Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

PHP in Node.js spadata med najbolj priljubljene odprtokodne programske jezike. Kljub temu da imata enak namen, se glede na lastnosti precej razlikujeta. V nadaljevanju smo podrobneje opisali oba in razložili, v katerih primerih je bolje uporabiti PHP in v katerih Node.js.

PHP

PHP je strežniški programski jezik, ki ga je leta 1994 razvil Rasmus Lerdorf. Gre za odprtokodni jezik, ki je posebej primeren za razvoj spletnih strani. Ker ga lahko enostavno vdelamo v HTML kodo, je hitro postal izredno priljubljen. Pogosto PHP deluje prek okolja Zend Engine, ki je nameščen na spletnih strežnikih, kot sta Apache in Nginx. Zaradi številnih prednosti se danes uporablja na več kot 80 % spletnih strežnikov.

Odlično deluje tudi v sožitju s CMS sistemi za izdelavo spletni strani, kot so WordPress, Joomla in Drupal, ter z ogrodji, kot sta Laravel in Symfony.

Node.js

Node.js je leta 2009 razvil Ryan Dahl. Gre za odprtokodni programski jezik, ki deluje v JavaScript okolju. Uporablja mehanizem Google V8 JavaScript engine, ki se uporablja tudi v najbolj priljubljenem brskalniku na svetu – Google Chrome.

Aplikacije, razvite z Node.js, za svoje delovanje ne potrebujejo spletnega strežnika, ker so napisane v programskem jeziku JavaScript. To pa omogoča dogodkovno usmerjene, asinhrone I/O zahteve, ki lahko obravnavajo več tisoč hkratnih povezav odjemalcev.

Kljub temu da sta tako PHP kot Node.js programska jezika za izdelavo spletnih aplikacij in strani, pa je med njima precej razlik v delovanju.

Primerjava med PHP in Node.js

Node.js je v primerjavi s PHP bolj razširljiv in hitrejši, po drugi strani pa PHP ponuja več možnosti uporabe. Nekateri programerji raje uporabljajo PHP, ker je enostavnejši za uporabo, dodatno pa ima integrirano bazo podatkov.

V primerjavi s PHP je Node.js relativno nov, a je kljub temu odlično sprejet s strani razvijalcev in podjetij, kot so Microsoft, Yahoo, LinkedIn in PayPal.

V spodnji tabeli si lahko ogledate glavne razlike med programskima jezikoma.

Lastnosti / programski jezik PHP Node.js
Datum izdaje 08. 06. 1995 27. 05. 2009
Mehanizem Zend Engine V8 JavaScript Engine
Spletni strežnik Deluje na strežniku Apache in IIS strežniku. Ne potrebuje spletnega strežnika, ampak deluje v lastnem okolju.
Kompleksnost uporabe Enostavnejši za uporabo v primerjavi z Node.js. Ni preveč zapleten za uporabo, ampak zahteva več vrstic kodiranja in razumevanje nekaterih naprednih funkcij.
Izvajanje Sinhrono Asinhrono
Hitrost izvajanja Počasnejši od Node.js. Hitrejši, porabi tudi manj strežniških virov.
Odprtokodni projekti 290.757 114.353
Sodelujočih razvijalcev 485 1.488

Prednosti PHP

Veliko razvijalcev se strinja, da je PHP enostavnejši za uporabo kot Node.js. Ostale prednosti, ki govorijo v prid PHP, so:

  • Za PHP je lažje konfigurirati razvojno okolje.
  • PHP zahteva manj kode kot Node.js.
  • Če želite kodirati na Node.js, morate razumeti funkcije povratnega klica in blokade (ang. callback and blocking functions).
  • Vsi ponudniki spletnega gostovanja omogočajo PHP.
  • Več CMS sistemov za izdelavo spletišč temelji na programskem jeziku PHP.
  • Ima večjo zbirko navodil in pogosto zastavljenih vprašanj (saj obstaja že več kot 20 let).
  • PHP podpira več kot 25 sistemov za upravljanje baz podatkov, med drugim MySQL, PostgreSQL, Microsoft SQL Server, Apache, Oracle itn.
  • PHP zastopa velika skupnost razvijalcev, ki stalno posodablja knjižnice, ogrodja in druge komponente.

Prednosti Node.js

Ena od glavnih prednosti Node.js jezika je, da učinkovito obravnava veliko število asinhronih zahtev. Ostale pomembne prednosti Node.js pa so:

  • Skupni jezik na nivoju strežnika in odjemalca.
  • Predpomnjenje modulov – moduli se prenesejo in nastavijo, ko so prvič uporabljeni, nato pa so stalno na voljo.
  • Tako imenovani “stream” modul omogoča lažje delo z velikimi datotekami.
  • Node.js ima skoraj enako sintakso kot JavaScript, kar pomeni, da se z znanjem slednjega hitro naučite uporabljati tudi Node.js.
  • Poganja ga izjemno učinkovit Googlov mehanizem V8 JavaScript Engine, ki ga uporablja tudi brskalnik Google Chrome.

uporabiti PHP ali Node.js?

Tako PHP kot Node.js sta izjemno učinkovita programska jezika. Katerega uporabiti, pa je odvisno predvsem od narave vašega projekta.

Kdaj uporabiti PHP?

Če izdelujete spletno stran, trgovino ali blog v katerem od najbolj priljubljenih CMS sistemov (WordPress, Joomla, Drupal itn.), je PHP edina možna izbira. PHP je zelo fleksibilen programski jezik, saj lahko deluje praktično na vseh platformah, ki podirajo Apache, IIS in imajo podprto bazo podatkov.

Kdaj uporabiti Node.js?

Node.js je prava izbira za projekte, ki uporabljajo programske pakete, kot je na primer MEAN stack (MongoDB, Express.js in AngularJS), dinamične enostranske aplikacije in tehnologije, kot so AngularJS, Backbone.js in React.js. Veliko prednost torej predstavlja uporaba istega programskega jezika (JavaScript) prek celotnega paketa.

Ko govorimo o hitrosti izvajanja procesov, je Nodej.js torej hitrejši kot PHP. Če na primer izdelujete večigralsko igro, ki deluje v spletnem brskalniku, potem je Node.js boljša izbira. Prav tako je Node.js je odličen za aplikacije, ki zahtevajo podatke v realnem času.

Za vse, ki izdelujete ali boste začeli izdelovati Node.js aplikacije, ponujamo bliskovito hitro in cenovno ugodno Node.js gostovanje.

Node.js gostovanje

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.