Košarica (0)
  • Vaša košarica je trenutno prazna

NEOSERV BLOG

Novice in nasveti iz sveta domen, gostovanja, SSL certifikatov, spletnih strani, spletnih trgovin in ostalih področij spleta.

Na svetovnem spletu je iz leta v leto več registriranih domen. Na večini izmed teh so že postavljene spletne strani, medtem ko je veliko tudi takšnih, ki so registrirane z namenom nadaljnje prodaje in ustvarjanja dobička. Iskanje prostega in hkrati izvirnega imena domene je zato včasih lahko kar dolgotrajen postopek.

Zdaj pa si zamislite naslednji scenarij. Končno najdete ustrezno domeno, jo registrirate, čez kakšen mesec pa zasledite konkurenco, ki je registrirala identično domensko ime, le z drugo domensko končnico. Najverjetneje se ne boste počutili prav dobro, za ukrepanje pa bo tudi že prepozno. Kaj torej storiti, da do podobne situacije ne bo prišlo?

Enostavno. Registrirajte enaka domenska imena z različnimi vrhnjimi domenami.

Zakaj registrirati več vrhnjih domen?

Vrhnje domeneZavedati se morate, da si ljudje mnogo lažje zapomnimo ime podjetja, blagovne znamke ali osebe, medtem ko si spletni naslov zapomni le redkokdo. Verjetno ste tudi sami že kdaj poskusili spletno stran poiskati tako, da ste v vrstico za URL vpisali ime domene, o končnici pa niste bili povsem prepričani, zato ste najprej poskusili s .si ali .com.

Morda ste ob tem naleteli na neko drugo spletno stran, kjer pa ste prav tako našli informacije, ki ste jih iskali. Zaradi tega ste se na strani zadržali dlje časa, na prvotno, ki ste jo želeli obiskati sprva, pa ste lahko mirno pozabili.

S primerom smo želeli pokazati, da je registracija več vrhnjih domen vsekakor smiselna, saj vam v nasprotnem primeru konkurenca lahko kaj hitro prevzame obiskovalce. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je registracija več domenskih končnic še posebej priporočljiva v primeru, ko gre za spletno stran podjetja.

Katere domenske končnice registrirati?

Kot najbrž veste, je domenskih končnic ogromno. Nekatere veljajo za bolj priljubljene, medtem ko druge med iskanjem informacij na internetu opazimo redkeje. Med brskanjem spletnih strani v slovenskem jeziku največkrat naletimo na domenske končnice .si, .com in .net, pri tujih straneh pa je poleg končnic .com in .net relativno pogosta tudi končnica .org. V zadnjih letih je veliko rast doživela še domenska končnica .eu, zelo primerna za spletne strani, ki ciljajo na obiskovalce s področja Evropske unije.

Razmišljate, da bi se na svetovnem spletu predstavili tudi sami? Če nameravate imeti spletno stran v slovenščini, vam priporočamo, da registrirate vrhnje domene .si, .com, .net in .eu. Če bo v nemščini, registrirajte .de, .at, .com, .net in .eu, medtem ko za spletno stran v angleščini nujno registrirajte vsaj domenski končnici .com in .net, po možnosti pa tudi .org ter .eu.

Kaj z vsemi registriranimi domenami?

Morda ste se med prebiranjem članka pričeli spraševati, če registracija več vrhnjih domen pomeni, da boste morali postaviti tudi več spletnih strani. Ne, dovolj bo le ena, s preostalih domen pa na aktivno spletno stran naredite le preusmeritve.

Primer: Denimo, da ste v izogib težavam s konkurenco registrirali domene mojastran.si, mojastran.com, mojastran.net in mojastran.eu. Odločili ste se, da boste spletno stran postavili na domeno mojastran.si. Kar morate narediti, je le, da s preostalih treh domen naredite preusmeritve na domeno mojastran.si. Ko boste to naredili, bodo vsi obiskovalci, ki bodo v URL vrstico vpisali mojastran.com, mojastran.net ali mojastran.eu, preusmerjeni na spletno stran mojastran.si.

Naj bo registracija več vrhnij domen eden izmed prvih korakov na poti do spletnega uspeha. Poskrbite za večjo prepoznavnost in obiskanost, obenem pa konkurenci preprečite, da bi vam skakala v zelje.

KOMENTARJI

KOMENTIRAJTE OBJAVO

(obvezno)
(obvezno, e-poštni naslov bo skrit)
(neobvezno)
Varnostno vprašanje, ki potrdi, da ste resnična oseba.