Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Eno od pogostih vprašanj, ko spletna stran preneha delovati, je tudi: ali je moj paket gostovanja preobremenjen? Pri tem je najprej dobro vedeti, ali imate izbran ustrezen paket. V nadaljevanju preverite, kaj vse vpliva na preobremenjenost in ali je za težavo v delovanju res krivo spletno gostovanje, ali je vir težave kje drugje.

Ali moja spletna stran porablja vse strežniške vire paketa gostovanja?

V nadzorni plošči cPanel na enostven način preverite, katere in koliko strežniških virov porablja vaša stran. Najprej je potrebno ugotoviti, katere vire porablja spletna stran in kaj pomeni, če je posamezni vir presežen.

Odgovor poiščete tako, da se prijavite v nadzorno ploščo cPanel. V rubriki METRICS kliknite na ikono CPU and Concurrent Connection Usage.

Podrobna analiza uporabe virov strežnika

V novo odprtem oknu kliknite na Details ter izberite želeni časovni okvir (ang. Timeframe) in časovne enote (ang. Time Unit). Počakajte, da se naložijo vsi podatki.

Izbira obdobja analize uporabe virov

Kaj pomenijo posamezne postavke porabe virov?

Poraba procesorskih sredstev – CPU USAGE

Če dosežete 100 % porabo procesorskih sredstev, pomeni, da bodo vsi novi procesi na čakanju, dokler trenutni proces ni zaključen. To stanje občasno povzroči upočasnjeno delovanje spletne strani, v nekaterih primerih pa lahko za določen čas celo preneha delovati.

Poraba procesorskih sredstev

Poraba fizičnega delovnega pomnilnika – PHYSICAL MEMORY USAGE

V primeru, da prekoračite količino fizičnega pomnilnika, ki jo ima določen vaš paket gostovanja, se lahko na spletni strani pojavi katera od PHP napak. Te napake so sicer redke in se večinoma samodejno rešijo, ko se uporaba fizičnega pomnilnika zmanjša na običajno raven.

Poraba fizičnega delovnega pomnilnika

Poraba diskovne pasovne širine – INPUT/OUTPUT USAGE

Ko na primer na svojo stran nalagate vsebino, se poraba diskovne pasovne širine občasno približa maksimalni vrednosti. V primeru preobremenjenosti vaša stran zato začasno deluje upočasnjeno.

Vhodne/izhodne operacije – IO OPERATIONS

Med vhodne/izhodne operacije na strežniku štejemo sekvenčne in naključne operacije. Sekvenčne operacije so najpogosteje povezane z večjimi datotekami na strežniku, naključne operacije pa z manjšimi datotekami. Kadar je število operacij nad zmogljivostjo paketa, pride do upočasnjenega delovanja strani.

Vhodne/izhodne operacije

Število hkratnih procesov na strežniku – ENTRY PROCESsES

V primeru, da spletna stran beleži veliko obiskanost, ni dobro optimizirana ali ima nameščene zahtevne aplikacije, lahko pride do prevelikega izvajanja sočasnih procesov, ki upočasnijo delovanje vaše strani.

Število hkratnih procesov na strežniku

Število procesov – PROCESSES

Pri tej meritvi so zajeti vsi procesi (ne samo PHP ali SSH), ki se izvajajo na posameznem paketu. Število teh procesov je običajno zelo nizko, saj se kljub visoki aktivnosti na strani vse naloge opravijo in zaključijo hitreje kot pri procesih, ki se izvajajo pri prej omenjeni meritvi.

Število procesov

Napake – FAULTS

Ko dosežete mejo strežniških zmogljivosti svojega paketa gostovanja, se to zabeleži kot napaka. Če se le-te pojavljajo pogosto, je eden od priporočljivih korakov nadgradnja obstoječega paketa.

Napake

Če presegate katerega od zgoraj opisanih virov, lahko vaša spletna stran postane nedosegljiva. V tem primeru se pogosto izpiše napaka 508. Kaj ta napaka pomeni in kako jo odpraviti, preverite v objavi Napaka 508 – Spletna stran ne deluje.

Kaj pomeni, če moja stran ne presega razpoložljivih sredstev, pa je kljub temu počasna?

Na počasno delovanje spletne strani vplivajo številni dejavniki. Poleg preobremenitve paketa gostovanja med najpogostejše razloge spadajo:

  • virus na spletni strani,
  • napake na strani,
  • neoptimizirana stran.

Če je na vaši strani prisoten virus, vam bo pri njegovi odpravi v pomoč objava 3 najpogostejši napadi na spletne strani in kako se zavarovati pred njimi.

V primeru, da je na vaši spletni strani prišlo do napake, se obrnite na svojega izdelovalca strani.

Če je vaša stran neoptimizirana in zato deluje počasi, pa je treba izvesti hitrostno optimizacijo. V pomoč pri pohitritvi vam bodo objave, ki smo jih pripravili za različne sisteme:

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.