7. Več o tem, zakaj verzija 6 nikoli ni bila uradno predstavljena, si lahko preberete na wiki.php.net.

Svetujemo vam, da vedno izberete najnovejšo verzijo, v času objave prispevka je bila to verzija 7.3.

PHP 7 in WordPress

Izboljšano delovanje PHP 7 je opazno tudi pri hitrosti WordPress spletnih strani. O tem pričajo rezultati testa, ki so ga opravili pri nizozemskem podjetju Savvii. Uporabili so WordPress z vtičnikom WooCommerce in dodanimi 50 izdelki. Testiranje so izvedli s PHP 5.6 in 7, brez uporabe dodatnih vtičnikov in nato še s tremi različnimi vtičniki za predpomnjenje – W3 Total Cache, WP Rocket in WP Super Cache. Da bi dobili čim bolj točne rezultate, so vsak test izvedli devetkrat. Rezultati so bili sledeči:

  1. Nalaganje strani:

Nalaganje strani v sekundah2. Čas do prvega bajta (TTFB):

Čas do prvega bajta v sekundah

3. Indeks hitrosti:

Indeks hitrosti
Rezultati jasno kažejo, da je spletna stran hitrejša na PHP 7 kot na PHP 5.6, če le-ta ne uporablja katerega od vtičnikov za predpomnjenje. Nalaganje testne strani je bilo v kombinaciji s PHP 7 v povprečju 0,3 sekunde hitrejše, čas do prvega bajta je bil 41 % krajši, indeks hitrosti pa je bil pri PHP 7 za 12 % boljši v primerjavi s PHP 5.6.

Ob uporabi vtičnika za predpomnjenje so spremembe med PHP verzijama minimalne. Razlog je v tem, da je večina PHP zahtev narejenih s predpomnjenjem in zato ni tako pomembno, katero PHP verzijo uporabljate.

Ali moja WordPress stran podpira PHP 7?

Že res, da je minilo že več kot dve leti od prihoda PHP 7, a vseeno nekatere grafične predloge in vtičniki v WordPressu še ne podpirajo te PHP različice. Združljivost svoje WordPress spletne strani lahko preverite z namenskim vtičnikom PHP Compatibility Checker.

Izbira PHP 7 v nadzorni plošči cPanel

Imate spletno gostovanje urejeno pri nas? Potem lahko izberete PHP 7 v nekaj preprostih korakih:

1. Prijavite se v svojo nadzorno ploščo cPanel.

2. V sklopu ikon SOFTWARE kliknite na ikono Izberi PHP verzijo (ang. Select PHP Version).

Izberi PHP verzijo3. Na novo odprti strani, pod napisom Current PHP version, izberite najnovejšo PHP različico.

Potrditev najnovejše PHP verzije

4. Kliknite na gumb Set as current.

Čestitamo, na svojem paketu gostovanja ste uspešno nastavili najnovejšo PHP različico. Če imate več spletnih strani in želite uporabiti poljubne PHP različice za posamezne strani, vam bo v pomoč objava Določitev PHP verzije posameznemu direktoriju.

Rezultati različnih testov torej potrjujejo trditev, da PHP 7 pohitri vašo spletno stran. Tudi pri NEOSERV vam nudimo hitro SSD gostovanje, ki podpira najnovejšo PHP verzijo. Zagotovite si svoj paket po ugodni ceni že danes.

Naroči SSD gostovanje

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.