Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Vsak paket gostovanja ima določene omejitve strežniških virov, kot so prostor na disku, uporaba procesorja, delovni spomin, število procesov itn. Včasih se lahko zgodi, da presežete katerega od virov, ki ga ponuja izbran paket gostovanja, kar privede do različnih nevšečnosti, kot je upočasnitev ali celo prenehanje delovanja vaše spletne strani.

 

V današnji objavi bomo pogledali, kako lahko spremljate statistiko uporabe virov svojega paketa gostovanja. V primeru pogoste povečane uporabe določenega vira lahko svoj paket gostovanja nadgradite in s tem zmanjšate možnost morebitnih zapletov, povezanih z delovanjem svoje spletne strani.

Če se znajdete v dilemi, kateri paket gostovanja je pravi za vašo spletno stran ali trgovino, se lahko obrnete na našo tehnično podporo in z veseljem vam bomo pomagali izbrati pravega.

Preverite trenutno porabo virov

Preko nadzorne plošče cPanel lahko enostavno preverite, kakšna je trenutna uporaba virov vašega paketa gostovanja. Prijavite se v svojo nadzorno ploščo in na desni strani poiščite rubriko Statistika (ang. Statistics). Podatki, ki vas najbolj zanimajo so:

Poraba prostora na disku (ang. Disk Usage)

Občasno preverite porabo prostora na disku, ki ga vključuje vaš paket gostovanja. V primeru, če uporaba presega 90 % zakupljenega prostora, vam svetujemo, da ga nadgradite. Enostavno nam sporočite, da potrebujete večji paket, ki vam ga nadgradimo brezplačno, plačate le razliko v ceni med paketoma.

Statistika uporabe virov na paketu gostovanja

Poraba procesorskih sredstev (ang. CPU Usage)

Občasno se zgodi, da procesor doseže 100 % obremenitev, kar pomeni, da bodo vsi novi procesi na čakanju, dokler trenutni proces ni zaključen. To lahko povzroči upočasnjeno delovanje spletne strani, v redkih primerih pa lahko za določen čas celo preneha delovati.

Poraba fizičnega delovnega pomnilnika (RAM) (ang. Physical Memory Usage)

Gre za fizični pomnilnik, ki je na voljo za vaš paket gostovanja. Če dosežete njegov limit, se lahko na vaši spletni strani pojavi katera od PHP napak. Te napake so redke in se po navadi samodejno rešijo, ko se uporaba fizičnega pomnilnika zmanjša na normalno raven.

Poraba virtualnega delovnega pomnilnika (RAM) (ang. Virtual Memory Usage)

Virtualni spomin je datoteka na trdem disku, ki jo operacijski sistem uporabi, da shrani informacije, ko je fizični spomin zaseden. Do uporabe le-tega pride na primer, ko želite objaviti obširno objavo, ki lahko porabi ves fizični spomin.

Število procesov, ki se hkrati izvaja na strežniku (ang. Entry Processes)

V primeru, da spletna stran beleži veliko obiskanost, ni dobro optimizirana ali ima nameščene zahtevne aplikacije, lahko pride do prevelikega izvajanja sočasnih procesov, ki upočasnijo delovanje vaše strani. Če odpravite vzrok, lahko učinkovito izboljšate delovanje strani in uporabniško izkušnjo.

Število Procesov (ang. Processes)

Pri tej meritvi so zajeti vsi procesi, ki se izvajajo na posameznem paketu, ne samo PHP ali SSH. Število teh procesov je običajno zelo nizko, saj se kljub visoki aktivnosti na strani vse naloge opravijo in zaključijo hitreje, kot pri procesih, ki se izvajajo pri prej omenjeni meritvi.

Poraba diskovne pasovne širine (ang. I/O Usage)

Nam pove, koliko diskovne pasovne širine pri prenosu podatkov uporablja vaš paket gostovanja. Le-ta se na primer uporablja za pisanje podatkov na strežnik, ko nanj nalagate vsebino za svojo spletno stran.

Odpovedi (ang. Faults)

Ko dosežete mejo strežniških zmogljivosti vašega paket gostovanja, se to zabeleži kot napaka oz. odpoved. Če se le-te pojavljajo pogosto, razmislite o nadgradnji obstoječega paketa.

Podroben pregled porabe virov

Uporabo vseh zgoraj omenjenih virov za svoj paket gostovanja lahko bolj podrobno pregledate tako, da v cPanelu poiščite rubriko Meritve (ang Metrics) in kliknete na ikono CPU and Concurrent Connection Usage.

Podrobna analiza porabe virov streznika

Preverite lahko statistiko porabe za obdobje od zadnjih 10 minut do zadnjih 30 dni.

Izbira obdobja analize porabe virov

Poglejmo še, kaj pomenijo posamezne kratice:

  • CPU – omejitev procesorskih sredstev,
  • vMEM – omejiteve virtualnega spomina,
  • pMEM – omejitve fizičnega spomina,
  • EP – Število procesov, ki se hkrati izvaja na strežniku,
  • nPROC/nP – število procesov,
  • IO – poraba diskovne pasovne širine.
  • – povprečna poraba virov
  • – omejitve nastavljene za račun
  • – največja uporaba virov
  • f (vMF, pMF, EPf, nPf) – odpovedi

S klikom na gumb Pošlji poizvedbo (ang. Submit Query) boste dobili grafični prikaz statistike in uporabe virov za vaš paket gostovanja.

Grafični prikaz uporabe virov

Statistika porabe virov

 

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.