Košarica (0)
 • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Če želite izdelati WordPress spletno stran, vas lahko zmede možnost izbire med WordPress.com in WordPress.org. Pogledali bomo, kaj je bistvena razlika med njima, primerjali bomo stroške, svobodo in omejitve pri upravljanju, delovno okolje in razvoj, ter vam tako olajšali izbor.

Kaj je WordPress.com?

WordPress.com je komercialna stran, ki vam omogoča brezplačno izdelavo in postavitev spletne strani. Deluje na odprtokodni platformi WordPress, ki jo je ustvaril Matt Mullenweg skupaj s svojim podjetjem Automattic.

WordPress.com

Gostovanje in osnovno upravljanje spletne strani na WordPress.com je brezplačno. Vaša stran bo tudi ustrezno zaščitena in podprta z avtomatskimi posodobitvami. Proti plačilu pa jo boste lahko nadgradili in s tem dosegli več svobode pri upravljanju in urejanju.

Vse kar morate storiti je, da se registrirate, izberete ime svoje strani in že lahko začnete z ustvarjanjem vsebin. Ne bo vam niti potrebno skrbeti glede namestitve programske opreme, ker bo že vse prednastavljeno.

Kaj je WordPress.org?

Je programska oprema, na kateri temelji 24 % vseh spletnih strani. Omogoča vam, da si brezplačno prenesete svojo kopijo programske opreme (CMS sistem) in možnost popolnega upravljanja vaše spletne strani.

WordPress.org

S programsko opremo pride tudi odgovornost, da si poiščete ponudnika gostovanja, kjer boste gostovali svojo stran, in da zakupite domeno.

WordPress.org prav tako vključuje razširjeno podporo in skupnost na forumu, kjer lahko vprašate karkoli v zvezi s platformo WordPress. Na forumu lahko tudi sodelujete in postanete del prostovoljcev, ki razvijajo WordPress kodo, mobilne aplikacije, prevode itn.

Primerjava WordPress.com in WordPress.org

Včasih je težko izbrati pravo možnost, glede na to, da ima vsaka svoje prednosti in slabosti. Da vam pomagamo pri izbiri, bomo pogledali 3 najpomembnejše razlike med obema. Osredotočili se bomo na ceno, svobodo in omejitve pri upravljanju ter vzdrževanje spletne strani.

Primerjava stroškov

Pri stroških je treba razmisliti o štirih področjih, ki so pomembna za vašo stran: domena, gostovanje, prostor na strežnikih in prikazovanje oglasov.

WordPress.com

V primeru, da je začetni strošek najpomembnejši dejavnik, potem bo zagotovo WordPress.com boljša izbira. Če vas ne moti uporaba WordPress domene (vasastran.wordpress.com) in da se na vaši strani prikazujejo oglasi, potem lahko WordPress stran postavite in uporabljate popolnoma brezplačno. Največjo omejitev predstavljajo nadgradnje in različni paketi, ki jih ponuja WordPress.com.

Poglejmo, s kakšnimi stroški se boste srečali, če boste želeli nadgraditi svojo WordPress.com stran.

Letni stroški (opcije):

 • nadgradnja paketa od 48 € do 540 €
 • registracija domene 15 €
 • pripojitev vaše domene 13 €
 • WHOIS zaščita 7 €
 • VideoPress 52 €
 • nadgradnja prostora 17 € – 250 €
 • brez prikazovanja oglasov na strani 25 €
 • preusmeritev strani 11 €

Enkratni stroški (opcije):

 • premium grafična predloga od 17 €
 • voden prenos vaše strani 113 €

Poglejmo še, kaj vam ponujajo posamezni paketi na WordPress.com:

Wordpress.com paketi

WordPress.org
Uporaba programske opreme je brezplačna, strošek pa predstavljata zakup gostovanja za spletno stran in registracija domene.

Priporočljivo gostovanje za WordPress stran vas na NEOSERV stane 20 € za prvo leto.

Generično domeno .COM ali .NET lahko dobite za 9,99 €, priporočamo vam tudi nacionalno domeno .SI ali .EU. Lahko pa se odločite za katero od tematskih domen, ki so na voljo že za nekaj evrov na leto. Pri nas vam nudimo preko 1.000 domenskih končnic, tako da boste zagotovo našli primerno zase.

