Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Tehnologija, ki omogoča pošiljanje e-pošte, velja za eno izmed starejših spletnih tehnologij. Prav s tem je povezan razlog, da ste se začudili, ko ste v e-sporočilo pripeli datoteko (npr. sliko), ki je kar naenkrat zavzela več prostora, kot ga je zavzemala na računalniku ali mobilni napravi.

Kaj se je zgodilo? Je bilo priponki nekaj dodano, da je njena velikost večja od originalne datoteke? Ne, zapisano preprosto – datoteka je bila kodirana v preprostejšo obliko, ki zavzame več prostora. Nekateri uporabniki poročajo celo o 45-odstotnem povečanju velikosti datoteke.

Vas zanima več? V nadaljevanju se bomo osredotočili predvsem na razliko med tekstovnimi in binarnimi podatki, saj je prav ta »kriva« za razliko v velikosti originalne datoteke in priponke v e-poštnem sporočilu.

Tekstovni in binarni podatki

Tekstovni podatki (črke, številke in nekateri simboli) so v standardu ASCII (American Standard Code for Information Interchange) predstavljeni s števili od 0 do 127. Tako npr. veliko črko A predstavlja število 65, malo črko a 97, znak # pa 35. Po omenjenem standardu torej obstaja 128 različnih znakov.

ASCII tabela

Na drugi strani pa imamo binarne podatke, ki so zastopani s števili od 0 do 255. Morda že veste, da je bajt (ang. byte) prav tako v rangu od 0 do 255 in da so z njimi shranjeni vsi podatki na računalniku. Tako so velikosti datotek, računalniških pomnilnikov in trdih diskov izražene z bajti, pa naj gre za kilobajte, megabajte, gigabajte ali terabajte.

Tudi tekstovni podatki, shranjeni na računalniku, so lahko izraženi z bajti, torej z vrednostmi, višjimi od 127. Vendar je značilnost »preprostih« tekstovnih podatkov (ang. plain text), da so zapisani z vrednostmi, nižjimi od 128.

Zakaj je to pomembno?

E-poštna sporočila so prvotno vključevala le besedilo. Vsi pa vemo, da se prek e-pošte že zelo dolgo pošiljajo tudi raznovrstne priponke, kot do slike, PDF-ji, avdio ter video datoteke ipd. In prav pri vseh takšnih priponkah gre za binarne podatke.

Pri tem se pojavi vprašanje: Kako podatke, ki jih predstavljajo vrednosti od 0 do 255, poslati prek medija, ki omogoča le pošiljanje podatkov, sestavljenih iz vrednosti med 0 in 127? Potrebno jih je kodirati. Binarne podatke je potrebno pretvoriti v tekstovne.

Binarni podatki v tekstovni obliki

Na zgornji sliki si lahko ogledate, kako izgledajo binarni podatki, kodirani v tekstovno obliko. Konkretni primer prikazuje le začetni del base64 kodiranja našega logotipa v .PNG formatu.

In kolikšna je razlika v velikosti datoteke pred in po base64 kodiranju? Za primer smo vzeli .ZIP datoteko NEOSERV promocijskega materiala, ki zavzema 5,3 MB prostora, po opravljenem kodiranju pa 7,3 MB. Gre torej za razliko 2 MB, kar predstavlja 37,7 % velikosti originalne datoteke.

Velikost originalne datoteke in priponke

Prvotno se je prek e-pošte lahko pošiljalo le tekstovne podatke z vrednostmi, nižjimi od 128. Kakršno koli pošiljanje binarnih podatkov ni bilo možno. Kmalu pa se je pokazala potreba tudi po pošiljanju binarnih datotek. V ta namen je bil uporabljen zgoraj predstavljen mehanizem, ki s pomočjo kodiranja binarne podatke spreminja v tekstovne.

Čeprav danes večina e-poštnih odjemalcev in e-poštnih strežnikov omogoča direktno pošiljanje binarnih datotek, pa tega ne moremo trditi za vse. Še vedno obstajajo sistemi in programska oprema, ki za prenos binarnih e-poštnih priponk uporablja osnovno kodiranje, ki ga morajo podpirati vsi e-poštni programi.

Ko priponka zavzame preveč prostora …

In kaj vse to, o čemer smo pisali danes, pomeni za uporabnika? Pomeni, da omejitev velikosti e-poštnega sporočila (običajno znaša 25 MB) lahko odstopa od velikosti priponk, ki jih pošiljatelj želi poslati. Možno torej je, da bodo vaše priponke morale zavzeti manj prostora, kot vam sicer dovoljuje največja velikost poslanega e-sporočila.

V tem primeru sta vam na voljo dve rešitvi:

  1. Če morate poslati večje število priponk, jih pošljite v manjših količinah (manj priporočljivo).
  2. Če je prevelika posamezna priponka, uporabite katero izmed namenskih aplikacij za pošiljanje večjih datotek (bolj priporočljivo).

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.