Ne glede na to, kakšno gostovanje in domeno boste izbrali, vam WordPress.org omogoča popolno kontrolo nad vašo stranjo, datotekami, bazo in domeno.

Ko imate stran pripravljeno, boste morali razmisliti o grafični predlogi in vtičnikih. Na WordPress.org imate na voljo ogromno brezplačnih in plačljivih vsebin. Napredne grafične predloge in vtičniki vam omogočajo, da optimizirate svojo stran in bistveno izboljšate uporabniško izkušnjo. Kvalitetne in uporabne vsebine lahko najdete tudi na: Elegant Themes, WooThemes, WPMU DEV, ThemeForest, Codecanyon itn.

Svoboda in omejitve

WordPress.com ima pri brezplačnem osnovnem paketu določene omejitve. Na drugi strani pa WordPress.org ponuja popolno svobodo in kontrolo pri upravljanju spletne strani.

Omejitve WordPress

WordPress.com
Zagotavlja vam učinkovito in stabilno delovno okolje, ustrezno programsko opremo, poskrbi pa tudi, da se vam ni treba ukvarjati s kodo ali skrbeti za varnost svoje spletne strani. V zameno morate plačati za vsako nadgradnjo, tudi če želite samo odstraniti oglase s svoje strani ali uporabiti lastno grafično predlogo.

Med omejitve spadajo:

 • dodajanje vtičnikov,
 • prostor za shranjevanje,
 • uporabljate lahko samo WordPress.com grafične predloge,
 • upravljanje vsebin (plačati je potrebno za odstranitev oglasov),
 • ni možnosti dostopa do FTP datotek.

Zelo pomembno dejstvo je tudi, da ne morete uporabljati oglaševalskih rešitev tretjih oseb, kot na primer Google AdSense. Prav tako ne morete slediti svoji statistiki prek Google Analytics.

WordPress.org
Ko naložite svojo WordPress stran na paket gostovanja, imate vso svobodo glede upravljanja svoje strani.

Uporabite lahko katerokoli grafično predlogo ali vtičnik. Na vaši strani se tudi ne bodo prikazovali oglasi, če jih ne želite. Vključite lahko svoje, npr. prek programa Google AdSense. Upravljate lahko tudi vse vaše datoteke prek FTP-ja, cPanela oz. uporabniškega vmesnika, ki vam ga nudi vaš ponudnik gostovanja.

Vzdrževanje

WordPress.com
Ne bo treba skrbeti glede vzdrževanja, saj bodo pri WordPress poskrbeli za vse. Ne bo vam treba skrbeti glede združljivosti grafične predloge in vtičnikov v primeru posodobitev in nadgradnje, odlično bo tudi poskrbljeno za varnost vaše strani.

WordPress.org
Ker boste imeli popoln nadzor nad svojo spletno stranjo, pomeni, da boste morali poskrbeti tudi za:

 • namestitev in nastavitev WordPress strani na paket gostovanja,
 • redno posodabljanje grafične predloge in vtičnikov,
 • nadgrajevanje verzije WordPressa, ko pride na trg nova različica,
 • zaščito spletne strani pred vdori in okužbami,
 • varnost podatkov vaših obiskovalcev,
 • reševanje težav z vašo stranjo, če se le-te pojavijo.

Če želite imeti nad svojo spletno stranjo popoln nadzor, je WordPress.org zagotovo najboljša izbira.

Torej, WordPress.com ali WordPress.org?

Če se osredotočimo na stroške, svobodo, omejitve in vzdrževanje, potem je boljša izbira WordPress.org. Že res, da boste potrebovali več časa in energije, da postavite svojo WordPress stran, ampak imeli boste popoln nadzor in ogromno svobode pri upravljanju in vzdrževanju strani. Lahko boste prilagodili grafično predlogo in vtičnike, ter spletno stran opremili z več funkcionalnostmi.

V primeru, da želite samo osnovno spletno predstavitev, brez finančnih vložkov, in da imate samo osnovno znanje o izdelavi spletnih strani, potem bo za vas prava izbira WordPress.com.

Obe možnosti sta dobri, odvisno od tega, kaj potrebujete. Razmislite, kakšni so vaši načrti glede spletne strani, kakšno znanje imate in koliko časa lahko namenite ustvarjanju in vzdrževanju svoje strani.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.